0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Grundig bog beskriver skolelærers studier af Nordlyset

Beretningen om Sophus Tromholt og Nordlyset er historisk interessant.

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Nu viste sig ogsaa det saakaldte mørke Segment, over hvilket Nordlyset stod som en Bue. Med en overordentlig stor Hastighed ligesom slyngedes store lysmasser endogsaa helt op til Zenith, hvor de forsvandt. I alle Retninger gik denne Bevægelse, der fremgød et meget smukt Skue, især da der i den lyse Bue fremstod en Mængde temmelig korte, klare Straaler, som havde en vis Lighed med en Række sidestillede Orgelpiber ...«.

Hvad det fascinerende fænomen nordlys egentlig er for noget, har man selvfølgelig spekuleret over historien igennem, og en af de videnskabsmænd, der har bragt os svarene nærmere, er en overset skæbne i videnskabshistorien - Sophus Tromholt (1851-1896).

Grebet af nordlyset
En dansk skolelærer, der blev grebet af nordlyset og viede sit liv til at studere dette poetiske fænomen gennem minutiøse iagttagelser og videnskabelige teorier, der bragte ham på spændende studierejser til Norge og Island og på kant med det videnskabelige establishment i skikkelse af den ansete magister Adam F.W. Paulsen.

LÆS OGSÅ

Kira Moss og Peter Stauning bringer på tilbundsgående vis Tromholt til ære og værdighed igen som en interessant skikkelse i dansk videnskabshistorie og får samtidig ført os ind i den æstetiske fascinationskraft og videnskabelige udfordring, som nordlyset rummer.

Med den videnskabsånd, der insisterer på »Iagttagelser, Iagttagelser, Iagttagelser« som krumtappen for al forskning, lagde Tromholt en imponerende ildhu for dagen i sin disciplinerede lidenskab for at fravriste nordlysets gåder dets svar, herunder den forskydelige nordlysring, senere betegnet 'Nordlysovalen'.

Men bogen er nok længere og grundigere, end Tromholts skæbne og betydning kan bære at blive udfoldet, hvis interessen skal fastholdes hos læsere, der ikke primært har videnskabshistoriens fuldstændighed for øje.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce