Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bonde. Den 33-årige arkitekt Jakob Lange dyrker både  rød basilikum, thai basilikum, genovese  basilikum, koriander, rosmarin, ærter, tomater og chili i sine vinduer – og håber på at blive selvforsynende.
Foto: Mie Brinkmann

Bonde. Den 33-årige arkitekt Jakob Lange dyrker både rød basilikum, thai basilikum, genovese basilikum, koriander, rosmarin, ærter, tomater og chili i sine vinduer – og håber på at blive selvforsynende.

Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jakob er vinduesbonde i byen

30.000 mennesker er optaget af fænomenet ’window farming’ og dyrker grøntsager og krydderier i jordløse potter.

Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Solen oplyser de sartgrønne basilikumblade, hvis spæde årer stritter af sundhed og vækst i deres rustikke potter i Vesterbro-lejlighedens vindue. Potterne hænger i to rækker fra stålwirer, som ejermanden har fastgjort i loftet.

Inde i gennemsigtige plasticrør, der snor sig op langs wirerne, danser piblende bobler af vand op, op, op og drypper ned i potterne, hvor det nærer planterne gennem de sugende rødder.

De mange urter gror ikke i jord, men derimod i lecanødder i en metode, som kaldes hydroponisk grøntsagsdyrkning. Solens stråler kombineret med vinduesruden skaber en drivhuseffekt, så alt det grønne bryder hastigt ud og forsyner den entusiastiske vinduesbonde med egne afgrøder.

Amerikansk fænomen
Fænomenet ’window farming’ har bredt sig til hele verdens vinduer siden 2009, hvor initiativtageren Britta Riley fra USA opfandt systemet og gjorde det muligt for et hurtigt voksende, internationalt internetsamfund på windowfarms.org at bygge sit eget vindueslandbrug. Over 30.000 urbane hobbylandmænd dyrker grøntsager og krydderier i deres vinduer – heraf et spirende antal danskere.

LÆS ARTIKEL Jakob Lange fra Vesterbro er en af de danske vinduesbønder, der er sprunget med på den grønne tendens, og han viser begejstret sin hjemmelavede vinduesgård frem. »Den store fordel ved window farms er, at man har et drivhus og nyttehave i sit eget hjem og kan plukke grøntsager og urter derfra og bruge det direkte i maden med det samme», fortæller Jakob Lange, der er arkitekt og partner i Bjarke Ingels Group og blandt andet er hovedarkitekten bag VM Bjerget i Ørestad, de 80 grønne lejligheder i Amagers nye bydel. Fascinerende teknik Den 33-årige arkitekt øjnede øjeblikkeligt store muligheder i det amerikanske koncept, da han læste om window farms i en artikel på nettet. I stedet for at købe et færdiglavet sæt fra hjemmesiden, strøg han ud i akvariebutikker for at finde de nødvendige elementer, han skulle bruge til at bygge sin vinduesgård. Vandreservoiret var den mest komplicerede del, men selve teknikken fascinerer Jakob Lange lige så meget som tanken om de spirende grøntsager og krydderier, der på blot to måneder er eksploderet op af potterne.

LÆS ARTIKEL

»I Danmark kan man ikke dyrke grøntsager hele året rundt, men med dette koncept har du – i dit eget hjem – de ideelle forhold til grøntsagsdyrkning«, forklarer han.

Landbrug for bymennesker
Opfinderen af window farms, den amerikanske kunstner og internetentreprenør Britta Riley, bor tæt på New Yorks buldrende L-tog i bydelen Brooklyn, og selvom hun elsker metropolen, var hun naget af savnet efter sin texanske barndoms natur. Derfor udviklede hun systemet, der kunne udsmykke hendes hjem med frodig, grøn vækst i vinduet.

»Jeg ønsker med window farms at give folk i byerne en mulighed for fortsat at være en del af landbruget og muligheden for at producere bare en lille del af deres egne råvarer. Ligesom jeg gerne vil give bymennesker den særlige oplevelse og følelse, som man får af at forsyne sig selv med fødevarer«, siger Britta Riley i et CNN-interview for nylig.

Hun satte kræfterne ind på at opfinde et princip, hvor hun kunne dyrke så mange planter som muligt på en forholdsvis begrænset plads i sit hjem. Med window farms gror alt det grønne i overskårne sodavandsflasker og får konstant næring gennem vandet, der cirkuleres fra rod til rod af en pumpe.

LÆS ARTIKEL

over 33.000 medlemmer
Hun udviklede herefter – sammen med sin daværende forretningspartner Rebecca Bray – hjemmesiden windowfarm.org, hvor de lagde en manual til systemet ud i 2009. Efter tre til fire måneder væltede indlæg fra hele verden ind på hjemmesidens community, der tæller over 33.000 medlemmer i dag og fortsat tiltrækker grønfingrede entusiaster.

»Det er fantastisk. Mennesker over hele verden finder enkelte dele, som er tilgængelige i deres del af verden og bygger window farms af det samtidigt med, at de deler deres viden med resten af window farms-fællesskabet på hjemmesiden«, fortæller Britta Riley til CNN.

Interessen for vindueskøkkenhaverne er så omfattende, at opfinderen har igangsat en produktion af færdige samlesæt og således gør det endnu nemmere for håbefulde vinduesbønder.

Modsat de fleste vinduesgårde, der er bygget op af halve sodavandsflasker, foretrækker Jakob Lange sit eget system med rustikke potter, neonfarvede elastikker og strålende stålwirer, der tilsammen giver en – i hans øjne – mere lækker og æstetisk oplevelse end genbrugsmaterialerne. Selv om vindueshaven er et gør det selv-projekt, behøver det ikke se sådan ud, mener han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce


Masser af smag

De struttende grønne planter fra potterne vidner om, at hans økologiske røde basilikum, thai basilikum, genovese basilikum, koriander, rosmarin, ærter, tomater og chili er en succes. Også smagsmæssigt, påpeger han og rækker et basilikumblad til sin lille datter, Alma.

LÆS ARTIKEL »Window farms er blevet kritiseret for, at der ikke kommer næring nok til planterne, fordi de ikke gror i jord, og planterne derved mister smag. Men der findes næring i det flydende gødning, så der skal nok komme rigtig meget smag. Jeg er langtfra færdig med at optimere og finjustere min farm«, lover han og fortæller, at han muligvis har arvet de grønne fingre fra sin morfar, der var professor i botanik ved Landbohøjskolen. »Jeg har et personligt forhold til planterne«, lyder Jakob Langes forklaring, der bliver mødt af kærligt drillende latter fra sin kone, Mirit. »Nej, men det er rigtigt. Jeg bruger meget tid på at guide dem og optimere deres forhold med det rigtige lys, og jeg spreder bladene, så de gror bedst. Alle har brug for en hobby derhjemme, nogle ser fjernsyn eller løber, men jeg kan godt lide at arbejde med planter«, uddyber han. Efter sigende skulle salat vokse med en sådan hastighed i window farms, at det forsyner en familie med salat hver måned, fortæller Britta Riley til New York Times. Den danske vinduesbonde på Vesterbro er spændt på, om han kan dyrke tilpas meget basilikum til at dække familiens behov. Derudover har han planer om at så tre forskellige slags chili, fordi der er god økonomi i det. »Hov, nej, Alma, man skal ae planterne. River man dem af, vokser de ikke lige ud igen. Se, ae ae«, siger Jakob Lange til sin datter og viser, hvordan man stryger bladene med årerne. Find mere information om konstruktionen af en windowfarm på windowfarms.org og windowfarms.dkArtiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden