Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
CATHRINE ERTHMANN (arkiv)
Foto: CATHRINE ERTHMANN (arkiv)

Krimihit. Den populære krimiforfatter Karin Slaughter har skrevet ny politithriller om kvinder i blåt.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Slaughter leverer klarsynet feministisk thriller

Ny usædvanlig og spændende krimi stiller skarpt på politikvinder i 1970'erne

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Karin Slaughter har talt om 1970’erne som et undervurderet, men yderst vigtigt årti.

I hvert fald for Sydstaterne i almindelighed, hendes egen stat og by Georgia og Atlanta i særdeleshed.

Ti år hvor den amerikanske apartheid begyndte at løsne sig med mere borgerret og mindre racisme. Hvor kvinder fik mere selvstændig frihed og økonomisk råderum uden mandligt formynderskab. Samtidig begyndte både homoseksualitet og feminisme at blive mere accepteret og acceptabelt for et meget kyklopisk og konservativt mandssamfund, Atlantas politikorps, en slags stad i staden.

Netop derfor hedder hendes nye krimi, der foregår i Atlanta i 1974, ’Cop Town’, strisserby.

Langt fra Alt for Damerne

Det er Karin Slaughters bedste i rigtig mange år. Personligt synes jeg nemlig, at hendes verdenssucces, serien om Will Trent og Sara Linton, var blevet for meget Alt for Damerne, rørstrømsk og sentimental.

Det kan man bestemt ikke sige om ’Hævntørst’. Den uglade enke efter en vietnamsoldat, Kate Murphy, overklassepigen med en social og etnisk hemmelighed har sin første dag på Atlanta Politistation.

Det går hårdt for sig. Det er ikke noget for en smuk og klog blondine klodset at entre en mandschauvinistisk verden, hvor karle drikker sprut fra morgenstunden og heltidshader afroamerikanere, bøsser og det andet køn, som ikke er blondiner til blowjobs.

Heldigvis bliver Kate snart nogenlunde venner med white trash-pigen Maggie med et mindreværdskompleks på størrelse med en bomuldsmark samt den gæve Gail, kæderygende kyniker og eneste kjoleklædte kriminalbetjent. I en storby, som består af klinisk rensede rigmandskvarterer med villaer og vovser over for rådne ghettoer, som stinker som et væltet lokum.

En politimorder er løs, fire er parvis allerede blevet skudt ned. Da ’Hævntørst’ begynder, rammes en femte sammen med sin makker. Hvorfor synes sagen mystisk fra start?

Freeze!

Hvor mange nordiske femikrimier i virkeligheden bare er urbane livsstilskrimier, leverer Slaughter en konkret og klarsynet feministisk politirutinekrimi.

Der er absurde spilleregler for kvinder i uniform skrevet af brovtende mænd, som faderligt tager ansvaret for alting, blot ikke deres løsgående pikke. Endvidere skildrer romanen på rørende og realistisk vis spirende venskaber mellem forskellige kvinder i samme asfaltjungle fuld af alfaaber i både sorte og hvide hudfarver. Men også hvorledes en afstumpet hanbavian med et kan blive sympatisk i en snæver vending.

Der går måske lidt for meget fjernsynsserie-folklore i sagen mod slutningen. Men det fjerner ikke fokus fra, at ’Hævntørst’ er en helvejs spændende, velskreven politithriller. Om modige kvinder i blåt, som med revolver i hånd råber ’freeze’, når båtnakken skal arresteres.

Men et højt ’fuck’, hvis fjolset går amok og selv trækker skyder.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden