Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kritik. »Af og til bliver man bare sløv af hans bombastiske påstande om de mest komplicerede forhold«, skriver Aftenpostens Ingunn Økland om 'Om høsten'. Pr-foto

Kritik. »Af og til bliver man bare sløv af hans bombastiske påstande om de mest komplicerede forhold«, skriver Aftenpostens Ingunn Økland om 'Om høsten'. Pr-foto

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Norske anmeldere: Knausgårds efterårsbog skuffer

Karl Ove Knausgårds encyklopædi tilfredsstiller kun enkelte anmeldere.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der findes stort set ikke det, som er for stort eller småt til Karl Ove Knausgård. Hvor ’Min kamp’-bøgerne forsøgte at gå så tæt som muligt på dagligdagens trivielle hændelser for at udpensle et helt liv med en undertrykkende far, inden det hele kulminerede med lange essayistiske passager om Hitler, ja, så lyder hans nye bog, ’Om høsten’,helt opmuntrende.

En svane, du! Jeg har været inde på toilettet flere gange for at kigge

»Kampen ser ud til at være ovre, roen har sænket sig over forfatterskabet«, lyder den fanfarelignende melding i avisen Klassekampen. »Der er en lethed over de nye tekster, som Knausgård nu udgiver i ’Om høsten’«.

Hangen til stort anlagte projekter har han imidlertid ikke mistet. ’Om høsten’ er således det første bind i en personlig encyklopædi, som skal forsøge at indkredse det karakteristiske ved tingene, vi omgiver os med, »og nærme sig verdens materialitet gennem en serie korte beskrivelser«, som Forlaget Oktober skriver i bogens pressemateriale.

Ingen overraskelser

Egentlig havde Knausgård planlagt, at han aldrig ville skrive skønlitteratur igen, men med bogen indleder han et nyt projekt, der i alt skal løbe over fire udgivelser, der følger årstiderne. Den næste, ’Om vinteren’ , udkommer allerede til november.

Mens læsere både her i landet og efterhånden mange steder rundt om i verden havde set frem til den nye udgivelse, lyder der omvendt et mindre suk fra flere af de norske anmeldere til trods for udbredt sympati for projektet.

»Knausgård evner i overraskende lav grad at overraske. Af og til bliver han faktisk kedelig«, skrev anmelder Alf Kjetil Walgermo i avisen Vort land sidste weekend.

Godt nok rummer ’Om høsten’ ingen groteske (selv)udleverende episoder fra privatlivet som i ’Min kamp’-projektet, men man finder stadig flere autofiktive træk i bogen, der fremstår som en henvendelse fra Karl Ove Knausgård til sin dengang endnu ufødte fjerde datter. Det er forfatterens erklærede mål at fortælle hende om lyset og glæden ved tilværelsen, men den præmis er det ikke alle anmeldere, der køber.

I avisen Verdens Gang bemærker Sindre Hovdenakk, at »Knausgård først og fremmest skriver om og til sig selv i denne bog, formuleringer som »sjælens arkaiske lys« eller »fotografiet er forbundet med moderniteten« er vel ikke akkurat rettet mod spædbørn«.

Knausgård evner i overraskende lav grad at overraske. Af og til bliver han faktisk kedelig

Mest skeptisk er nok Aftenpostens Ingunn Økland, der i sin anmeldelse bebuder, at »(h)ele dette materiale fremstår i grunden som en række skriveøvelser med behov for et rammeværk. Kun et fåtal af kapitlerne henvender sig direkte til datteren, andre er slet og ret uegnet for mindreårige«.

Den velovervejede, til tider ophøjede stil, der kendetegner Knausgårds skrift, falder ikke i Øklands smag.

»Af og til bliver man bare sløv af hans bombastiske påstande om de mest komplicerede forhold«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Anmelder på NRK Marta Norheim er heller ikke specielt begejstret for Knausgårds efterårsbog: »De små tingtekster er af stærkt varierende kvalitet. Forsøget på at underliggøre en toiletkumme, fingre eller rør udvider ikke i særlig grad mit billede af fænomenerne«.

Særligt Knausgårds sprog falder NRK-anmelderen for brystet: »Sprogligt er det også ujævnt. Det kan virke, som om den ellers ordrige forfatter er fattig på synonymer, som skal skildre de lyse sider af livet, og brede, generelle ord som »glæde«, »godt« og »fint« dominerer mere end, ja – godt er«.

Ny slags lokumslæning

Så er der mere ros fra avisen Klassekampen. Anmelder Bjørn Ivar Fyksen har ligefrem haft Knausgård som lokumslæsning – og det er positivt ment:

»Knausgård evner ikke bare at se en aparte skønhed i de mest prosaiske foreteelser som i en kasseret plastikpose flydende i søen, han magter også at formidle – eller måske hellere skabe – en sådan skønhed, som når han skriver om »toiletkummen, denne baderummets svane«. Sådan bliver vi læsere, der glipper med øjnene, som en nyfødt og ser verden – og vores eget bad – på ny: en svane, du! Jeg har været inde på toilettet flere gange for at kigge«.

Ivar Fyksen mener dog, at Knausgård ikke når helt derop, hvor Knausgård er bedst.

»Rigtig ofte fremstår (teksterne) mest som optakter til noget større, som ikke bliver realiseret. Dette gør en del af teksterne lidt utilfredsstillende. Rigtig mange af teksterne starter med lidt opstyltede – på grænsen til komiske – leksikalske beskrivelser af de mest hverdagslige genstande, som om de var beregnet på rumvæsener mere end en opvoksende datter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Alligevel regner Fyksen ’Om høsten’ for en god begyndelse på de encyklopædiske værker:

»Bogen afsluttes med en påstand om kærligheden og den højeste lykke, og til trods for læserens længsel efter de lange tanker er der efter den lange kamp noget forfriskende og løfterigt over Knausgårds begejstring for de små ting«, skriver Fyksen. »Det siges, at lykke er noget af det vanskeligste at skrive om, men i »Om høsten« har Knausgård gjort et forsøg. Han virkelig glæder sig over verden, med umiskendelig inderlighed«.

Hør Politikens bedste kritikere og journalister vende tidens vigtige bøger, debatter og tendenser i vores nye ugentlige litteraturpodcast med Jes Stein Pedersen. Bogfolk kan høres som podcast i bl.a. iTunes, på politiken.dk/podcastog i Politikens nye app 'Politiken Podcast', som kan hentes i app store.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden