0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sort regn over Bergen

Raymond Chandlers genfærd med skihue, rygsæk og bælgvanter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Vor brave privatdetektiv fra Bergen, Varg Veum, bliver kontaktet af den høje, rødhårede og yderst delikate advokat Berit Breheim. Året er foråret 1993, og det regner stridt i strømme som altid i denne del af det vestlige Norge, hvor Berits søster og hendes spanske mand er sporløst forsvundet. Veum skal finde dem, helst uden at politiet bliver indblandet.

Selv er han truet af en norsk gangster, som sidder i fængslet og trækker i tråde. Men sådan noget skræmmer ikke vor mand, den ensomme sætercowboy, som gerne tager en dram og går ud i bjergene for at finde ægteparret. Men sporet fører tilbage til 1957, hvor de to søstres mor, den tids norske Rita Hayworth, kørte i døden med sin jazzspillende elsker. Eller gjorde de nu også det?

Og der er flere hemmeligheder skjult mellem bjergene og ud for kysten. Et skib sejler fra Casablanca med en hemmelig last, mens Veum møder en sej jente, som både er professionel journalist og kan smutte erotisk med øjnene, som just kun norske kvinder kan det. Hvis de vil, og ikke nødvendigvis for hvem som helst.


Bortset fra smøger og skydere er Gunnar Staalesens sidste nye krimi, 'Som i et spejl', aldeles som at møde gamle Raymond Chandlers genfærd med skihue, rygsæk og bælgvanter. Vi er klart inde i mesterens nostalgiske noir-krimiverden. To rødhårede søstre, som lider af et faderkompleks og slås om den samme mand. Tilsat en smuk død kvinde i en sø. Og en sølle mand, som elsker inderligt og dumt, men med den skæbnesvangre helvedesild i sindet, der flammer om, at fortidens flygtige kys aldrig kan glemmes, fordi de smerteligt er smeltet ind i en erotisk evighed, præcis som myg i en ravklump.

Og Gunnar Staalesen ved suverænt, at han spiller sin egen hardangerfele på Chandlers stradivarius. Der er endog elegant et skjult citat fra T.S. Eliots 'Ødemarken', Chandlers yndlingsdigter, og selve Humphrey Bogarts skygge fra 1940'erne falder naturligt over Holbergs Bergen. Men det er såre originalt serveret, og hans krimi kysser dybest set kun pastichen på kinden.

'Som i et spejl' er ren sort krimikaffe med den obligatoriske kærlighedshistorie som hugget sukker.


Med denne krimi har Gunnar Staalesen atter bevist, at han er en af de mest velskrivende krimiforfattere, ikke kun i Norden, men i alverden. Staalesen skal måles med de bedste i tiden, Ian Rankin og Reginald Hill. Og er dog klart sin egen, hviler i sin egen stil, skaber sine egne regler, sit eget landskab og egen stemning af et nostalgisk Norge noir.

Alle ensomme privatdetektivers melodi er selvfølgelig jazzens sensuelle saxofon, som følger enhver maskulin romantiker til dørs, hvad enten han har strikket hue eller blød hat på.

Samtidig med romanen udkommer cd'en 'Vargtime', hvor Jan Kåre Hystads Kvartett bl.a. spiller Gershwin, Monk, Ellington og Weill. Altså rigtig god jazzmusik til rigtige mænd, som glider stædigt videre i livet. Stolte og stovte, hvad enten de fik pigen eller ikke, og som kun får lidt melankolsk hikke, når hendes navn staves af en saxofon udi natten. I Bergen eller Los Angeles.

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme