Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
To. Den svære 2'er, men ikke for Bugge Kold, der leverer en indlevende roman.
Foto: Pr-foto

To. Den svære 2'er, men ikke for Bugge Kold, der leverer en indlevende roman.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det bedste ved 'Land i datid' er tonerne af håb midt i håbløse DDR

Jesper Bugge Kolds 2’er er et tragisk og poetisk roman om vort nærmeste Tyskland dengang og i dag.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Andreas er faldet i specialesumpen, og hans kæreste er faldet ud af sengen og døren på vej væk fra en åbenlys småbøvet taber. Søn af skælmsk smukke Elisabeth, der som ung kommunist havde et engangsknald med en DDR-dengse, Peter, der så smart ud på den marxistiske måde.

Jamen, som at være der selv og lugte osen af billig benzin, dårlig deodorantstift og pompøs propaganda.

Siden blev hun gift med Thorhild fra DKP, og siden gled de begge to ind i det solide småborgerskab, som med fortiden i ryggen enten bor til leje hos Socialdemokratierne eller SF. Drømmen om et arbejderparadis lever endnu, bare ikke som det i DDR, som afslørede sig både under og efter Murens fald som et umenneskeligt diktatur med lidt fernis af fællesskab og velfærdssamfund.

Men så dør Andreas’ far nede i Berlin stukket ihjel i 2006 tilsyneladende af en tyv, men måske også af noget fælt fra hans fortid som Stasi-officer.

Jesper Bugge Kold fik sig et velfortjent gennembrud med sin roman ’Vintermænd’. Om to tyskere med voksende samvittighedskvaler under Hitlers regime og terror. Nu er han tilbage med den vanskelige 2’er.

Den klarer han med bravur. ’Land i datid’ er Andreas på sporet af den forfærdelige fortid, hvor hans far var ved magten og koldt og effektivt afhørte fjender af staten. Men hvor skyldig var han egentlig i sin gerning i systemets tjeneste?

Andreas har arvet hans lejlighed, og via hans familie kommer han ind i fortiden og forelsker sig samtidig ret meget i den emsige og enigmatiske drengepige Bea. En typisk berlinerpige med alt hvad der er i hende af alternativt og anderledes, følsomhed og fortid.

Med cafélivets vitser om gradbøjningen af kærligheden til det gamle Østtyskland: Jeg elsker DDR, jeg elsker DDR meget, jeg elsker DDR grænseløst!

Det er det bedste ved 'Land i datid', dens aura af Die Welt von Gestern i gråt og småt.

Samtidig følger vi Peters ferme østtyske karriere, som føres frem til Murens fald pludselig en aften. I et samfund forfatteren faktisk følsomt fint gengestalter for sine læsere. Jamen, som at være der selv og lugte osen af billig benzin, dårlig deodorantstift og pompøs propaganda.

Alligevel med toner af håbets solidaritet over for en håbløs stat. Det er det bedste ved ’Land i datid’, dens aura af Die Welt von Gestern i gråt og småt. Kold skriver oplagt og klart det meste af vejen.

Dog nogle gange stilistisk lidt ujævnt med en narrativ løsagtighed om, hvor historien fortælles fra. Men også med storbylyriske passager med prægnante og poetiske observationer. Den umulige kærlighed, længsel efter klarhed og det stærke rigtige forhold til en sympatisk stedfar.

Min største anke mod denne rigtig gode roman om vort nærmeste Tyskland dengang og i dag, er dens noget karamelliserede slutning, hvor alt hjemme i Danmark falder til føje. Således ikke et tørt øje for Andreas, den fortabte søn, nu med fedekalv og kone. Ellers at anbefale varmest.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden