0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Natteliv

Fin brugsbog om drømmetydning.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Af en drømmetyder at være holder Pia Skogemann sig behageligt tæt ved jorden. Der er ikke meget kogleri og guddommelig mystik at finde i den jungianske analytikers 'Dialog med dine drømme'. Det er en nøgtern og indimellem også underholdende bog om, hvordan man kan lære noget mere om sig selv ved at se nærmere på de dramaer, der udspiller sig i ens hjerne, når man sover.

Pia Skogemann understreger, at bogen ikke skal ses som en del af et terapeutisk forløb. Den er for helt 'normale' drømmere. I en række kapitler gennemgår hun forskellige livsfaser og de drømme, som kan henføres dertil, fra barneårene over puberteten over voksenårene til den sene alderdom.

Der bringes drømmeeksempler, som analyseres. Eksemplerne er hentet fra nogle drømmeindsamlinger, Skogemann har hentet dels via månedsbladet IN, dels via TV 2's 'Go'morgen Danmark', så sig ikke, at medierne er helt åndsforladte! Det kan være irriterende at høre om andres drømme, ens egne er meget mere interessante, synes man jo selv.

Men bogens eksempler fungerer for hovedparten udmærket. De gange, de ikke gør, i alle tilfælde ikke for mig, er, hvor jeg føler, at Skogemann fejltolker drømmene (bl.a. i tilfældet om nogle drømme om døde slægtninge). Men det er jo hende, der er analytikeren, og ikke mig, og måske ved jeg ikke nok om de pågældende drømmeres baggrund til at bedømme deres drømme korrekt.


Enhver, som har været plaget af mareridt, eller som bare er lidt mere end almindeligt interesseret i at finde ud af, hvad drømmene forsøger at fortælle en, vil kunne bruge den måde at føre drømmedagbog på, som Skogemann foreslår.

En sådan førte forfatteren Graham Greene gennem hele sit liv, og drømmene er udgivet i redigeret form i 'Min egen verden', fortæller Pia Skogemann i en række kapitler om drømme og drømmere gennem tiderne.

En drømmebog, man skal være skeptisk over for, er, ifølge Pia Skogemann, Patricia Garfields 'Creative Dreaming', der fremstår som uredelig i et kapitel om seniofolket i Malaysia. Disse skulle have et idealsamfund, fordi de bygger deres liv på deres drømme, men det passer overhovedet ikke. Myten om seniofolket viser sig at stamme fra et endnu ældre falsum fra 1930'erne.

Således er drømmetydningen fuld af ønsketænkning og sludder og vrøvl, og der falbydes en del publikationer, som man skulle tro var skrevet af oraklet i Delfi. Pia Skogemanns dialogbog er prisværdigt renset for den type romantiske svæverier og fremstår som en nyttig og læseværdig bog.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce