Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lagerlöf-fortællinger er både gysende og rørende

Nyoversat fortælling fra Selma Lagerlöf giver fuld valuta til læseren.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis man skulle få den idé, at der skal en fornyelse til på mandelgavefronten – ja, vel at mærke, hvis det drejer sig om mandelgaver til voksne personer – vil det være en perfekt idé at indkøbe den nye udgave af Selma Lagerlöfs sidetalsmæssigt lille roman ’Køresvenden’, der foreligger i en ny aldeles fremragende oversættelse af Anne Marie Bjerg.

Men det er kun på sidetallet, at romanen er lille. Faktisk rummer ’Køresvenden’ næsten alt, hvad man kan forlange af en roman.

For det første en handling, der gør det svært at slukke sengelampen, fordi den er elementært spændende – ja, ikke som en detektivroman, mere som en gammeldags gotisk roman. For det andet en personskildring, som er på verdenslitteraturens højeste niveau.

Den frygtede dødskærre
Romanen handler om den lille frelserpige Edits sidste tid. Hun ligger nytårsaften i sin lille, smalle seng og hoster og hoster, sådan som hun har gjort det et stykke tid. Samtidig sidder nogle drukmåse ude på kirkegården og drikker og praler med deres usle bedrifter.

Så hører de en frygtelig lyd af en skrumlende, ældgammel vogn – og det er, viser det sig, den frygtede dødskærre. Og sagnet om den er, at det sidste menneske, som dør i det gamle år, må tage den forfærdelige tjans det kommende år at arbejde i dødens tjeneste som kusk på dødevognen.

Drukmåsene kommer op og slås, og den ene af dem – David Holm – bliver slået til jorden, netop da klokkerne ringer det nye år ind. Så bliver han samlet op og smidt på den kærre, som ingen levende nogensinde har kørt.

Gysende og rørende
Det er ikke for meget at sige, at hårene i nakken stritter en anelse ved læsningen.

For det er ikke en banal skrækhistorie, Selma Lagerlöf har skrevet: Det er stor, bevægende digtning om tilværelsens store og tunge spørgsmål, tilsat det, som man kan kalde ’gotisk’ mystik, og en virkelig hjerteskærende skildring af den lille frelserpige i den smalle seng.

Der er ikke andet tilbage end at ønske læseren en rigtig gysende, men meget rørende fornøjelse.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden