Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
litteraturprisen 2013. Tegning: Mette Dreyer

litteraturprisen 2013. Tegning: Mette Dreyer

litteraturpris
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Litteraturpris: Yngre forfattere med kant løb med nomineringerne

Læserne kårer vinderen, der løber med æren og 250.000 kr.

litteraturpris
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lad det være sagt med det samme: Det har ikke været en nem opgave at snævre det store felt ind, for her i avisen anmelder vi over tusind bøger om året og rigtig mange bliver bedømt så positivt, at de har krav på at komme i betragtning.

Prisfundatsen understreger, at prisen skal gå til et værk, der har ’litterær værdi’ og tilhører en af kategorierne: roman, noveller, digte, essays, kulturkritik og biografi. Lige som den betoner, at det fortrinsvis er yngre forfatterskaber, der kan komme i betragtning.

Det indsnævrer feltet betydeligt, men der er alligevel rigtig mange udgivelser inden for de forskellige kategorier, som er litterært vellykkede, så litteraturredaktionens kritikere har hver især virkelig skullet veje for og imod for at finde de afgørende syv titler.

Lad mig i den forbindelse understrege, at de bøger, som vi er endt med at nomiere, er dem, flest kritikere har kunnet blive enige om.

Litteraturredaktionen har peget på seks titler, den syvende er den, som flest ’Politiken’-læseklubber rundt omkring på landets folkebiblioteker har indstillet. Læseklubberne har haft et stort pensum i de seneste tre-fire måneder og her fra skal der i første omgang lyde en stor tak for den engagerede indsats!

Litteraturredaktionens kritikere har hver især virkelig skullet veje for og imod

Og her er så de syv titler, som man vil kunne SMS- eller brevstemme på frem til og med 23. januar:

Asta Olivia Nordenhofs portræt af en ung kvinde, hvis bevidsthedsstrømme favner det hele: fortidens smertefulde familiehistorie, nuets lyst og liderlighed og vrede samfundstanker. »Jeg fjerner mig fra dem jeg elsker med hele kroppens underlige styrke«.

LÆS ANMELDELSE

Kaspar Colling Nielsens rablende fabel om klassekamp og kærlighed og en nær og fjern fremtid, der både er blodig og bizar. »Selvrefleksion er et vilkår, forsøgte jeg at forklare ham, som skaber et mørke i sindet«.

LÆS ANMELDELSE

Yahyah Hassans vrede ghettodigte om vold, kriminalitet og religiøst hykleri. »Jeg nedskrev synderne og sendte dem i korrektur hos profeterne«.

LÆS ANMELDELSE

Pablo Llambias hudløse 'sonetter' om livet, som det former sig, når man vist nok er psykisk syg med mindre altså, at det ’blot’ er kunstnersindet, der smerter. »Jeg tror ikke på mig selv. Jeg tror ikke på mit hjerte«.

LÆS ANMELDELSE

Ida Jessens raffinerede noveller om tilværelsens smertepunkter. Kuldsejlet eller kold kærlighed, rasende længsler, drab og død. »Raseriet er forsvundet, tilbage er en stillestående stilhed, der folder sig indad«.

LÆS ANMELDELSE

Mattias Tesfayes debatbog om behovet for flere kloge hænder og mere respekt for det manuelle arbejde. »En dansk mursten i standardmål er 108 millimeter X 55 millimeter X 228 millimeter«.

LÆS ANMELDELSE

Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtveds rørende ungdomsbog om et ungt pars tragiske kærlighed. »Da de hiver os op af Limfjorden, hænger vi stadig sammen. Jeg ved ikke, hvor lang tid vi har ligget i vandet, det er ikke til at sige, man mister ligesom tidsfornemmelsen. En uge. Måske to«.

LÆS ANMELDELSE

Her kan du læse mere om de syv nominerede værker

God fornøjelse!

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden