0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rendell igen, igen

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

En række kvinder, som ikke ellers ville have haft nogen forbindelse med hinanden - en journalist, en velhavende karrierekvinde, en fattig enlig mor i en kedsommelig sydengelsk landsby og en inderligt neurotisk vaskeriekspedient - forbindes via en mand, som de alle fire har haft forhold til, og som efter tur har svigtet dem og narret penge fra dem.

For at komme fri af dem, foregiver han temmelig ubehændigt at være omkommet ved en togulykke. Kun den hårrejsende naive vaskeriekspedient, som han har udstyret med kælenavnet Minty, tror på det, mens de øvrige gennemskuer det som endnu et af hans numre.

Hos en af dem, den enlige mor, volder det falske dødsfald dog nogen uro. Hun har nemlig været gift med svindleren, men har fortiet det over for alle, og ikke mindst over for sin barndomsven, det stenrige konservative parlamentsmedlem, som vil giftes med hende for at dække over sin homoseksualitet.

Alt i alt passer det hende dog udmærket, at svindleren, der er far til de børn, som parlamentsmedlemmet vil adoptere, ønsker at blive betragtet som død: Så må han vel være definitivt ude af hendes liv.


Hos den lille forsagte Minty, for hvem svindleren var det første møde med den voksne kærlighed - fysisk og i alle andre henseender - udløser meddelelsen om dødsfaldet en hastig forværring. De døde taler til hende, og hun møder hele tiden den forsvundnes genfærd, indtil hun en dag tager mod til sig og stikker en stor kniv i det, da de kommer til at sidde ved siden af hinanden i en biograf.

Det er kort sagt en rigtig Ruth Rendell-roman, vi har at gøre med her. Morderlig indviklet, men dygtigt konstrueret og afviklet og med gode muligheder for at udforske alle etager af det britiske klassesamfund.

Der er både satire og tragedie - ikke mindst skildringen af den stakkels Mintys tiltagende vanvid er næsten ubærlig - og mange interessante mystifikationer. Personskildringerne er intelligente, og Ruth Rendell viser igen sit særlige talent for indfølte skildringer af sære, ensomme og marginaliserede eksistenser.

Denne bogs problem er imidlertid, at hun lader talentet løbe af med sig i en grad, så historien føles radikalt for lang og langsom. Medmindre selvfølgelig man er helt vild med den slags historier; i så fald vil den sikkert være lige tilpas.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce