0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tilbage til antikken

Professor Minna Skafte Jensen borer i den klassiske litteratur med moderne tekstlæsningsværktøj.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Sørgeligt frister den klassiske dannelse en ond skæbne i vort undervisningssystem. De klassiske sprog i skolen er snart en saga blot, et lukket kapitel og så kun for de få.

Gamle Hartvig Frischs geniale opfindelse, faget oldtidskundskab, som ifølge myten kun blev skånet af Bertel Haarders gymnasiereform, fordi den daværende statsminister var gift med en lektor i samme fag, bliver i den nye reform nedgraderet fra 3. til 2. g, mens alt bliver til samfundsfag fra væg til væg.

Alt sammen yderst paradoksalt, fordi vi danske i disse år kan bryste os af Otto Steen Dues glimrende nyoversættelser af de tre store, Homer, Vergil og Ovid. Og fordi interessen for antikken er folkeligt voksende. Ikke kun blandt såkaldt voksne, men blandt unge, som via Tolkien og Harry Potter snart får øje for det magiske og mytiske i det klassiske, oldtidens små og store fortællinger om dårskab og heltedåd, venskab og kærlighed.

Jamen dog, Hellas er endog kommet til Hollywood, så snart skal vi på det brede lærred se Brad Pitt som den vrede Achilleus og Leonardo di Caprio som Alexander den Store.


En af de klassicister, som har gjort mest for at udbrede glæden ved at læse de gamle fra Middelhavet, er Minna Skafte Jensen, både som formidlende forsker og inspirerende professor i klassisk filologi.

I sin tid introducerede hun Milman Parrys teorier om Homers digtning som 'oral poetry', altså mundtlige overleveringer med skiftende orale vægtninger i teksten fra sanger til sanger indtil den samlede og redigerede form, vi kender i dag, kom på skrift som 'Iliaden' og 'Odysseen'.

Derved flyttede hun også fokus fra Homer som et historisk filologisk emne til et mere litteraturvidenskabeligt område. Sådan som man længe havde gjort det i England og Frankrig.

Skafte Jensen byggede således en frugtbar og stærk bro mellem den klassiske filologi og moderne litteraturvidenskabelige skoler, fra nykritik til strukturalisme, poststrukturalisme og dekonstruktion. Og det er denne bro, vi går på med denne guide, hendes både nyttige og overskuelige indføring i moderne læsninger af antik litteratur.


Bogen er mest beregnet for filologer, som her bliver ført rundt i det analytiske værksted, litterater har brugt på Homer og co. Men da den frem for alt handler om at behandle antikke tekster i dansk oversættelse, er det også en bog for alle med interesse for nyere litteraturvidenskab. Og så selvfølgelig antikken igen, igen.

Mest kær synes for Minna Skafte Jensen den metode, som hedder strukturalisme, og som med blotlæggelse af latente modsætninger i historiens plot perspektiverer lag i dette, som skaber et signifikant skelet i intrigens kontekst. Men også narratologiens grand old man, franskmanden Gérald Genette, bliver præsenteret med sine synspunkter på fortællingens skjulte styring og skiftende fortællervinkler.

Og endelig kommer vi igennem de antikke genrer, både som datiden, Platon, Aristoteles og Horats, definerede dem, og som nyere øjne vurderer disse, fra T.S. Eliot over Paul de Man til Umberto Eco. Stort set kommer vi altså hele feltet rundt, er på givtige franske visitter hos en række fremtrædende litteraturteoretikere.


Men denne anmelder savner dog lidt aktuelle repræsentanter fra den amerikanske skole for 'antik litteraturvidenskab'.

Forskere såsom Daniel Mendelsohn og Charles H. er med henholdsvis Euripides og Platon kommet med litterære omfortolkninger i relation til deres respektive genrer, den attiske tragedie og den sokratiske dialog.

Især Kahn har med sine nytænkende Platon-læsninger frikendt filosoffen for fordommen om at være en 'halvfascistisk' tænker, ja nærmest gjort ham til en fjern forfader til den drilske forfatter, argentineren Jorge Luis Borges!

Men dette er et fluekneppende sidespring og skal afgjort ikke skygge for, at Minna Skafte Jensen med sin velskrevne lærebog igen har gjort et heroisk stykke Sisyfos-arbejde: At få magtens pædagoger og deres medløbere til at forstå, at oldtiden ikke kun er knækkede søjler, gammelt støv og triste trokæer.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce