Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian (arkiv)
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

BEREDT. Josefine Ottesen kan håndtere et våben og sætte en kampscene.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Holger Danske-inspireret roman vinder især på kampscenerne

'Helgi Daner' er ikke højlitterær sværdføring, men godt håndværk.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Josefine Ottesen har det sorte bælte i eventyrfortælling og drama. Nu er hun også blevet selfie-udgiver i samarbejde med People’s Press, og krøniken om Helgi Daner alias Holger Danske (uden skæg) er bygget over mange års omgang med den tidlige vikingetid, ridderliv og historiens gang som sådan.

Dertil forfatterens interesse for stolthed og ære. Kort sagt: slagsmål! ’Helgi Daner’ har været spydspids (!) for projekt ’Læsefamilie’ i Brønderslev, hvor 16 familier har deltaget. De har mødt forfatteren, sunget sangene, måske læst den korte version af historien og evalueret forløbet til 12! Projektet er alderssat fra 11 år og op. Det er måske lidt for tidligt at spænde læsebæltet.

En voldsom beretning

Det hele er stort tænkt, men kan selve historien også bære det gevaldige anslag? Ikke helt. ’Helgi Daner’ er en voldsom beretning fra dengang, Danermarken var et område syd for Kongeåen, hvor fyrster hele tiden måtte holde øje med, hvad der kom bagfra, hvor ufred lurede – ikke mindst fra den opkommende Hvide-klan fra Ripa alias Ribe – og den svage konge hed Gøtrik og var søn af Godfred.

Syd for Elben regerer frankerkongen Karlmagne alias Karl den Store fra Akka alias Achen, så vi er i omegnen af år 800. Karl og hans folk er tidlige riddere. Gøtrik og hans vakkelvorne rige er minivikinger på vej til at blive rigtig farlige. I Danermarken betaler man skat til Karl, når man ellers gider og har råd. Pelsværk, rav og slige sager.

Helgi er søn af Gøtrik og alfen Svanhild, der dør under fødslen. Det er sådan set det eneste overnaturlige indslag i historien. Den baggrund har givet Helgi evnen til at aflæse situationer og hensigter. Og det kommer ham til gode, da han i denne monstertykke bog må kæmpe på nær sagt alle fronter.

Had og misundelse

Og kampe er også en af Josefine Ottesens specialer. Hun kan forklare bevægelser med et sværd, en økses bane eller en hests undvigelsesmanøvrer, så man selv deltager i striden. Det er en sjælden gave, for i lignende bøger (og især fantasy) er kampscenerne ofte kedsommeligt langtrukne. Ikke her!

Der er hele tiden had og misundelse omkring Helgi, fordi han udstråler en form for venlig ro, der nok var usædvanlig for den tid. Mange farer lurer, ikke mindst da Helgi ender som gidsel ved frankerhoffet, fordi det kniber med at inddrive danernes skatter. Svigter de en enkelt sæson, får han halsen skåret over. Karlmagne er en hård hund med et lille glimt i øjet. Han er god til at erobre uden at udslette. Skatter er bedre end ødemarker.

For Helgis tid er præget af den nye tro og den hvide gud, som tilgiver i stedet for at hade. Helgis bedstemor er repræsentant for vanvid og overtro. Hun under ham ikke hans herkomst og hører til de talrige fjender, som forsøger at ramme ham både forfra og bagfra. Men uden held.

Ikke helt en krønike

Som i alle spraglede billedtæpper fra Josefine Ottesens hånd er der givet plads til råhed, vold og sentimentalitet. Hun er ret god til at skrive om dagligdagen med lugte, lyde, og hammerdruk. Det er ikke højlitterær sværdføring, men bogen er effektivt fortalt og præget af godt håndværk.

Helgi bliver anbragt i den ene sprængfarlige situation efter den anden, og han møder mange gode og onde mennesker. Mest det sidste. Men det lykkes ham at overleve på trods af alle farer, og da kærligheden til slut banker på hans skjold, vågner han op til dåd og store beslutninger.

Forfatteren interesserer sig for netop det: Hvad får mennesker til at handle eller lade være. Især dem af hankøn. Dem er hun bedst til! Hvor dybt stikker stoltheden? Hvor stiv er nakken? Man er stærkt underholdt, og der er også noget for den historiske nørd, men det er ikke helt en krønike, som løfter og bevæger.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden