0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Det ondes gode portræt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Sissel-Jo Gazan har tidligere udgivet to meget roste romaner. 'Vigtigt at vide om Ludmilla' er hendes tredje bog, og den imponerer fra start.

Gazan kan presse psykologi og plot helt op mod hinanden, indtil hun havner to steder på en gang: Langt inde i en sindsoprivende spændende historie og dybt nede i sindet. Hun behersker en kombination af viden, fortælling og temaer i tiden, så det giver mindelser om Svend Åge Madsen.

Kvinden Ludmilla bliver en dag fundet bevidstløs på gaden. Hun har problemer med fortiden, mens Ivor ikke kan affinde sig med sin fremtid. De skal snart møde hinanden i byen Mines. Ludmilla kan intet huske, fra hun er ti år, til hun er sytten. Hun har et anseeligt hukommelsestab, til gengæld kan Ivor huske alt. Han har været i militæret, fra han var teenager.

Sissel-Jo Gazan kan beskrive massiv undertrykkelse og afstumpethed i lange, ubesværede, sanselige ryk. Det er en roman, som går over stok og sten, hvor den samme sanselighed binder to vidt forskellige spor sammen, både Ivors frygtelige fortid og Ludmillas tidlige barndom, da alt endnu var godt.

Bogen er sanset med øjnene på vid gab og alle porer åbne, som om romanen står pivåben både ind til en grusom verden og en tryg. Og alt er registreret ned i de mindste knivskarpt sete detaljer. For det er samtidig en bog om krig og fred og den smalle zone af traume midt imellem.


Ikke mindst portrættet af ondskabens snoede vej ind i virkeligheden er fortalt i et ubesværet sprog, der ligger godt på tungen. Ikke fordi ondskaben skal gøres lækker, men fordi den var der fra start.

Ivor har et voldsomt forhold til kærligheden, men i glimt har han også intakte længsler. Romanen bringer sig helt tæt på den rå måde, som både mænd og kvinder bruger hinanden på. Det er ikke bare noget med at ligge sødt i ske.

Vi spytter hinanden ud, hvis den anden ikke kan bruges. Mænd gør det, kvinder gør det. Det er direkte og besiddende, men også nænsomt og afventende, fordi historien skal fortælles færdig.


Fra det øjeblik, Ludmilla og Ivor har mødt hinanden, udvider plottet sig på en uforudsigelig måde, da venneparret Giorgos og Antonis også dukker op. Det får historien til at hænge overraskende sammen. Fordi vi lever i nogle gentagelser. Nye møder opstår.

Der er nogle mennesker, som er meget vigtige for romanens personer. Det kan være en afdød datter, en ven gennem mange år, en forsvunden far, og en dag ser vi nogle, der ligner, og det skaber nogle groteske og morsomme forvekslinger. Men det er også de selvsamme forvekslinger, der flytter tingene, så de går på plads et nyt sted.

Romanen bliver både sjov og slagfærdig, men her og der er nogle af personerne næsten også alt for gode, som om de bare venter på med den helt rette timing at bøje sig alfaderligt og almoderligt over deres nødstedte medmennesker.

Overordnet kan Gazan fortælle fra et meget hudløst sted i sindet, samtidig med at hun banker historien på plads.

'Vigtigt at vide om Ludmilla' rummer kontant viden om offer- og bøddelpositionerne i en krig og om skift i vennepositioner. Ivor, Ludmilla og Giorgos oplever en slags forløsning, mens det kommer til at knibe for Antonis. Fred er mere end én ting hos Sissel-Jo Gazan.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement