Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Montana.  Uplica.com har slået sig på kopiering af den danske reol. Uplica.com sælger et modul for 556 kroner, mens originalen – som dem nedenunder – godt kan koste 5.000 kroner stykket. PR-foto
Foto: PR-foto

Montana. Uplica.com har slået sig på kopiering af den danske reol. Uplica.com sælger et modul for 556 kroner, mens originalen – som dem nedenunder – godt kan koste 5.000 kroner stykket. PR-foto

Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Legendarisk reolfirma stævner kopist

Montana-direktør er fortørnet over, at den klassiske reol bliver kopieret.

Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et af de nyeste firmaer, som har slået sig på kopimøbler, er Uplica.com, som især reklamerer for Montanas reoler på deres hjemmeside. Firmaet er så nyt, at det endnu ikke har sendt sine første reoler af sted til kunderne.

Hos Uplica.com koster en kopi af en Montana-reol 556 kroner, mens den originale version godt kan koste 5.000 kroner.

Firmaet skriver på hjemmesiden, at de kopierer Montanas reoler til mindste detalje, så man kan kombinere sine ældre ægte reoler med nye kopier, og at nok er det kopier, de sælger, men kvaliteten er den originale.

»Hånden på hjertet, det er ikke raketvidenskab at producere et Montana-modul«, skriver salgsdirektøren Karlo Larsen i en mail til Spis&Bo.

LÆS ARTIKEL »Man må jo sige, at prisniveauet på danske designmøbler ikke står mål med det faktiske indhold. Sagt på en anden måde harmonerer produktionsomkostningerne ikke med salgsprisen, også selv om man afser 40-50 procent avance til de eksklusive møbelforhandlere og et betragteligt reklamebudget«, skriver Karlo Larsen. Ifølge Karlo Larsen er kostprisen uden moms for den mængde MDF-plader, som indgår i et standard Montana-modul, cirka 49 kroner, når man køber ind i større mængder, som Montana gør. »Selvfølgelig skal pladerne også opskæres, kantbearbejdes, slibes og males, samles, monteres og puttes i papkasser for til sidst at blive transporteret. Men disse opgaver kan optimeres og gøres til et meget favorabelt omkostningsniveau, når der er mængde på, som Montana også har gjort til fulde«, skriver Karlo Larsen.

LÆS ARTIKEL

Alle burde få glæde af designet
Politiken har sendt en række spørgsmål til Uplica.com, og på spørgsmålet om, hvorfor det er Montana, man kopierer, skriver Karlo Larsen.

»Stort set alle de andre danske og udenlandske møbeldesigns bliver jo produceret af andre engelske replikafirmaer, så det ville ikke give mening at kaste sig ud i denne del af markedet. Men den væsentligste årsag er passionen for Montana-systemet, som vi hos Uplica Ltd synes er en genialitet af dimensioner, som alle burde få glæde af. Den engelske lovgivning er jo væsentlig mere liberal på området, her har man den holdning, at opfinderen har 25 års beskyttelse til at få kapitaliseret sin idé og få fodfæste på markedet, og det må man jo sige, at Montana har haft en massiv succes med i mange lande«.

»Men i Danmark går beskyttelsen til 70 år efter opfinderens død, hvilket jo i princippet beskytter arvingerne i en langt længere periode end opfinderen selv. Selv om de måske ikke har bidraget med noget som helst andet end at tage imod arven. Vi ved godt, at sønnen Joakim er aktiv i Montana Group og bidrager med design på bl.a. MP-bordserien, men det er stadig det basale Montana-system, der er den bærende forretning«.

Hvorfor laver I ikke jeres eget design – altså reoler, der ikke er kopier?

»Vi er forretningsfolk med passion og ikke møbeldesignere«.

LÆS ARTIKEL

Montana oppe på naglerne
»Det er helt ufatteligt, at nogen vil gøre det«, lyder det fra Joakim Lassen, som er direktør i Montana, der blev grundlagt i 1982 af hans far, Peter J. Lassen.

Montanas direktør er tydeligvis træt af at blive kopieret, og hans firma har derfor indgivet stævning mod Uplica.com.

»Jeg har sjældent været ude for en så klokkeklar overtrædelse af loven. Ikke nok med at de kopier produktet og designeren -– de kopierer også logoet, og det er helt klart i strid med markedsføringsloven«, siger Joakim Lassen. Montanas direktør er ikke i tvivl om, at virksomheden vil få held med at stævne uplica.com, men han prøver også at tage kopieringen oppe fra og ned.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

»Jeg tager det stille og roligt. For jeg tror ikke, Uplica vil kunne lave sine reoler til den pris, de anfører på deres hjemmeside«.

Uplica påstår, at deres udgaver af Montana-reolen kun vil koste 20 procent af en rigtig Montana-reol, men alene transporten af reolerne fra Østen gør prisen urealistisk, siger Joakim Lassen.

»De, der køber kopierne, vil nok få sig nogle overraskelser, for jeg tror ikke, de bliver i samme gode kvalitet som vores, og jeg tror heller ikke, de kan holde prisen i bund«.


Måske et fup-nummer

Joakim Lassen har endnu ikke set en udgave af Uplicas Montana-reoler, men han håber snart at gøre det. Montana har nemlig bestilt en sektion hos Uplica og har samtidig haft en mand i England, hvor han har forsøgt at opsøge Uplica. Uden held. »Der var ingen på adressen, så jeg kan godt frygte, at det er det rene fup, og at folk slet ikke får deres varer«, siger Joakim Lassen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL At Uplica er ude i et ulovligt ærinde, er Joakim Lassen ikke i tvivl om, for kopierne produceres i Kina og Malaysia, der begge har en ophavsretslovgivning, der ligner den danske, hvilket betyder, at det er ulovligt at importere varerne i Danmark. Men varerne kommer jo via England – betyder det ikke, at det er lovligt at indføre dem i Danmark?»Nej, og jeg tvivler faktisk på, at de kommer via England, for det vil bare gøre dem endnu dyrere i forsendelse«. Kan du ikke forstå, at man som almindelig forbruger kan blive fristet af at købe en kopi af jeres reol, hvis den koster 20 procent af normalprisen?»Nej. Hvis man ønsker sig en billigere reol, skal man finde en billig reol, som ikke er en kopi. Der er jo mange udmærkede reoler, som ikke er kopier, og som er billigere, og dem synes jeg da bare, man skal købe i stedet for«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden