Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kvindeliv. Ejrnæs gør sine kvinde-skæbner levende. Foto: Morten Holtum
Foto: Morten Holtum

Kvindeliv. Ejrnæs gør sine kvinde-skæbner levende. Foto: Morten Holtum

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Kvinde-skæbner fra flere århundreder får nyt liv

Anne Marie Ejrnæs zoomer ind på fire gamle kvinders liv fra 1700-tallet til i dag.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er altid øjeblikkets intensitet, der interesserer Anne Marie Ejrnæs.

Hele det kompleks af følelser, sansninger, stemninger, kropslige fornemmelser og tanker, hun lader løbe sammen i billedet af en person, der forankres i en tidsperiode og et sted.

Den første af de fire historier udspiller sig i Amsterdam i 1769. Den fattige enke Engelke gør sig nyttig i sin datters hus. Gamle kvinder har ikke en selvfølgelig plads i tilværelsen eller et udkomme, så hun hjælper til, sælger sine broderier og får penge af den franske ambassadør for at udspionere den svenske filosof Emanuel Swedenborg, der bor til leje hos dem.

Den gamle mystikers projekt er intet mindre end at udlægge kristendommens sande betydning. I hjemlandet anklages han for at udbrede vranglære, mens det mere frisindede Amsterdam måske giver lidt mere plads til hans excentricitet og storhedsvanvid.

Også ’Kyssene’ foregår i den urolige tid lige før den franske revolution. Her er hovedpersonen en gammel mor, der modtager sin søn, netop hjemvendt efter teologiske studier i Göttingen. Hjem er Hermannstadt. Jeg måtte til leksikonnet for at finde ud af, at det er det tyske navn for middelalderbyen Sibiu, der i dag ligger i Rumænien og engang var et vigtigt sted for udbredelsen af protestantismen.

Men det er nu den ortodokse kirke, der optager sønnen, der kysser et ikonmaleri sønder og sammen for at få ro i sin plagede sjæl. Han viser sig at være rablende sindssyg, og hele historien med den voldsomme udgang viser en mors magtesløshed over ikke at kunne hjælpe sit voksne barn. Hendes moderrolle er udspillet.

Psykologisk-historiske nedslag

Tættere på vores egen tid kommer vi i ’Stemmerne’, der former sig som et portræt af den gamle Thit Jensen, der må erkende, at (interessen for) hendes forfatterskab er ved at nå sin ende.

Læseren skal selv gøre et stykke arbejde, men belønnes så rigeligt

Året er 1951, hvor vi møder hende på kirkegården og i Gyldendals forværelse, oprørt over en dårlig anmeldelse. Hendes tanker kredser om døden, ikke blot hendes egen forestående, men også hendes afdøde bror Andreas og moderen, som hun begge har hjulpet over »til den anden side«.

Nu er udtryk som indlæg i debatten ikke ligefrem noget, man forbinder med Ejrnæs’ impressionistiske prosa, men faktisk udvikler billedet af den aldrende Thit sig til en beretning om aktiv dødshjælp!

Titlen på det sidste af de fire psykologisk-historiske nedslag i kvindeliv hedder noget så moderne som ’LinkedIn’. For det er på nettet, at forfatteren Maria opdager, at hendes sorte senegalesiske elsker fra de unge dage er død.

I erindringen rejser hun tilbage til begyndelsen af 1980’erne, hvor hun oplevede et kulturmøde, hun slet ikke kunne overskue. Så det skrev den unge Afrika-optagede Maria en roman om.

Den roman kender vi! Det er Anne Marie Ejrnæs’ egen roman ’Ravnen’ fra 1983, der henvises til, uden at det nævnes. Når man finder den frem, ser man, at hendes nye historie ’LinkedIn’ indeholder en række af lange ordrette citater fra ’Ravnen’.

Ejrnæs er trofast over for sin gamle romanpersons oplevelser, men med den gamle kvindes blik og nye viden kaster hun et øjenåbnende lys over oplevet liv fra de unge dage. Det er en mægtig interessant litterær opdagelsesrejse at sammenligne de to versioner af samme stof.

I historien om Thit Jensen hedder det om den energiske Thit: »Hun havde det bedst, når hun var i bevægelse, og hun skrev måske også for hurtigt. Der var ikke tid til at sidde og fortætte teksten«.

Det problem har Anne Marie Ejrnæs i hvert fald ikke. Hver sætning er vejet på en guldvægt. Læseren skal selv gøre et stykke arbejde, men belønnes så rigeligt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden