Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Solidt. Michael Connelly bevarer den fine stil, det gode plot, ferme research og fængende sprog.
Foto: MJ KIM/AP

Solidt. Michael Connelly bevarer den fine stil, det gode plot, ferme research og fængende sprog.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Ny Bosch-krimi er ikke så hårdkogt, men stilen fænger stadig

Michael Connellys femtende roman om Harry Bosch holder stil og standard, men er knap så hårdkogt som forgængerne.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ved siden af James Ellroy, Karin Slaughter, Lee Child og Colin Harrison er Michael Connelly USA’s førende krimiforfatter. Ligesom Ellroy tilhører han den californiske vestkystskole grundlagt af Hammett & Chandler; hvor Connelly i modsætning til hysterisk hadske Ellroy er mest til Chandler og hans blues om at være den sidste ridder i en rå tidsalder.

Hver gang han skal i gang med en ny bog om Harry Bosch, genlæser han Raymond Chandlers hollywoodkrimi ’Lillesøster’ om Philip Marlowe blandt stjerner og vandbærere. For at ramme stemningen af Sydcaliforniens skødesløse og solbeskinnede livsstil med blypiller fra en Browning – pistolen, ikke poeten – og kriminalitetens bitre mandler i den søde grød. Men også for at undgå forbilledets misogyne og misantropiske spleen, som nu og da kan være for meget.

Jazzelsker og snushane

Den fare for udtalt livslede og vemodig verdenssmerte er slet ikke til stede i Connellys på dansk femtende velskrevne krimi, ’Mordbrand’, om snushanen og jazzelskeren Harry Bosch, som nu er blevet tæt på pensionsalderen plus tættere som enlig far til en datter i teenagealderen. Hertil kommer, at han er sat på sager, ligesom Jussi Adlers Carl Mørck, som er forgangne og fortidige, men kan åbnes igen, fordi de aldrig var lukket hermetisk til.

Det gælder således her, hvor en mand dør med en gammel kugle i rygsøjlen, hvilket går mere end ti år tilbage og hænger sammen med noget skyderi, tilsyneladende sat i scene af en af Los Angeles’ mange bander. Harry har også fået en ny partner. En 30-årig mexicansk karrierekvinde, som både har ben i næsen og under hoften og heroisk har skudt et par mænd i en udveksling på pistoler. Et umage par, men også med den yndefulde musik, vi elsker at høre. Om en ensom datter, der finder en reservefar og samtidig lever op til hans normer om mod og fornuft.

Men undervejs slentrer vi meget omkring. Bosch hører jazz – virkelighedens Grace Kelly, nej ikke prinsessen, men en saxofonist – spiser bøffer og tøffer rundt mellem gamle flammer. Som det hedder så snært tungsindigt i mødet med en sådan: »Når det gjaldt kvinderne i hans liv, var der kun få, han havde forladt med fortrydelse. Hun var en af dem og ville altid være det«. Såre smukt. Men sådan er der ret megen suk og stuk af samme stof som nostalgi og seniorsex. Vindstille hyggeligt på en Anna Grue-skala er der rødt et godt stykke oppe ad barometeret. Borte er meget af det oprindelig hårdkogte og heftigt råsyltede. Til fordel for madplaner og dagligvaner. Men ikke den fine stil, det gode plot, ferme research og fængende sprog.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden