litteraturprisen 2013. Tegning: Mette Dreyer

litteraturprisen 2013. Tegning: Mette Dreyer

litteraturpris

Litteraturpris: Yngre forfattere med kant løb med nomineringerne

Læserne kårer vinderen, der løber med æren og 250.000 kr.

litteraturpris

Lad det være sagt med det samme: Det har ikke været en nem opgave at snævre det store felt ind, for her i avisen anmelder vi over tusind bøger om året og rigtig mange bliver bedømt så positivt, at de har krav på at komme i betragtning.

Prisfundatsen understreger, at prisen skal gå til et værk, der har ’litterær værdi’ og tilhører en af kategorierne: roman, noveller, digte, essays, kulturkritik og biografi. Lige som den betoner, at det fortrinsvis er yngre forfatterskaber, der kan komme i betragtning.

Det indsnævrer feltet betydeligt, men der er alligevel rigtig mange udgivelser inden for de forskellige kategorier, som er litterært vellykkede, så litteraturredaktionens kritikere har hver især virkelig skullet veje for og imod for at finde de afgørende syv titler.

Lad mig i den forbindelse understrege, at de bøger, som vi er endt med at nomiere, er dem, flest kritikere har kunnet blive enige om.

Litteraturredaktionen har peget på seks titler, den syvende er den, som flest ’Politiken’-læseklubber rundt omkring på landets folkebiblioteker har indstillet. Læseklubberne har haft et stort pensum i de seneste tre-fire måneder og her fra skal der i første omgang lyde en stor tak for den engagerede indsats!

Litteraturredaktionens kritikere har hver især virkelig skullet veje for og imod

Og her er så de syv titler, som man vil kunne SMS- eller brevstemme på frem til og med 23. januar:

Asta Olivia Nordenhofs portræt af en ung kvinde, hvis bevidsthedsstrømme favner det hele: fortidens smertefulde familiehistorie, nuets lyst og liderlighed og vrede samfundstanker. »Jeg fjerner mig fra dem jeg elsker med hele kroppens underlige styrke«.

LÆS ANMELDELSE

Kaspar Colling Nielsens rablende fabel om klassekamp og kærlighed og en nær og fjern fremtid, der både er blodig og bizar. »Selvrefleksion er et vilkår, forsøgte jeg at forklare ham, som skaber et mørke i sindet«.

LÆS ANMELDELSE

Yahyah Hassans vrede ghettodigte om vold, kriminalitet og religiøst hykleri. »Jeg nedskrev synderne og sendte dem i korrektur hos profeterne«.

LÆS ANMELDELSE

Pablo Llambias hudløse 'sonetter' om livet, som det former sig, når man vist nok er psykisk syg med mindre altså, at det ’blot’ er kunstnersindet, der smerter. »Jeg tror ikke på mig selv. Jeg tror ikke på mit hjerte«.

LÆS ANMELDELSE

Ida Jessens raffinerede noveller om tilværelsens smertepunkter. Kuldsejlet eller kold kærlighed, rasende længsler, drab og død. »Raseriet er forsvundet, tilbage er en stillestående stilhed, der folder sig indad«.

LÆS ANMELDELSE

Mattias Tesfayes debatbog om behovet for flere kloge hænder og mere respekt for det manuelle arbejde. »En dansk mursten i standardmål er 108 millimeter X 55 millimeter X 228 millimeter«.

LÆS ANMELDELSE

Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtveds rørende ungdomsbog om et ungt pars tragiske kærlighed. »Da de hiver os op af Limfjorden, hænger vi stadig sammen. Jeg ved ikke, hvor lang tid vi har ligget i vandet, det er ikke til at sige, man mister ligesom tidsfornemmelsen. En uge. Måske to«.

LÆS ANMELDELSE

Her kan du læse mere om de syv nominerede værker

God fornøjelse!

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce