Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det dufter af Narnia

Familien i 'Et hus uden spejle' tynges af sorg, før de møder en magisk verden.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den 50-årige stockholmer Mårten Sandén har siden 1995 skrevet adskillige roste bøger for børn og unge og sideløbende virket som slagersnedker.

En afsluttet uddannelse til psykolog har han til gengæld aldrig anvendt – i hvert fald ikke direkte.Imidlertid er hans viden om psykologi grundlaget for, at den lige dele magiske og realistiske børneroman 'Et hus uden spejle' fungerer som mere end rolig underholdning og smidig sprogoplevelse også for andre end målgruppen i alderen 9-11 år.

Ikke som de andre Plottet i 'Et hus uden spejle' er ikke en forbrydelse, forløsningen af hovedpersonernes smerte sker ikke ved trylleri, og kontrasten mellem den magiske og den realistiske verden er ikke utrolig.

Men duften af Agatha Christies lokkende rum, J.K. Rowlings engagerende troldmænd og C.S. Lewis' fantastiske Narnia sidder i den historie, Mårten Sandén fortæller om den medfølende datter Thomasine, hendes sørgende far og hele galleriet af familiemedlemmer i 'Et hus uden spejle'.

Mulige arvinger til den gamle, døende Henriettas formue er samlet i hendes hus for at sige farvel og for nogles vedkommende for at indynde sig. De voksne skændes og længes næsten alle væk.

Desuagtet alle deres forskellige aldre og karaktertræk længes børnene også på hver sin måde, men alle i virkeligheden efter at blive elsket og finde deres egne ben.

Usædvanlige evner

Porten til børnenes og nogle af de voksnes befrielse fra sorg, vrede, grådighed, forfængelighed og hæmmende medfølelse er en garderobe, som viser sig at være det eneste sted i huset med spejle.

På den anden side af garderoben findes en spejlvendt og mere livfuld version af den døende Henriettas hus samt en pige med ganske usædvanlige evner.

LÆS OGSÅ

Symbolet med spejlbilledernes svar er enkelt, tydeligt og virkningsfuldt, og man røber ikke for meget ved at fortælle, at selv det tilsyneladende mest forbitrede barn forandres af et besøg i Henriettas garderobe.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden