Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skandaleombrust amerikansk ungdomsroman udkommer nu på dansk

'Fordelene ved at være en bænkevarmer' er fin, varm og berørende.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er tankevækkende, at Stephen Chbosky (f. 1970) er indehaver af rekorden som den forfatter, der flest gange i det forløbne årti er blevet forsøgt bortcensureret af American Library Association.

Forbryderen er dagens bog, ’Fordelene ved at være en bænkevarmer’, der oprindelig udkom i 1999, og som nu er solgt i små to millioner eksemplarer i USA, oversat til 31 sprog, filmatiseret med Emma Watson, fast har taget ophold på New York Times’ bestsellerliste, etc.

Men hvorfor dette postyr? Set med prosaiske, kyniske, sekulariserede og meget dansk-skandinaviske, progressive og post-68-øjne er ’Fordelene ved at være en bænkevarmer’ en ualmindeligt sød, tiltalende og rørende roman.

LÆS OGSÅ

Eller rettere, den er fortalt af den ualmindeligt søde, tiltalende og hyperfølsomme dreng Charlie. Charlie er 15-16 år gammel, netop begyndt i high school og skriver i ét år, fra august 1991 til august 1992, breve til en navnløs modtager.

I brevene møder vi den lille galakse af mennesker, der omgiver Charlie, familie og venner, skolekammerater – og psykiater. For da Charlie var syv, døde hans moster Helen, og da var han under psykiatrisk behandling og har lige siden været lidt usædvanlig, hudløs.

Iagttageren
Ved korrespondancens begyndelse har en af Charlies venner netop begået selvmord, og Charlie er – ikke overraskende – stærkt berørt. Hvad der egentlig ligger af sår og traumer og ulmer, går kun gradvis op for os, og for Charlie selv.

Det store lærred udfyldes af Charlies kronologiske beretning om stort og småt; om forelskelsen i grønøjede Sam, om venskabet med hende og hendes halvbror Patrick; om søsteren, der bliver gravid og i al hemmelighed af Charlie må køres på klinik for at få foretaget en abort; om storebroderen, der lykkes med at få legat til college pga. sine football-evner.

Postyret skyldes måske også, at romanen simpelthen virker, at den læses

Og ikke mindst om læreren Bill, der løbende fodrer Charlie med en stribe af guldrandede, amerikanske klassikere, fra Salingers ’Griberen i rugen’ til Thoreaus ’Walden’, og isprængt Camus’ ’Den fremmede’, hele batteriet af bøger, der kan være livgivende for en hypersensitiv, genert og begavet 15-årig i 1. g. Den dreng, der er en ’wallflower’, dvs. en bænkevarmer, der iagttager mere, end han deltager.

Amerikansk puritanisme

Men hvorfor så postyret?

For det første taler vi her om den amerikanske reception, komplet med katolicisme, puritanisme og hyklerisk seksualmoral; for det andet får vi råt for usødet insiderhistorierne om brugen af marihuana, og om druk blandt teenagere, og om sex og atter sex, småvoldtægt og voldsepisoder.

Sådan er det selvfølgelig også, teenagelivet, men det kan stadig vække opsigt og skabe forargelse i en amerikansk sammenhæng. Den sammenhæng, hvor selv Mark Twains ’Huckleberry Finn’ endnu kan forsøges bandlyst her og der!

LÆS OGSÅ

Men postyret skyldes måske også, at romanen simpelthen virker, at den læses, anbefales og læses, at den med andre ord er bærer af en vis litterær kraft – og den kraft er der jo notorisk nogle, der gerne vil hæmme eller modarbejde.

Men i en senmoderne, skandinavisk sammenhæng tror jeg altså ikke, at der er mange, der vil løfte et øjebryn; måske hvis Chbosky havde fornærmet et par islamister … men det er ikke tilfældet.

Og målt op mod Salingers lille mesterværk er Chboskys roman af en noget mere beskeden, litterær beskaffenhed.

Ikke desto mindre slugte jeg den hurtigt, og den kan anbefales som gave til en teenager i din nærhed.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden