0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kürstein Benjamin
Foto: Kürstein Benjamin

På nogle områder er USA et af de forfærdeligste lande, der har eksisteret på Jorden, siger Jonathan Franzen, der er en af landets betydeligste forfattere og mest markante debattører.

Feature
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stjerneforfatteren Jonathan Franzen hader sit land, og Trump har kun gjort det værre

»På nogle områder er USA et af de forfærdeligste lande, der har eksisteret på Jorden«, siger Jonathan Franzen.

Feature
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Jonathan Franzen, en af USA’s betydeligste forfattere og mest markante debattører, mener, at folk er så trætte af præsident Donald Trump, at han med stor sandsynlighed ikke bliver genvalgt.

»En hel del af dem, der fandt ham forfriskende i 2016, synes nu, at han er irriterende. Dertil kommer først hans forfærdelige mismanagement i forhold til covid-19 og så hans måde at reagere på Black Lives Matter-protesterne«.

I et stort interview i Politiken fortæller Jonathan Franzen om sit anstrengte forhold til den amerikanske klimabevægelse og sin kærlighed til fugle, men han er også optaget af Black Lives Matter-protesterne, som han hilser velkommen:

»Selv en, der er positivt indstillet over for Donald Trump, kunne i forbindelse med Black Lives Matter se, at hans optræden ikke fungerer, i forhold til hvad der er brug for, og hvad man forventer af en præsident«.

Jonathan Franzen elsker mange ting ved sit land, men USA’s racistiske magtstruktur får ham til at hade det:

»I hele mit voksne liv har en af væsentligste årsager til min følelse af ikke at være lykkelig haft at gøre med den systemiske racisme i mit land, herunder ikke mindst de 300 år med slaveri. Det gav nationen en tidlig moralsk fallit og skabte en magtstruktur, som blev forlænget og forstærket omkring 1945, da USA blev en supermagt og fortsatte med at gøre forfærdelige ting rundtomkring i verden«.

»På nogle områder er USA et af de forfærdeligste lande, der har eksisteret på Jorden. Af den grund er jeg mindre skræmt af nogle af de ekstreme dogmer, der er opstået omkring Black Lives Matter, end af andre dogmer. Det er på tide, at vi får denne samtale i samfundet. Hvis der er excesser i medierne og i gaderne, har jeg ikke tænkt mig at løfte stemmen i opposition mod dem. Jeg ønsker ikke at fremstå, som om jeg er i opposition til noget, vi har ventet alt for længe på, og som har været nødvendigt at tale om og ændre i meget, meget lang tid«.

Læs interviewet med Jonathan Franzen her.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden