Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

smartphone. Den er lækker, men glemmer vi at snakke med hinanden på grund af den lille smarte telefon? Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

smartphone. Den er lækker, men glemmer vi at snakke med hinanden på grund af den lille smarte telefon? Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klummeskribent: Sluk nu den telefon!

Den teknologiske udvikling har gjort det muligt for os at være online til alle tider. Nogle gange kan en pause dog være nødvendig.

Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I min gamle baggård luftede en yngre far dagligt sine små tvillinger. Den lille dreng og pige møflede rundt med bolde, små cykler og alt muligt andet legetøj og så ud til at hygge sig gevaldigt. Det samme gjorde faren. Han stod nemlig og gloede på sin telefon. Nogle gange snakkede han med nogen i telefonen, men for det meste kiggede han bare på telefonen. Faldt en af ungerne og slog sig, stoppede han straks telefonen i lommen og hjalp dem op, men så snart freden og legen havde indfundet sig igen, var telefonen igen i fokus.

LÆS ARTIKEL

Sådan har jeg det lidt selv. Jeg har lige fået en ny telefon, og det første jeg gjorde, da jeg vågnede i morges, var at kigge på den. Læse mails og se, hvilke beskeder der var kommet i løbet af natten. Da jeg steg på metroen, hev jeg også telefonen frem, og mens jeg gik op ad trapperne til redaktionen, fik jeg lige tjekket, hvad klokken var blevet, og om der var sket noget nyt, mens jeg var gået fra Nørreport til Rådhuspladsen.

Bærbare telefoner, iPads, tablets, og hvad det alt sammen hedder, er geniale. Apple og de andre producenter har i den grad revolutioneret vores liv med små stykker design, som vi kan bære rundt på og komme i kontakt med hinanden på, uanset hvor vi er i verden. Med et tryk på telefonen kan man få en date på 5 minutter. Man kan like noget på Facebook, eller man kan sende et foto til sin mor på Stevns.

Men man kan også noget andet. Man kan miste kontakt og glemme den verden, man er i. Det kom jeg til at tænke på i sidste uge, da jeg var i Paris og sad på en café. Ingen kiggede på deres iPads. Ingen sad og sms’ede eller talte i telefon. Folk talte til gengæld med hinanden. Læste avis eller kiggede lige ud i luften. Som vi alle gjorde, før vi fik mobil. Og jeg sad vel at mærke på en café, hvor der var folk i alle aldersgrupper. Samme dag så jeg et foto fra en ny café i London, hvor alle gæsterne sad hver for sig med hver sin iPad, iPhone eller noget andet elektronisk – helst kombineret med hovedtelefoner. Det så ikke ud, som om nogen talte med hinanden eller var det mindste interesseret i at lære hinanden at kende.

Små bærbare stykker elektronik er godt design. Men de behøver vel ikke at være i brug 24 timer i døgnet. Jeg tror, det er godt, at man nogle gange tager en pause fra elektronikken, leger lidt med sine unger i baggården, hilser på de andre gæster på cafeen og nyder virkeligheden. Godt design kan sagtens tåle at blive lagt på køl.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden