0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Miljøforkæmpere og møllevenner er endt i hård vandkamp

Flere gamle danske vandmøller­ frygter at miste deres vand. Loven kræver nemlig, at landets kommuner helt fjerner­ møllerne eller leder vandet uden om dem, da de spærrer vejen for fisk og andet liv. Fra mølle til mølle­ kæmper lokale møllevenner og museumsfolk med lovgivere og miljøforkæmpere om balancen­ mellem natur og kultur.

FOR ABONNENTER

»Vi er markeret som en af de fysiske spærringer, myndighederne gerne vil fjerne jo. De har da også allerede været her at kigge fra kommunen«, siger Jervelund, da hun har trukket det store håndtag på væggen, som nu lader vandmøllens overfaldshjul dreje rundt.

Idyllen til trods kæmpes der nemlig lige her, som en stribe andre steder landet over, en hård kamp mellem kultur- og naturhensyn. En kamp fra mølle til mølle mellem på den ene side lovgivere og miljøforkæmpere og på den anden side lokale møllevenner og museumsfolk.

Grubbe Mølle er blot et af de steder, hvor loven kræver af landets kommuner, at spærringer, som forhindrer fisk og andet liv i at bevæge sig op i vandløbene, skal fjernes. Står hensyn til kulturhistorien i vejen for dette, kan hovedparten af vandet alternativt ledes uden om vandmøllerne, så dyrelivet alligevel får forkørselsretten på vandvejen.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden