Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Alsidig. Erik Valeur (f.1955) har skrevet flere debatbøger, heriblandt 'Magtens bog', før debutromanen fra 2011 'Det syvende barn'.
Foto: Pr-foto

Alsidig. Erik Valeur (f.1955) har skrevet flere debatbøger, heriblandt 'Magtens bog', før debutromanen fra 2011 'Det syvende barn'.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Forfatteren bag 'Det Syvende Barn' er blevet bedre

Erik Valeur følger op på sin store debutantsucces med en underholdende krimi.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ingen overdrivelse at sige, at journalistlegenden Erik Valeur for fire år siden bragede igennem med sin romandebut, ’Det syvende barn’, som blandede samfundssatire og suspense med gotiske elementer. Belønnet blev adoptionskrimien med en stribe af priser, og på bestsellerlisten kunne man finde den uge efter uge. Det var en forrygende indledning på en lovende forfatterkarriere, som Valeur nu fører videre med romanen ’Logbog fra et livsforlis’.

Fortællingen er igen kriminalistisk og folder et plot og en personkreds ud, som forbinder samfundets sociale top med dets bund, fra statsministeren på Slotsholmen til en særling, der har trukket sig tilbage i et fyrtårn på Røsnæs.

En ældre kvinde, som forsvinder fra et plejehjem i Gentofte, er ikke fru hvem som helst, men mødrene ophav til landets stats- og justitsminister, de konservative bisser Palle og Poul Blegman. Hvad er der blevet af hende? Efterforskningen fører politiet på sporet af familiens fortid i Søborg i 1960’erne, hvorfra den ene ødelagte og bundfrosne menneskeskæbne efter den anden dukker op i kølvandet på Blegman-familiens hærgen. Brødrene Blegman var nemlig »kendt for en ondskabsfuldhed, som enten var medfødt eller tævet ind i dem af en voldsomt patriarkalsk far«, får vi at vide.

Politiet kommer via mystiske tegn på sporet af en kæde af voldelige ulykker og episoder, som vidner om ikke kun ét, men adskillige hævnmotiver, som kan forklare det, der viser sig at være et mord på enkefru Blegman.

Fortiden er én stor traumatisk sump, som skal kortlægges for at opklare forbrydelsen.

Det er naturligvis delikat, for brødrene er ikke blevet blidere med årene, og deres respekt for magtens tredeling kan ligge på et lille sted.

Desuden er deres privatøkonomiske situation så desperat, at også deres politiske karriere står og falder med opklaringen og tilvejebringelsen af morens testamente.

Konspiratorisk fantasi

Jeg var i sin tid en forbeholden beundrer af ’Det syvende barn’, som med sine syv hundrede sider var alt for lang og slingrende og repetitiv. Men Valeur er blevet bedre – plottet er skåret skarpere til, og fortid og nutid veksler mere rytmisk med hinanden i romanens komposition. Med konspiratorisk fantasi og et skarpt blik for tingenes forkerthed og forløjethed udleverer Valeur igen samfundets magthavere og ikke mindst sin egen generations vendekåber.

Som for eksempel i fremstillingen af de selvfede og dårligt underspillede topembedsmænd, tydeligvis baseret på virkelige personer, der mødes i den såkaldte Taarbækklub. Eller i portrættet af den kyniske konsulent og fusentast Ove Nilsen, der ejer bureauet Blue Light (!) Communications, og som har slået sig på såkaldt ’Gerontio-management’ for Gentoftes velhavende pensionister.

Usjovt er det ikke, men skabelonerne er ganske forudsigelige og tillige noget bedagede. Alene forestillingen om en parlamentarisk situation, hvor både statsministeren og justitsministeren er konservative, er i dag så vildt usandsynlig, at den virker forstyrrende i et realistisk romanunivers. Og selve lord Actons lov, som er det teoretiske grundlag for Valeurs satire – at al magt korrumperer, og at total magt korrumperer totalt – kan man da også tillade sig at tvivle på. Gælder den virkelig undtagelsesløst?

Men det ændrer ikke ved, at romanen er en velfungerende og underholdende krimi, og at det er ganske imponerende, hvor meget andet Valeur får inkluderet i formen – også temmelig groteske elementer, som den såkaldte ’drømmekrise’, der bryder ud til sidst i romanen. Erik Valeur er på rette kurs.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden