0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Groft sagt

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Stanislav Grof har i mere end fyrre år været blandt de førende inden for transpersonel psykologi - dvs. den del af psykologien, der beskæftiger sig med ændrede bevidsthedstilstande, der overskrider den enkeltes grænser. I 1950erne eksperimenterede han med lsd og da han i 1967 kom til USA, hvor lsd var blevet forbudt, fortsatte han med andre bevidsthedsudvidende teknikker som meditation og såkaldt holotropisk åndedrætsterapi.

Mange opfatter Grof som et fliphoved. Med sine interesser for kosmisk bevidsthed, nærdødsoplevelser og stoffer står han i stærk modsætning til den etablerede psykiatri, som han i øvrigt selv er rundet af. Andre ser ham som en guru, der har revolutioneret vores opfattelse af sindets grænser, hvilket han har beskrevet i 'Den indre Rejse 1-4', der alle er oversat til dansk.

Grof opdeler bevidstheden i tre områder: Det biografiske, som den traditionelle psykologi og psykiatri beskæftiger sig med, det perinatale, som er forbundet med fødselsoplevelsen, og endelig det transpersonelle område, der handler om tidligere inkarnationer og oplevelser fra før fødslen.

De transpersonelle oplevelser er meget varierede og i sagens natur grænseløse. Grof nævner oplevelser af at være et dyr, en plante eller hele universet. Disse tilstande bliver af den klassiske psykiatri betegnet som psykotiske og af religionen som religiøse oplevelser. Grof taler om holotropiske tilstande, der egentlig betyder 'orienteret mod helhed', og for Grof er helheden uden grænser:

»I holotropiske tilstande kan vi transcendere krops-egoets snævre grænser og genvinde vores fulde identitet«. Med vores hverdagsbevidsthed opfatter vi kun en lille del af det, vi i virkeligheden er.


I et kapitel gennemgår Grof en række følelsesmæssige og psykosomatiske lidelser og deres perinatale og transpersonelle rødder. Som vestligt orienteret psykolog med begge ben på jorden bliver man sandelig udfordret, når han f.eks. forklarer psykosomatiske smerter som en »kropslig lidelse forbundet med kvæstelser eller død i en tidligere inkarnation« eller hydrofobi (sygelig angst for vand) med bl.a. »skibsbrud, oversvømmelse eller drukning i en tidligere inkarnation«.

- Grof går a priori ud fra, at lidelser i dette liv har rødder langt tilbage, og han ignorerer med store armbevægelser de forklaringsmodeller, der tager udgangspunkt i det biografiske område, og det til trods for at de dels er logisk konsistente og dels behandlingsmæssigt anvendelige. Grofs teorier handler i højere grad om religion og tro end om videnskabelig psykologi.

Grofs standardbehandling er holotropisk åndedrætsterapi, der består i at »trække vejret hurtigere og mere effektivt end sædvanligt« samtidig med, at man koncentrerer sig om de indre processer.

Grof påstår, at denne form for hyperventilation »automatisk bringer det ubevidste indhold, der har en stærk følelsesladning og er mest parat og tilgængelig for bearbejdning, op til overfladen«. Han taler ligefrem om, at den holotropiske bevidsthedstilstand fungerer som et »universelt homøopatisk lægemiddel«, »der aktiverer et hvilket som helst symptom og eksternaliserer de latente symptomer«.

Der står meget vrøvl i denne bog. Det er dog Grofs mest komprimerede og bedste bog. Hvert kapitel refererer til tidligere udgivelser og 'Fremtidens psykologi' kan læses som en form for sammenfatning af Grofs produktion - måske som en holistisk afrunding nu, når Grof snart fylder 70?
Skal man have en enkelt bog af Grof på hylderne, bør det være denne.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce