0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Franks kæntrende galeon

Gennem 101 kapitler skriver Niels Frank liv og værk sammen i klog og velgørende ambitiøs tekst, der kæntrer på smukkeste vis.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Læser man digteren og forfatteren Niels Frank med hårene, har han med sin nye, store essaybog på 420 sider bedrevet en storslået, sensuel tekstmosaik; en genrehybrid af rang, der sindrigt og tænksomt sammenfletter drømme, rejsebeskrivelser, familiefortid og sorgarbejde, selvbiografiske homoerfaringer, skarpt sansede hverdagsdetaljer og kunsthistoriske rids med æstetikteoretiske overvejelser og refleksioner.

Alt i en stærkt personlig, essayistisk stilart, næret af Marcel Prousts og Roland Barthes' uopnåelige og forbilledlige stemmer, der overalt hvisker og tisker med i baggrunden.

Resultatet er en let monstrøs, men også meget givende tekst, der med sine 101 kapitler er kommet til verden mellem 1987 og 2003. I hele denne periode nedskriver, omskriver og overskriver Frank en skønsom blanding af tidligere og nye tekster.

Som en flygtning krydser han ofte sit spor; han fremstår som et eksileret, let forskudt, svagt melankolsk og næsten excentrisk, men også ofte lykkeligt individ, der trækker vod gennem overkrydsningen af jeget og rejsen, sansningen og refleksionen; ikke alene i tanken, men også helt konkret på vejen, i New York, Toscana, Californien, troperne og Yucatan.

Jeget er spaltet, forskudt
Det, vi får, er da et 'livsværk', et værk, hvor liv og skrift ikke rigtig lader sig adskille, men hvor Frank tværtimod insisterer på værdien af den gensidige befrugtning mellem de to sider af sagen.

Forskellen på at skrive sig selv i første person og anden person er dermed den samme: jeget er spaltet, forskudt, altid undervejs i en ubalance mellem det modnede og det umodne, det færdigt slebne og det råt opdukkende.

Jegets eksistentielle tilstand, verdens foranderlighed og skriftens bevægelser mimer dermed hinanden i en smuk, mobil væven sig frem gennem tanker, indfald, refleksioner, referater og sansninger. Anslaget er fejende flot og ambitionsniveauet velgørende højt.

Skæv og skamskudt
Læser man derimod Frank mod hårene, kan der være god grund til at spørge, om projektet indfries. Hvis Frank ikke når helt i mål, hvor havner han så i stedet, og hvad sker der dér? Jeg mener, Frank kommer tæt på at kæntre. Dels i kraft af den selvmodsigende genreblanding, han iværksætter, og dels ved de besynd