0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Red troldene!

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ingen
Foto: ingen
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det blå lys' er det bedste, der er hændt i årevis inden for genren: regulær dansk børnebog. Så er dét indledningsvist blevet sagt.

Ovre i England har vi en landsmand boende. Han hedder Bent Jakobsen og er mikrobiolog i Oxford, han er 42 år og modtagelig for nye indtryk.

Det er en fornøjelse at læse, hvordan han har fordøjet disse englændere med deres manerer og tepauser og tusindårige historier. Lige så uhildet skriver han - i det eleganteste sprog - en eventyrlig bog for børn.

I 'Det blå lys' er de fleste personer voksne. En enkelt dreng hedder Henri og er fra Marseilles. Han dukker først op senere, for indledningen er lang og landlig. Heri præsenteres historiens substans tillige med indbyggerne i den lille ur-engelske landsby Compton Bassett.

Vi er i 1853 - og lidt i nutiden - og alt sammen begynder den aften, hvor områdets herremand insisterer på at erhverve nogle pilefrø af en omrejsende kræmmer med spids hat.

Et par år efter dukker kræmmeren op igen og sætter små trolde ud i herremandens nye, hurtigtvoksende hegn. Hvem er disse trolde? Og hvordan slipper man af med dem igen? Hvad sker der?


Bent Jakobsen leger sig igennem en historie med mange kroge og med en handling, der aldrig går død. Han bobler af skrivelyst på en ligefrem og aldeles uimponeret måde.

Det er ellers ikke småtterier, der står på spil i 'Det blå lys'. Troldene viser sig at være en del af et magisk netværk, der oprindeligt holdt det onde fra Bloksbjerg i skak.

Så langt når krofatter Goodwin fra Compton Bassett næsten på sin færd, da fællesmødet i herremandens lade beslutter sig for, at han skal rejse ud og finde kræmmeren igen. Først går turen dog over de sydvestengelske landskaber, så til Marseilles, Alexandria og Konstantinopel.

En stor del af handlingen foregår til vands på kaptajn Bomstaffs gode skib. Troldene bliver kærere og kærere, og til sidst holder man af dem. Med på holdet er også en snakkesalig papegøje og en sovende blodhund.

Hvis bogen har et ærinde, så er det: red troldene! Der er meget Pippi i dem.


'Det blå lys' er gennemillustreret af Flemming B. Jeppesen, som også tegnede til Jens Andersens store udvalg forrige år af 'glemte' H.C. Andersen eventyr. Dengang stod hans blyantstegninger blege og uforløste på papiret.

Nu har han skærpet kontrasterne og fanger elegant både piletræer og stjerneskær, så det hele forbliver trygt og ikke så farligt. Det er tegninger i den klassiske stil, som f.eks. Robert Jensen lavede dem.

Bent Jakobsen henviser flere gange til et kommende bind. Det må gerne komme snart.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce