Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

sexforfatter. Den tyske forfatter Charlotte Roches forrige roman, 'Vådområder', gik i 2008 sin sejrsgang fra pigeværelse til pigeværelse.
Foto: DAVID HECKER/AP (arkiv)/AP

sexforfatter. Den tyske forfatter Charlotte Roches forrige roman, 'Vådområder', gik i 2008 sin sejrsgang fra pigeværelse til pigeværelse.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Der er stadig vådt i skødet i sexforfatters længeventede toer

Forfatteren til 'Vådområder' har skrevet en hverken exceptionel god eller exceptionel dårlig toer.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Radikale udmeldinger er altid at foretrække. Af hensyn til underholdningsværdien, bogsalget og anmelderens personlige profilering.

Derfor er det også opmuntrende, når en ordentlig snasker af en debutroman som Charlotte Roches uparfumerede opråb fra den kvindelige intimsfære popper op i landskabet og skaber lige dele fest og forargelse, samt 2 millioner solgte eksemplarer.

Det var i 2008, at 'Feuchtgebiete' gik sin sejrsgang fra pigeværelse til pigeværelse og med sit muntre frisprog om kvindekroppens dryppende, svuppende, lugtende realiteter fik luftet godt ud i skønhedsindustriens klicheer og bornerte omskrivninger.

LÆS ANMELDELSE

At lade en purung kvinde, indlagt med et skamferet røvhul, stå som eksponent for offensiv seksualitet m.m. var lidt af et scoop: Hospitalsscenografiens eldorado af vat, gaze og desinficerende væsker repræsenterede perfekt det statskontrollerede hygiejnehysteri, som Helen gjorde et personligt oprør mod.

Foruden en gjaldende rå humor stod det klart, at den unge tyske debutant (f. 1978 i England) mestrede en grænseløs realisme, en arrig-kærlig autentisk tone, som var helt hendes egen.

Men. Var der med 'Vådområder' (da. 2009) tale om et mindeværdigt engangsknald, eller kunne tv-værtinden med den ublu eksponeringstrang gøre det igen?

Absorberende trusseindlæg
Da efterfølgeren ’Schossgebete’ omsider udkom under stor bevågenhed i det tyske sidste år, var det på afstand svært at gennemskue. At læse den danske oversættelse, 'Fra skødet', gør det ikke klarere.

Vi får nemlig mere af det samme - et kværnende ’jeg’ i konstant kamp med konsensus og ekstremt fokuseret på sin egen seksualitet som mål og middel.

Kvinden er ganske vist blevet midt i trediverne, mor, gift og hedder Elizabeth. Hendes seksualitet er ikke en tro kopi af Helens, snarere en hæmmet udgave af den, alligevel er kampzonen som før: kroppen, dens afsondringer og gevækster og - for Elizabeths vedkommende - den daglige insisteren på kontrol:

»Som kvinde, det jo kan løbe ud af, må man planlægge alting på forhånd som en sygdom, så det ikke bagefter skal komme til pinlige situationer«, ræsonnerer hun, da hun umiddelbart inden en frisættende tur på bordellet med manden ifører sig sort undertøj - OG absorberende trusseindlæg.

Reality-litteratur eller ej
Elizabeths manisk plaprende monolog næres som i 'Vådområder' af skilsmissebarnets uafsluttede vrede samt et voldsomt opgør med en mor, der har opdraget hende så feministisk, at hun »er blevet en slags seksuel katolik«.

Til hjælp mod dette - samt en lammende familietragedie - har hun sin brunstige mand, en trofast terapeut og et arsenal af regler og ritualer, der lige nøjagtig holder galskaben i skak.

LÆS OGSÅ

Sproget mimer terapiens selvreflekterende udladning, og romanen lukrerer klart på dokumentariske genrer. Fortællingen er ved gud ujævnt orkestreret, alligevel er det, som om Roche i selskab med denne kødfornægtende, affaldssorterende, vandbesparende kontrolfreak af en suicidal kvinde bevæger sig.

Ud af ungpigetrods og ind i voksenkaos med det ansvar, der følger med. Reality-litteratur eller ej - tilbage står et kvindeportræt, der er mere kantet og mere pågående end de fleste.

Og måske mere holdbart i forhold til den større samfundskritik af 'konsensus', som Roche kun lige har indledt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden