0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den enes brød, den andens død

Underholdende roman om en mundskænks farefulde liv i renæssancen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke langt mellem de drastiske snapse i Ugo DiFontes beretning om sit liv i 1500-tallets farverige Italien. Allerede på side ni hænger hans mor sig i et træ for at slippe for at dø af pest, og lille Ugo må både se på det og mærke den resulterende lugt af lort.

Han vokser nu op med en gnavpot af en far og en skurk af en bror, han møder en kvinde og får en yndig datter, Miranda, men hans elskede dør i barselsengen, og han må opdrage datteren alene.

En dag rider den tyranniske hertug Federico over hans marker, og ved skæbnens tilfældighed bliver Ugo og Miranda taget med, og bondemanden Ugo bliver ansat som hertugens mundskænk. Det er et livsfarligt job, eftersom mange er ude på at forgifte Federico, men Ugo lærer at klare sig og gennemskue intriger, og efterhånden avancerer han til hofmand.

Til sidst ønsker den fede, fjærtende og forfærdelige hertug at gifte sig med Miranda, der er blevet en ung, smuk kvinde, men Ugo ved, at hun elsker en anden, og hvad vælger de så? Magt og pragt eller hjerte og smerte?

Herom tier anmelderen - og må vi så se den rigtige forfatter? Selv om Ugos navn står på titelbladet, er bogen kun på skrømt »oversat fra italiensk« af englænderen Peter Elbling (født 1943), der efter en lang og ikke særlig glorværdig karriere som skuespiller og filmmanuskriptforfatter fik lyst til at forsøge sig som romanforfatter med 'Mundskænken'.

Bogen blev afvist af tyve store forlag efter hinanden, udkom til sidst på et lille forlag, Permanent Press, og blev en gedigen kassesucces. Alene det er en god historie i vore dage, hvor forlagsgiganterne ellers er toptunede til at snuse sig frem til det lukrative og udgive det med piber og trommer, men her var det altså lillebror, der strøg gevinsten.


Underholdende er bogen i hvert fald. Den jonglerer med alle klicheerne om den på enhver måde blodrige renæssance - dolkedrab, giftmord, drukorgier, kurtisaner, snigende pest og snu prælater, himmelsk malerkunst og mundvandsdrivende middage - og hovedpersonerne er tegnet tilpas tredimensionalt, til at man godtager dem.

Selv det hertugelige uhyre Federico får efterhånden noget menneskeligt over sig. Elbling ved også, hvordan man skruer et godt plot sammen, og selv om dets vendinger og snoninger undertiden gennemføres rigelig håndfast, hænger man på til sidste side.

Den kulturelle staffage er en smule tynd, trods hyppig nævnelse af Dante, Michelangelo og andre kulturstjerner, og trods idelig gentagelse af de samme to-tre frække italienske ord.

Men på ét punkt har Elblings tilsyneladende grundige research givet den skønneste bonus, og det er i kogekunsten. Man svælger i beskrivelser af lækre retter fra det italienske køkkens dyreste ende - og de står i næsten tragikomisk kontrast til Ugos mavekrampende angst for, at der skal være dødbringende ingredienser i den mad, der stilles foran hertugen, og som han skal smage på først.

Mundskænkens lod er ikke misundelsesværdig, men læserne kan roligt sætte gaflen i denne sprødstegte og velkrydrede roman.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce