0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Benjamin Kürstein
Arkivfoto: Benjamin Kürstein

Bestsellerforfatter siger det, man ikke må sige: »Klimaaktivister er overbevist om, at Dommedag kan forhindres, hvis alle bare ville køre på cykel«

For forfatteren og fugleelskeren Jonathan Franzen, der befinder sig i pandemiens hårdt ramte Californien, handler det om at gentænke håbet og gøre noget godt hver dag i det små. Man skal ikke lade sig lamme af miljøbevægelsens »falske tro« på, at klimaforandringerne kan forhindres. Det løb er kørt. Nu skal vi redde det, der kan reddes, og skabe stærke samfund, der kan klare de forestående ødelæggelser, siger han.

FOR ABONNENTER

Øverst på min blok står ordet ’håb’. Hvad håber pessimisten Franzen på? Og hvordan har han det egentlig med den kejserpingvin? Går det an at tage på fugle-sightseeing på et skib, der brænder 13 liter brændstof af i minuttet, mens klodens temperatur stiger mod febergrader?

Efter hans seneste klimaessay i tidskriftet The New Yorker, som hedder ’What If We Stopped Pretending?’, brød helvede endnu en gang løs på Twitter. Han blev kaldt ’klimafatalist’ og ’intellektuelt uhæderlig’. Der var både kritik af hans meninger, hans facts og hans forståelse af den menneskelige natur. Kritikken syntes også at indgå i en bredere kamp om, hvem der overhovedet må få ordet i klimadebatten – skulle The New Yorker overhovedet havde givet ham muligheden?

Selv sammenligner han sin rolle som debattør med en brandmands. Hans mission er at kaste sig ind i skammens flammer og skrive det, man ikke må mene. Det, som er anathema, det, der skal ties om.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden