Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
En lavine tvinger manuskriptforfatteren Salinger til at blive i den tyrolske landsby, hvor han opsnuser en 30 år gammel bestialsk mordsag.
Arkivfoto: AP Photo/Andreas Fischer

En lavine tvinger manuskriptforfatteren Salinger til at blive i den tyrolske landsby, hvor han opsnuser en 30 år gammel bestialsk mordsag.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anmeldelse: Tyrols smukke og drabelige landskab er stjernen i italiensk thriller, der mangler spændingen

Luca d’Andreas alpine thriller 'Bjerget' om uopklarede mord er for lang i pisten med hensyn til plot og spænding. Handlingen slæber sig af sted.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den amerikanske manuskriptforfatter Salinger falder for en smuk, blond italiensk pige, tysktalende og hjemmehørende oppe i bjergene tæt på Bolzano.

Han gifter sig med hende, får en datter og slår sig ned på hendes fødeegn, en lille tyrolsk bjerglandsby. Desværre kommer han i begyndelsen af sit ophold ud for en traumatisk oplevelse med en lavine. Mens han er rekonvalescent og danderer den blandt de lokale tyrolere, støder han ind i en mordsag, en brutal og bestialsk massakre på tre unge mennesker 30 år tidligere.

Sagen er så skummel, at ingen taler om den blandt stedets indbyggere, der alle er forbundet med ofrene på en eller anden måde. Men Salinger begynder at rode op i gløderne og sætter gang i en brand, som buldrer derudad i diverse retninger på små 500 lange sider.

Ikke en rendyrket krimi

’Bjerget’ kommer hertil som europæisk bestseller med flyvende faner og stor ståhej.

Den er blevet sammenlignet både med Stephen King og Jo Nesbø. Men lad mig sige med det samme, at nok minder bogen noget om den første, men alligevel egentlig ikke om nogen af de to.

Forfatteren Luca d’Andrea har før gjort sig i fantasy. Det mærkes på plottet, som både rummer mytiske stemninger, fantasmagoriske sager og eventyrstof. Der er dog en reel krimigåde inde i de mange sider. Men dens eksponering, opklaring og melodramatiske slutning synes mere at foregå inde i hovedet på en jegfortæller på sprut og piller end i den skinbarlige virkelighed, hvor afviklingen realistisk kører på skinner.

Fair nok, og det skal umiddelbart ikke bebrejdes bogens stil. Blot være en anmærkning om at ’Bjerget’ på mange måder sætter sig imellem flere stole med hensyn til læsere og deres forventninger. Bedst er bogen annammet som en gammeldags bjergroman om mægtige og mystiske bjerge og deres stovte mænd og kvinder, som bestiger dem med fare for liv og lemmer for at redde andre eller sig selv. Inde i den dybe dal neden for tinden lurer gru og tænders gnidsel. Jamen, husk, at et af verdens ældste mennesker blev fundet i en gletsjer for ikke så mange år siden. Mon der også er forhistoriske monstre i huler og søer? Uha.

Højstemt drama i de høje bjerge

Historiens største force er, at du på sensationel vis får en masse at vide om det tosprogede Sydtyrol, hvor tysk og italiensk ikke altid er i hak og harmoni. Men efter en god start slæber handlingen sig af sted.

Salinger slentrer fra person til person, som hver især med patos og megen grappa giver deres version af mordene for længe siden. Viklet ind i sammenbrudte mineskakter, sleske miner til slet spil og den tindrende kærlighed.

Det skal nok begå sig som fjernsynsserie eller film, smukke billeder samt et score, som bombastisk lyder som Wagner eller Richard Strauss. Min smag er nok for jordnær, min fornuft for lavlandet til, at jeg ganske bjergtages af dette storslåede skæbnedrama. Akkompagneret af hovedpersonens irriterende barnedatter, kvinder i barmfager dirndl, bøse mænd i bukser af læder. Men forlaget skal roses for at tage chancen med noget uden for den skandinaviske krimis slagne landevej.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden