Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Mette Dreyer

Tegning: Mette Dreyer

Interview
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forfatter bag 'Orgasmeland': I dag er det skamfuldt ikke at have lyst til sex

I sin nye bog fortæller journalist Lea Korsgaard om gruppen Dansk Sexpol.

Interview
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Journalist og forfatter Lea Korsgaard sidder i en gårdhave på hotel Scandic Webers på Vesterbrogade 11 og nipper til en tapastallerken bestående af små trekanter af manchego-ost, pølse og oliven.

Det var præcis her på hotellet, den tyske leder af gruppen Dansk Sexpol, Wilhelm Reich, indlogerede sig, da han første gang ankom til København 1. maj 1933. Som revolutionær psykoanalytiker, kommunist, seksualutopist og jøde var han ikke videre populær i Hitlers nazi-Berlin.

Derfor tog han flugten med fragtskib fra Polen til København. Hans gruppe, Dansk Sexpol, anses for at være den seksuelle revolutions fortrop, som opstod som en modreaktion på den voksende nazisme og fascisme i 1930’ernes Danmark.

Kommunistisk sexguru

I dag udkommer Lea Korsgaards nye bog ’Orgasmeland’, som dykker ned i det hidtil mere eller mindre ukendte stykke danmarkshistorie.

»Det sjove er, at Wilhelm Reich kun fik lov til at bo her et par dage. Han blev simpelthen bestormet af unge danske kommunister, som udnævnte ham til guru. Der var et postyr omkring ham, som fik bestyreren til at smide ham ud.«, smiler Lea Korsgaard og kigger op på hotellets mange vinduer.

Wilhelm Reich rykkede i stedet ind i et pensionat på Gammel Kongevej. Her begyndte han sine studiekredsmøder, hvor toneangivende mennesker som eksempelvis modstandsmanden og sidenhen rektor for Københavns Universitet Mogens Fog og den senere minister Frode Jakobsen deltog, fortæller Lea Korsgaard.

»Wilhelm Reichs teori var, at hvis alle i menneskeheden blev i stand til at få det, han kaldte en totalorgasme, gerne mindst en om dagen, så ville hvert menneske helt automatisk komme i kontakt med sit indre, sande, gode og smukke jeg, hvilket ville gøre verden til et bedre sted. Han forestillede sig, at alle har et karakterpanser, som er bygget op af kulturen og civilisationens krav og normer til mennesket, og at man kan bruge seksualiteten som redskab til at bryde ud af det karakterpanser. Ved studiemøderne studerede man Wilhelm Reichs værker og lyttede til forelæsninger fra mesteren selv«.

En kreds af røde rigmandsbørn

Inderkredsen i Dansk Sexpol talte 10-15 mennesker, som gik i analyse hos Wilhelm Reich og mødtes en gang om ugen, og for hvem hans ankomst betød et helt nyt liv.

Det var typisk rigmandsbørn, som havde gjort op med deres eget ophav og var blevet glødende kommunister, og som havde råd til at rejse ud i verden og få nye teorier op under neglene. Det var rigmandssønnen Tage Philipson, som rejste til Berlin og tilbød Wilhelm Reich et helle i København, da Hitler overtog magten i Tyskland.

Wilhelm Reich var elev af Sigmund Freud og således inspireret af Freuds psykoanalyse, men han bevægede sig også i en kropsterapeutisk retning og masserede sine patienter. Han mente, at neuroserne ikke kun sidder i sindet, men også i kroppen. Dansk Sexpol stillede også op til Folketinget på en rendyrket seksuel politisk dagsorden, hvor de kæmpede for et frit og harmonisk kønsliv til masserne.

De foreslog blandt andet, at alle i den kønsmodne alder skulle have deres eget værelse, fortæller Lea Korsgaard.

Gruppen var også forkæmpere for fri abort og lavede socialt arbejde, hvor de underviste arbejderkvinder i at bruge pessar.

»Vi har meget at takke dem for i dag«, konstaterer Lea Korsgaard.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvorfor opstod Dansk Sexpol på lige netop det tidspunkt?

»Gruppen er ud af en utopisk tid. Med Første Verdenskrig sank fire imperier i grus, og et helt nyt europakort blev tegnet. Wilhelm Reichs utopi er blot en ud af mange på det her tidspunkt. Faktisk er der paralleller mellem 1930’erne og vores tid. 1930’erne stod også på skuldrene af en gigantisk økonomisk krise, og en verden, som ikke var så sikker, som man gik og troede«, siger Lea Korsgaard og stikker sin tandstik i en grøn oliven og fører den op mod sine knaldrøde læber.

Status quo

Hun sidder tilbagelænet i den røde havestol med benene over kors, mens både stemme, øjne og fagter afslører et passioneret engagement, og hun når knap nok at spytte den afgnavede olivensten ud, før hun fortsætter:

»Bogen udsprang af en nysgerrighed, som opstod af min egen oplevelse med min generation. Jeg oplever en ide om, at lyst er sundt, og ulyst er usundt, og det kan være et udmattende krav. For hundrede år siden var det skamfuldt at have lyst, nu er det skamfuldt ikke at have lyst, og jeg undrede mig over, hvordan den udvikling var sket. Men nede i den historie opdagede jeg det her smukke stykke danmarkshistorie, der handler om nogle mennesker, der vil ændre verden, fordi de tror, den kan blive bedre. Jeg begriber ikke, hvorfor samme utopiske længsel ikke florerer i dag. Vi har en forestilling om, at status quo er så godt, som det kan blive, men jeg tror, status quo er rimelig elendigt«.

Hvad er elendigt?

»Manglende betingelser for nærvær, fantasi og leg og sådan set også erotik, når nu vi er ved det. Paradoksalt nok har Dansk Sexpols krav om individets ret til at udvikle og udfolde sig selv taget overhånd. I dag skal vi realisere vores eget potentiale hele tiden, hvilket efterlader os udmattede og vores børn fucked up. Det er elendigt, at der ingen pauser er, hvor man bare kan være til stede uden tanke på vækst- eller udviklingspotentiale«.

Hvis du var Wilhelm Reich, hvilken utopi ville du så stå for i dag?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg tilslutter mig hans idé om, at vi som mennesker ikke alene er en rotte i samfundets rotteræs. I sit hovedværk ’Fascismens menneskelige psykologi’ fra 1933 skriver Reich noget i retning af, at det ikke er Hitler som menneske, vi skal bekæmpe, men den Hitler, vi alle sammen har indeni, og det har en sandhed i sig i dag, hvor vores tids tyranni er en form for totalitær magt. Vi kan ikke pege på en diktator, der sender os ud i det her rotteræs, det er os selv, der gør det«.

Kan man ane en ny Wilhelm Reich?

»Jeg kender ikke vedkommende, men hvis nogen gør, må man gerne kontakte mig«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden