Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

eminent. Javier Marías er den største nulevende spanske forfatter - nu er han ude med en ny roman.
Foto: PR FOTO

eminent. Javier Marías er den største nulevende spanske forfatter - nu er han ude med en ny roman.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


6 hjerter: Tåget thriller er indhyllet i vidunderlig prosa

Javier Marìas’ nyeste roman er en labyrintisk thriller om Spanien lige efter Francos død.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

At læse den spanske forfatter Javier Marìas’ roman ’Ondt er begyndt’ er som at (gen)se filminstruktøren Antonionis underfundige popkunstneriske artfilm fra 1966, ’Blow up’.

En speget sag om en tilsyneladende smart, men dog alligevel simpel gut, der drages ind i en labyrint af den slags som forgrener sig ud i ingenting og alt. Ud over at du får fat i noget, som ligner en diffus slutning, hvor der anes en forbrydelse i det dunkle.

Sammenligningen med denne film om nye tider og gamle gåder er ikke tilfældig. Som altid hos Marìas er diverse film vævet ind i hans kontekst med en kringlet tematik. Just for en intellektuel postmoderne og modernistisk forfatter signalerer han stadig, at grænselandet mellem virkelighed og fiktion er kaotisk, kalejdoskopisk, letsindigt og labilt.

Her drejer det sig om den 23-årige Juan de Vere, som i 1980 bliver engageret af en spansk filminstruktør, Eduardo Muriel, til at holde øje med hans sensuelt buttede hustru og dennes forhold til forskellige mænd. Især en vis doktor Jorge Van Vechten, som har stærke og sinistre rødder tilbage til Franco-tiden.

Alt har tråde tilbage til fortiden

En despotisk og dæmonisk periode, som overgangen til det nye Spanien stadigvæk slås inderligt og intenst med.

Romanens titel er et citat fra ’Hamlet’, Shakespeares berømte drama, om, at der er noget råddent i Danmark. Her i Spanien. For som der står i teksten: »Du vil komme til at høre om den ulidelige borgerkrig længere end du forestiller dig«.

De Vere ser tilbage i den retrospektive synsvinkel, hvor der reflekterende erindres, hvad der gik galt dengang lige efter Francos død. De gamle fra det undertrykkende katolske regime ser på den svingende generation som en indgang til de nye promiskuøse sæder, de tror sker omkring dem.

Sorgløst sexet og uden hæmninger. Men alt har tråde tilbage til fortiden. Så der gøres regning uden vært, og som Hamlets døde far smyger general Francos genfærd sig igennem Madrid blandt natklubber og natteravne.

Javier Marìas er Spaniens største nulevende forfatter. I stil og sprog vendt mod Prousts spor af svunden tid med lige så mange sideordnede ordguirlander omkring en kerne af kviksølv. Tilsat englænderen L.P. Hartleys ord om, at fortiden er et land, hvor folk opfører sig anderledes.

Romanens hovedperson er en spion i et scenarium, der både mimer Shakespeare og co. og Hollywood. Samtidig et kritisk, krast signalement af sit hjemlands trakasserier med den fascistiske fortid. Suverænt orkestreret som altid hos Marìas i en intertekstuel melange mellem fiktion og fakta. Undervejs noget om Hitchcock, hvis mesterværk ’Vertigo’, historien i den grad også minder om.

Med sit porøse plot som en tåget thriller om en kvinde med en enigmatisk fortid. Versus et intetanende menneske, som chokagtigt og kropsligt vikles ind i en historie, der er refleksioner i et sort spansk spejl. Vidunderlig prosa, men nok mest for viderekomne, som mere elsker historiers snoede irgange end socialhistorie i realistiske gevandter.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden