Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fortæller. Martin Jensen skriver sit eget krønikesprog, han svælger i runer og gamle ord, og det fungerer.
Foto: Forlaget Klim

Fortæller. Martin Jensen skriver sit eget krønikesprog, han svælger i runer og gamle ord, og det fungerer.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Vikingekrimi gør anmelderen helt kålhøgen

Martin Jensens historier fra gamle dage er fyldt med atmosfære.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Krimigenren vrimler med sære detektiver, men mon ikke Martin Jensens trio fra den sene vikingetid midt i England slår de fleste.

Her er Winston Tegner, hans kvinde Alfida og den opfarende Halfdan, som har kendt bedre dage. Året er 1019.

Og kong Knud – der ikke er blevet ’den Store’ endnu – har sendt de tre ud på en snushanemission: Hvor står jarl Thorkel? Er han ven eller fjende? Nu er de nået til Thetford, hvor der er både herredsret og marked.
Elementært spændende

Den tredje bog i serien hedder ’En bondes ord’, og man behøver ikke at være historisk interesseret for at følge opklaringen af mordet på en stormands søn, selv om det hjælper.

LÆS ARTIKEL

Mordet er udløst af en voldtægt, som efterfølges af yderligere et par drab med kniv. Det er elementært spændende at dykke ned i fortidens regler og sædvaner og hakkeorden sammen med forfatteren.

Han sørger for, at der er rigeligt med øl og kvinder undervejs. I Martin Jensens historier fra gamle dage er der altid atmosfære, lyde og dufte, som truer med at bortlede interessen fra mordgåderne. De medvirkende har et rigtigt liv. Også når de ikke hænger ud på kroen. Selv den stenhårde soldat får en personlighed.

Menneskelig dårskab
I starten er vi alle sammen til rettergang. Storbonden Arnulf kræver bod for den voldtagne (trælle)pige.

Det skulle være en nem sag, fordi han medbringer adskillige, der vil sværge for ham. Og voldtægtsmanden er kendt for at være netop det. Uheldigvis er han også søn af en mægtig mand. Han kan også få folk til at sværge for sig.

Historien graver sig ned igennem kulturlagene i begrebet retfærdighed og viser samtidig, at der ikke er sket nogen større forbedring af menneskelig dårskab og grådighed undervejs.

Der er et fint spil imellem de tre detektiver, som skiftes til at være fremme i opklaringen og have fat om den røde tråd. Der falder knubbede ord, og Halfdan med sværdet har svært ved sin rolle som en andens tjener.

Svælger i gamle ord

Det er ikke selve intrigen, der vender siderne i ’En bondes ord’. Det er lysten til at vide mere om den sære tid og øllet. Og hvad er det egentlig, kong Knud har gang i?

Denne konge optræder kun i det fjerne i denne bog, men man aner, at han har øjne og ører ude – også på markedet i Thetford.

LÆS OGSÅ Martin Jensen taler krønikesprog, han tænker i runer, og han svælger i gamle ord, så man hopper i stolen. En deje. Filikusen. At bede. Hutrende. At stinde. Alt sammen for grandeskabets skyld. Det er lige til at blive helt kålhøgen af.

Endnu har ’kong Knud-bøgerne’ ikke helt ramt niveauet fra den velrenommerede serie i syv bind om 1300-tals byfogeden Eske Litle i Assens. Det er også svært.
FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden