Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Usikkerhed. Roberto Bolaño var ikke en forfatter, der udlagde verden, hvilket afspejler sig i en grundlæggende usikkerhed i bogen.
Foto: Pr-foto

Usikkerhed. Roberto Bolaño var ikke en forfatter, der udlagde verden, hvilket afspejler sig i en grundlæggende usikkerhed i bogen.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Elegant roman er en dyster og humoristisk fortælling

Ny lille og stor roman af Roberto Bolaño er tilgængelig på dansk.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alberto Ruiz-Tagle er en mand med mange talenter. Han er digter, pilot, maler. Og massemorder. Det hele starter ellers så sværmerisk med kvinder og litteratur i to skriveværksteder for spirende forfattere, som både Alberto Ruiz-Tagle, bogens fortæller og hans ven Bibiano frekventerer.

Men kun indtil Augusto Pinochet tager Chiles og bogens uskyld, da han afsætter den socialistiske præsident Salvador Allende i et militærkup. Herefter bliver vores fortæller først fængslet og rejser senere til Europa, mens Alberto Ruiz-Tagle eller Carlos Wieder, som han senere kommer til at hedde, bliver pilot i det chilenske flyvevåben.

Her skriver han med sit fly korte, avantgardistiske digte på himlen over Chile. Han debuterer også som maler med malerier af nogle af de mange kvindemord, han har begået. Og så forsvinder han, hører vi fra fortælleren, der fra Chile hører om Ruiz-Tagles fortsatte virke. Lige indtil han tilsyneladende begynder at dukke op i neofascistiske tidsskrifter, og fortælleren bliver opsøgt af en mand, der vil have ham til at hjælpe med at finde Carlos Wieder. Ikke fordi fortælleren er detektiv, men fordi han er forfatter.

Roman om vold og sandhed

’Fjern stjerne’ er en roman om vold og sandhed, om chilensk nationalidentitet, om æstetik og fascisme og en bibliofil fortælling om litteraturen som både latterlig og livsvigtig. Alt sammen pakket ind i noget, der mest af alt minder om en kriminalroman, og så tætpakket, at det ville være klaustrofobisk, hvis det ikke var for den særligt ukrukkede og ukonstruerede måde, Roberto Bolaño behandler sit stof på.

Mikset af det poetiske og det voldelige kunne f.eks. føles uendelig fortænkt, men i Bolaños univers er det fuldstændig naturligt. Måske fordi der i virkeligheden ikke er så langt fra det smukke til det grusomme, men også fordi der ikke er noget stof eller nogle temaer, der i forvejen er givet i sin essens eller form for Bolaño.

Det gjorde det i bogen ’2666’ muligt at skrive flere hundrede svælgende og ulidelige, men vigtige og aldrig banaliserende sider om de forfærdelige kvindemord i Santa Teresa, bogens Ciudad Juarez. Det gør det muligt at skrive om litteratur, uden at det bliver sentimentalt, nostalgisk eller omvendt gennemført parodisk. Og det gør det muligt at berette om mord og militærkupi et sprog, der er rummeligt nok til, at det alvorlige kan være humoristisk og stadig forbandet alvorligt.

Måske også, fordi Roberto Bolaño ikke er en forfatter, der udlægger verden. Der er tværtimod en grundlæggende usikkerhed i bogen, som afspejles i den måde, bogen er fortalt på, men også i selve bogens tone. Sandheder er som Carlos Wieder altid noget, der er på flugt, noget, der kan jagtes, men hvis ansigt aldrig åbenbares.

Meget mere end en trædesten

På dansk har vi allerede fået de to ’store’ værker ’De vilde detektiver’ og ’2666’ plus den kortere ’Nocturne fra Chile’. Og det er så ulideligt altid at skulle se de store værker som emblematiske for et forfatterskabs essens og de små værker som forsigtige trædesten til den store voluminøse forløsning.

For selv om man i ’Fjern stjerne’, som udkom på spansk i 1996, fornemmer både den lethed, der i høj grad karakteriserer ’De vilde detektiver’, og ’2666’sdefinerende mørke, er den meget mere end en trædesten.

Den er en overlæsset familiebil, der berusende ligeglad med den svære tematiske oppakning svæver elegant hen over vejene. Det er en stor bog. I øvrigt ligesom en anden Bolaño-bog, den fiktive samling historier om nazistisk litteratur ’Nazi Literature in the Americas’, hvori denne fortællings forlæg findes. Hvis Gyldendal fortsætter udgivelserne af Bolaños bøger – og der heppes – kunne det måske være den næste i rækken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden