Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Hold på hat og læsebriller i dystopisk bind to

Astrid Heise-Fjeldgren er helt inde i dystopiens maskinrum i dette hæsblæsende andet bind af ’Terra Nova’.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Astrid Heise-Fjeldgren har gang i en dystopisk science fiction-trilogi, ’Terra Nova’, der meget vel kan gå hen at blive en nyklassiker.

Meget afhænger af, om hun kan samle alle tråde op i det kommende, tredje bind, for efter nummer to er der stadig utallige spørgsmål, som hænger i den vindpiskede, forurenede luft.

Forfatteren – som også oversatte Scott Westerfelds legendariske trilogi (’Uglies’, ’Pretties’, ’Specials’) – følger genrens scenografi, der omfatter byer i forfald, bander, der slås, sygdomme, overvågning, hemmeligheder, klimatisk uorden og almindeligt sortsyn.

Teknik får historien til at lette

I seriens første bind, ’Den som tøver’, møder læseren drengen Aik og hans venner, der forsøger at holde sig i live i byen Store F, mens de prøver at finde ud af, hvad der foregår. Aik var ellers i sikkerhed inde i bjerget med sin far, men HAN tøvede ikke. Han brød ud for at finde resten af sin familie.

Astrid Heise-Fjeldgren varierer konceptet med en original sproglig vinkel, der forkorter ord til ’effi’ og ’nrgi’. Hun finder også på en del teknik, der får historien til at lette. Og hun lever op til det udsagn, som styrer Aik: »Stol ikke på nogen«, og i øvrigt et nyt, der nok skal vise sin værdi: »Fire fluer er nok til at narre en edderkop«. Og der bliver narret og fortiet og lusket, så man er helt rundt på gulvet.

Kan Aik mon stole på sin egen mor? Det resterende samfund styres af KK, der er fremtidens McKinsey. Og man benytter sig af ALP, der er forkortelsen for Autoriseret Lindringsprocedure, som betyder død. Men Aik lever også efter dette. Det forstår man på de indlagte scener fra fremtidens fremtid, hvor han er til afhøring/genoptræning hos ’bredere’ på et skib.

Man skal virkelig holde på hat og læsebriller, og det er klogt at tage en pause for at opsummere en gang imellem. For husk det!

Man kan ikke stole på nogen. Ikke engang sig selv, som Groucho Marx udtrykte det.

Så fem forhåbningsfulde hjerter til ’Terra Nova’. De bliver givetvis indløst med bind tre.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden