Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nybrud. Michael Katz Krefeld har med sin aktuelle bog 'Afsporet' taget fat på en ny krimiserie, der er planlagt til at omfatte ti bind.
Foto: Lars Krabbe

Nybrud. Michael Katz Krefeld har med sin aktuelle bog 'Afsporet' taget fat på en ny krimiserie, der er planlagt til at omfatte ti bind.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Solid krimiserie cementerer Michael Katz' plads i toppen

'Afsporet' er en veldrejet krimi, som er lige til at filmatisere trods tema.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om man kan blive helt mat over at skulle læse endnu en krimi om det – undskyld udtrykket i denne sammenhæng – gennemkneppede emne trafficking, er der heldigvis masser af ting, der fungerer så godt i Michael Katz Krefelds nye krimi, at man tilgiver ham.

Gennem de sidste ti år har trafficking været det hotte emne, som enhver skandinavisk krimiforfatter med respekt for sig selv har tyet til – bare se på så forskellige forfattere som f.eks. Stieg Larsson, Roslund & Hellström, Anna Grue, Helene Tursten, Therese Philipsen, Susanne Staun, Hanne Bech-Hansen, Henrik Brun og Elsebeth Egholm – og det er naturligvis nemt at se hvorfor.

Ulykkelige østeuropæiske unge kvinder bliver holdt som sexslaver af onde forbrydere, ofte mafiatyper fra Balkan og omegn, der vil gøre alt for at tjene penge – også tortur og mord. De gode er gode, og de onde er virkelig grumme. Men heldigvis kommer der altid en helt forbi.

Arizona Market Således også i Katz Krefelds nye roman, ’Afsporet’, der er første bind i en ny serie om politimanden Thomas Ravnsholdt, kaldet Ravn.

Ravn har orlov fra Københavns Station City, efter at hans kæreste er blevet myrdet i deres fælles hjem under et røveri, og det er gået op for ham, at mordet vil forblive uopklaret. Med god grund er Ravn således ved at gå i hundene af sorg og druk, men så kommer hjælpen: Hans gode ven, værtshusholderen Johnson fra Café Havodderen, beder ham om at finde sin litauiske rengøringshjælps datter, der har været forsvundet i to år.

Ravn forsøger længe at stå imod og arbejder ihærdigt på at drikke sig ihjel, mens han lytter til ’Everytime You Go Away’ på Havodderens jukebox, men han indvilger til sidst – ikke et sekund for tidligt i forhold til historiens spændingskurve – i at lede efter hende.

Det fører ham til gamle jagtmarker i Københavns skumle prostitutionsmiljø og til mørkets hjerte: udkanten af Stockholm, nærmere bestemt ’Arizona Market’. Herfra sendes tyvekoster ud af landet, hertil smugles mennesker ind og sælges på auktioner, og her skifter narkotika og våben hænder. Her findes også en sadistisk seriemorder, der smider sine lig på byens skrotpladser. Kort sagt er det et sted, politiet holder sig langt væk fra.

Blandt de bedste

Fortællemæssigt kører Michael Katz Krefeld med tre sideløbende fortællinger, der til slut forenes i dramatisk og fin stil.

Der er historien om Masja, den litauiske rengøringshjælps datter, som er blevet solgt til forbryderen Slavros og lever et forfærdende liv som sexslave. Dernæst historien om Ravns trakasserier og jagt på Masja. Og så er der historien om den svenske dreng Erik, der under sin bizarre opvækst lærer at udstoppe dyr.

LÆS OGSÅ

Selv om resultatet af Ravns solide private politiefterforskning næsten er givet på forhånd, er vejen dertil bumpet og bulet og fuld af overraskelser – og heldigvis kører det hele på en god energi og et enkelt, men tempofyldt sprog, der hjælper historien fremad.

Uanset at Katz Krefeld trækker optakten lige lovlig langt ud og trods det stærkt slidte emne – med dertilhørende forudsigelighed – er Ravn et virkelig godt bekendtskab, som der er god grund til at følge.

Med ’Afsporet’ viser Katz Krefeld, at han stadig befinder sig i den liga, han landede i, da han sidste år modtog Det Danske Kriminalakademis pris for årets danske krimi. Blandt de bedste.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden