Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
STEEN WREM (arkiv)
Foto: STEEN WREM (arkiv)

Håndværk. Det samarbejdende folkestyre og de politiske håndværkere er Kaare R. Skous helte.

BogForum
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kaare R. Skous glødende forelskelse i politisk håndværk er forfriskende

Kaare R. Skou fortæller ud fra en overbevisning om, at politik er mere end spin og meningsmålinger.

BogForum
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sohns forlag har ikke gjort Kaare R. Skou en tjeneste ved udgivelsen af den mangeårige politiske redaktørs seneste epos.

Det er kort sagt en grim og klodset bog, der virker billig i sin trykkekvalitet, er layoutet som en kommunal rykkerskrivelse, tilsat irriterende indskudte citater, der virker helt tilfældigt udvalgt.

LÆS OGSÅ

Ingen afsnitsinddelinger og kun et indledende billede per kapitel. Forlaget kunne næsten have udleveret teksten som sammenhæftede A4-ark. Selve læseoplevelsen føles derfor lidt som at læse lektier.

Og det er især synd, når det er en original skolemester som det levende politiske leksikon Kaare R. Skou, der har fat i pegepinden. Gennem bogen udpeger han de 65 mest skelsættende love siden Grundloven og optrævler processen bag deres tilblivelse.

Der er de store og kendte politiske forløb som Kanslergadeforliget, tilslutningen til EU og det nationale kompromis om forbeholdene. Men de bedste læseoplevelser ligger i de i eftertiden mindre kendte politiske slagsmål bag f.eks. afskaffelsen af oldermanden (1857), margarineloven (1888) og folkeskolereformen (1958).

Politiske håndværkere
Det er dog en smule ujævnt. Sine steder smælder fortællingerne over stok og sten i Kaare R. Skous skarpe sprog. Men andre steder taber bogen desværre tempo og snirkler rundt i ring.

Skous force som fortæller er, ud over det suveræne overblik over stoffet, at han er god til at finde de tråde i forgangne debatter, der stadig er relevante i dag, og trække de principielle overvejelser bag jernbaneloven eller kildeskatten op til vores tid.

Citaterne fra datidens politikere er udvalgt med en akkuratesse, der ofte lader dem stå som usagte kommentarer til politik i vor tid: »Man vil lave et såkaldt skattestop. Det lyder behageligt og kan have en vis agitatorisk virkning, men man glemmer at fortælle, at skattestoppet også betyder, at der samtidig bliver sat stop for hele samfundsudviklingen«, siger Socialdemokratiets Peter Nielsen profetisk under debatten om momsens indførelse i 1967.

Peter Nielsen og andre politiske håndværkere fra parlamentets glemmebog bliver trukket frem til ære og værdighed af Kaare R. Skou. De er parlamentarismens sande helte. Omvendt udstilles de, der har stået på reaktionens side i debatten om de love, vi senere har set som entydige fremskridt. Og der falder harske kommentarer til de nutidige politikere, der ikke forstår baggrunden for f.eks. den danske model fra 1899.

Godt politisk-historisk håndværk

For Skou er passioneret optaget af den politiske proces snarere end indholdet. Men det er proces på en anden måde, end det sædvanligvis beskrives i dag. For Skou er den politiske proces det, der foregår i trafikudvalget, natlige forhandlinger i Finansministeriet og sværdslag fra Folketingets talerstol snarere end spin, strategier og meningsmålinger. Det er måske en smule bedaget, men også forfriskende på sin egen måde i en tid, hvor fokus så ofte er på alt andet end den parlamentariske proces. LÆS OGSÅ Den er Skou glødende forelsket i, og bogen er drevet af en fast overbevisning om, at politik handler om at skabe resultater, og at politik nytter noget. Denne begejstrede politiske kærlighedserklæring kunne der være blevet en virkelig original bog ud af. Når det i stedet er endt som et stykke godt politisk-historisk håndværk, skyldes det ikke mindst forlaget, der har været alt for karrig med billeder og tekstbearbejdelse.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden