Tre greb i børneværelset. På børneværelset er både sengen, stolen og lampen gjort personlige. Rispapir- lampen er det nemme projekt, stolen kræver maling og garn. Den mobile seng er det største projekt, men giver både fleksibilitet i indretningen og matcher mange børns lyst til tit at rykke rundt på deres værelse.
Foto: Julie Vöge

Tre greb i børneværelset. På børneværelset er både sengen, stolen og lampen gjort personlige. Rispapir- lampen er det nemme projekt, stolen kræver maling og garn. Den mobile seng er det største projekt, men giver både fleksibilitet i indretningen og matcher mange børns lyst til tit at rykke rundt på deres værelse.

Design

DIY: Sådan gør du Ikea-indretningen til din egen

Udstyret med værktøjskasse, maling og knofedt kan du ride med på bølgen af kreative gør det selv-folk, der giver Ikeas standardvarer nyt liv og personlighed.

Design

Det er efterhånden en gammel nyhed, at finanskrisen satte en stopper for, at vi i hobetal drønede ud og købte svinedyre samtalekøkkener, velværebadeværelser med saunagus, mærkerigtigt armatur svarende til flere måneders løn. Og det er en saga blot, at vi ikke tænkte os om to gange, før vi ringede efter en håndværker, hvis vi ikke lige orkede at samle en reol.

LÆS ARTIKEL

Nød lærer som sagt en nøgen kvinde at spinde, og da finanskrisen kom og pungens tykkelse skrumpede, begyndte interessen for at lave flere ting selv at vokse. I dag er gør det selv ikke længere en tendens, men noget naturligt for mange af os. Og ikke så meget længere af nød som af lyst. Vi har fundet ud af, at det er helt sjovt at skubbe computeren over i hjørnet for i stedet at være kreativ med lægter, stiksav og maling. Hjemmegjort er lig med unikt og resulterer i en dejlig stor portion stolthed.

Ikea Remakes

En underafdeling af hele gør det selv-bølgen går på at hive fat i varer fra Ikea og tilrette dem, så de får et helt nyt udtryk og måske også nye anvendelsesmuligheder. Googler du ’Ikea Remakes’ eller søger efter samme på Pinterest, dukker der et hav af billeder op, hvor det svenske varehus’ skamler, senge, reoler og tekstiler er forvandlet til ukendelighed. Sidste år udkom bogen ’Remake Ikea’ på Forlaget Turbine, og på sitet Ikeahackers.net bidrager entusiaster med alternative udgaver af Metod skabe og Malm senge. Eller hent inspiration i de costumizede – som det hedder på engelsk – Ikea-produkter, vi viser her.

Børneværelse

Tofarvet stol med garn

Det skal du bruge: Ivar fyrretræsstol, 145 kroner, Ikea, et halvt garnnøgle, to forskellige farver maling. Her er brugt Eilersen 1 Geneve og Seacliff fra Flügger.

Sådan gør du: Mal først stolen med hvid grundmaling. Når malingen er tør, slib efter med fint sandpapir. Sæt malertape fast på midten af alle fire stoleben og på midten af stoleryggen.

Mal under tapen på benene og over tapen på ryggen med samme nuance. Når malingen er tør, sættes tape rundt om stoleben og ryg igen.

Denne gang skal tapen slutte samme sted, som malingen, der er påført. Mal i en anden nuance under tapen på ryggen og over tapen på benene.

Når hele stolen er tør, tilføres lidt kunstnerisk islæt ved at vikle garn rundt om stolens ryg. Jo tykkere et lag, des blødere rygstøtte.

Guldrandet rispapirlampe

Det skal du bruge: Regolit rispapirlampe, 19 kroner, Ikea.

Sådan gør du: Der skal ikke mange krumspring til for at pifte en rispapirlampe op. Her er runde klistermærker i guld klippet i halve og klistret på i kæder rundt om skærmen.

Mobil seng med opbevaring

Det skal du bruge: 18 mm mdf, 6 hjul med lås og bæreevne op til 50 kg, 3 Metod køkkenoverskabe (275 kr. per styk i Ikea), hvid grunder og hvid højglansmaling.

Sådan gør du: Begynd med at udregne, hvor lange og brede dine ende-, front- og top- og bundstykker skal være, og få dem skåret på mål.

Her er alle plader skåret i Silvans trælastafdeling. Sengens top- og bundplade er lige store og skal skæres ca. 2 cm længere og bredere end din madras. Skru de tre overskabe fast på bundpladen. I eksemplet er der også plads til en åben hylde. Skru toppladen fast oven på skabene. Sæt nu de to frontplader fast oven på hver topplade med vinkelbeslag.

Frontpladerne skal flugte med top- pladen. Skru de to endestykker fast på top og bundplade, og skru endestykkerne fast til frontstykkerne.

Fastgør yderligere med vinkelbeslag. Grund al træværket. Når malingen er tør, slibes alle flader med fint sandpapir, og afslut med to gange højglansmaling. Til sidst vendes sengen om på siden, de seks hjul fastgøres.

Soveværelse

Soveværelse a la Hammershøi.

Mal alle vægge, gulve, møbler og tilbehør i samme rum tone-i-tone, og opnå på den måde visuel ro og dynamik på samme tid. Tone-i-tone betyder at bruge forskellige nuancer inden for samme farveskala. En teknik, som blandt andre maleren Vilhelm Hammershøi (1864-1916) beherskede til fulde – han var særlig glad for den grå farveskala.

Mal den billige finer.

Det skal du bruge: Malm sengestel i lakeret egetræsfiner (1.679 kroner, Ikea).

Sådan gør du: Selv den billigste finer kan males eksklusiv. Her er det egetræsfiner, der har fået et ansigtsløft med grå maling Kulør 5526 fra Flügger. Sengen er først grundet med hvid grundmaling, herefter slebet med fint sandpapir og har efter-følgende fået to lag af den ’rigtige’ farve.

Pantone tidsskriftholdere

Det skal du bruge: Knuff tidskriftsholdere, 2 stk., 49 kroner, Ikea. Maling i forskellige farver.

Her er brugt: Vineyard, English mist, Gardenia green, Eilersen 3, Night mist og Cromoxyd grøn fra Flügger.

Sådan gør du: For at give tidskriftsholderne et næsten pantonefarvekortsagtigt skær, er det vigtigt at vælge farver, der ligger tæt op ad hinanden inden for samme farveskala.

Læg mærke til, at hver holder er lidt mørkere end sidemanden. Grund alle holdere, og slib efter. Mal derefter med den farvede maling og gerne i to lag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pigge i glas

Miniaturekaktusser og grønne drikkeglas, begge fra Ikea, passer fint i farverne til det grågrønnetema på soveværelset.

Klodset kunst

Det skal du bruge: Fundera byggeklodser (100 styk for 69 kroner i Ikea), en tynd træplade, limpistol og maling.

Her er brugt: Vineyard, English mist, Gardenia green, Eilersen 3, Night mist og Cromoxyd grøn fra Flügger.

Sådan gør du: Grund træpladen, og slib efter. Mal pladen i en nuance, der går igen på nogle af klodserne.

Når pladen er tør, sætter du klodserne, der er malet i forskellige nuancer inden for samme farveskala, fast på pladen med en limpistol. Skru to små skruer fast på pladens bagside, og monter ophængssnor.

Badeværelse

Metallisk badeværelse

En hurtig og billig måde at opdatere dit hjem på er at male tilbehøret i farver, der matcher dem, der dominerer boligmoden. Her er et lille badeværelse kommet med på kobber-, guld- og metalmoden.

Klodset mobile og kobberspejl

Det skal du bruge: Fundera byggeklodser 100 styk (69 kroner), Langesund spejl (165 kroner), diverse træ- og plastikperler og maling.

Her er brugt: Copper fra Flügger.

Sådan gør du: Træk skiftesvis perler og træ- klodser på en lædersnor, og hæng mobilen enten fra en krog i loftet eller på et søm på væggen.

Perlerne er valgt i nuancer, der passer til resten af inventaret på toilettet.

Mal spejlrammen med kobbermalingen. Du behøver ikke at tape af inden, for kommer der maling på spejlet er det let at skrabe forsigtigt af, når malingen er tør. Brug eventuelt grundmaling først.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Malede skuffedarier

Det skal du bruge: Förhöja 4 dele kasser i birk, 119 kroner, Ikea, maling – her er brugt: Italiensk rød, mørk oxidrød, guld, kulør 1405 fra Flügger.

Sådan gør du: Vælg farver, der ligger tæt op ad hinanden, så kasserne har nuanceforskelle, men ikke stikker i hver sin stilretning. Her er farvevalget truffet med udgangspunkt i naturens grundstoffer.

Mal kasserne med hvid grundmaling.

Når malingen er tør, slibes med fint sandpapir og den endelige maling påføres. Hvis nødvendigt gerne af to omgange.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden