0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hamlet på Christiansborg

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hanne Faldborg, der på eget forlag tidligere har udsendt samfundskrøniken 'Kvinder og magt' og bøger om bl.a. Thit Jensen og Ibsens Nora, udgiver sin nye bog 'Krag - mennesket bag masken' næsten samtidig med to andre forfatteres store biografier om manden, der bl.a. var Danmarks statsminister 1964-68 og 1971-72.

Vil man kun læse én af bøgerne, er det næppe denne man skal vælge. Den er banal i sin betragtninger, ubehjælpsom i sin organisering af stoffet og floskelfuld i sproget. Alt i alt ret ubehjælpsom, også på det rent redaktionelle plan. Der er dog forsonende elementer:

Trods den erklæret private, psykologiske vinkel er der intet utidigt snageri. Et par steder er taktfuldheden ligefrem beundringsværdig, som i afsnittene om børnene.

Og om seksuallivet understreger Faldborg, at »det ikke er et mål med denne biografi at tilføre nye, navngivne afsløringer om Krags seksualliv, selv om bunken efter tre års research er høj. Det er ikke det enkelte sidespring, men mængden, der er interessant i et personportræt«.

Det sidste kan vel diskuteres, afhængigt af hvem man portrætterer, men i tilfældet Krag har Faldborg nok ret. Og hun har da også fået et par kompetente udtalelser, der belyser dette vist i forvejen ikke just underbelyste emne.I det hele taget virker det, som om Faldborg befinder sig bedst på nedtrådte stier. Hendes citater er mangfoldige. Dog har hun indhentet en ny personlighedsprofil på Krag hos en psykolog, og hun har virkelig opsøgt mange venner og bekendte.

Noget andet er, at vi ingen data får på de bipersoner og navne, der inddrages. Her satser Faldborg tydeligvis på ældre læsere og deres paratviden, hvilket er helt uholdbart.

Trods den gennemgående banalitet og mangel på stringens kan der pludselig optræde en velformuleret psykologisk indsigt.

Om Krags ægteskab med den svenske skuespillerinde Birgit Tengroth skriver Faldborg: »Det mildnede ensomheden at spejle sig i hendes usikkerhed«. Dokumenteret bliver det dog ikke - lige så lidt som de fleste andre påstande i bogen.

Krag talte meget nødigt om sin barndom i Randers, hvor han ifølge Faldborg blev mobbet i skolen og overbeskyttet af sin mor.

Til en ven fortalte den voksne Krag dog, at efter en københavnertur som dreng, hvor han hjemme fortalte, at han havde set Christiansborg, spurgte morfaderen ham, om det var et fængsel.

Krag tilføjede grinende: »Jeg svarede sgu nej, men hvad kunne jeg som tolvårig vide om politik.« (Faldborg bruger ikke den fristende Hamlet-parallel, og det skal vi nok være taknemlige for).Vi præsenteres for et pinligt digt og får glimt af par billeder, som - vistnok utilsigtet - dokumenterer den tvedelte mands talentløshed inden for det, han som offentlig person gik og drømte om at beskæftige sig med, men aldrig havde tid til.

Det manglende kunstneriske talent var en del af J.O. Krags tragedie som afgået politiker, sammen med den manglende efterspørgsel efter ham som professionel og hans følelsesmæssige forkrampethed og ubehjælpsomhed.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce