Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Armlæn og ben udgør et elegant loop på Giuseppe Paganos lænestol fra 1939. Den stol kunne godt tåle at blive relanceret.
Foto: Charlotte og Peter Fiells: 1000 Masterpieces of Modern Design, 1800 to the Present Day

Armlæn og ben udgør et elegant loop på Giuseppe Paganos lænestol fra 1939. Den stol kunne godt tåle at blive relanceret.

Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Se ugens ukendte stol: Denne stramme italiener må gerne genopstå

Det er ikke kun danske stole, der er en relancering værd. I Italien kan man finde en lænestol, der er så enkel, at man skulle tro, den var skandinavisk.

Design
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når man bladrer igennem Charlotte og Peter Fiells bog ’Chairs. 1000 Masterpieces of Modern Design, 1800 to the Present Day’, falder man over en hel del stole, der er så smukke, at man ville ønske, man kunne eje dem. Fra 1950’erne og frem er det især danske stole, der dominerer, men kigger man længere tilbage, er der masser af amerikanske, britiske, franske og italienske imellem.

En helt særlig stol er Giuseppe Paganos lænestol fra 1939. Dens kraftfulde armlæn er så dragende, at man ikke kan holde op med at kigge på stolen. Og det flettede sæde svæver næsten – kun støttet af to tværpinde imellem de næsten kvadratiske armlæn. Stolen er skabt i lamineret formspændt træ, som blev voldsomt populært i 1930’erne. Den finske arkitekt Alvar Aalto var en mester på dette område, men også franske Jean Prouvé legede med det bøjede træ, som første til smukke organiske møbler.

Paganos lænestol blev oprindelig skabt til universitetet Bocconi i Milano, hvor den indgik som en del af interiøret på ledelsens kontorer. Pagano skabte også en sofa, sofaborde, skriveborde, reoler og skabe, der alle har det bøjede træ som et gennemgående element.

Facist der faldt i unåde

Giuseppe pagano, der blev født i 1896, var en af Italiens førende arkitekter igennem 1920’erne og 30’erne, hvor han først var optaget af futurismens tanker og senere fascismens idealer om et rationelt udtryk inden for design og arkitektur.

Han blandede sig i tidens arkitekturdebat og var både en fremtrædende skribent og fotograf. I 1942 kom han til at kritisere den italienske diktator, Benito Mussolini, så meget, at han røg i unåde og forsøgte at flygte fra Italien. Det lykkedes desværre ikke, og Giuseppe Pagano blev interneret og døde i en koncentrationslejr i 1945.

Skulle man sætte en italiensk klassiker i produktion igen, kunne man godt vælge denne. Det er måske lidt upraktisk, at armlænene sidder så højt, men det behøver ikke forhindre, at stolen kan blive et hit. Tænk bare på Børge Mogensens Spanske stol, hvor armlænene sidder så højt, at man kommer til at sidde med skuldrene oppe under ørerne, hvis man insisterer på at benytte armlænene. Den stol er en af Børge Mogensens mest eftertragtede – måske fordi den er så skulpturel og ret maskulin i sit udtryk.

Det samme kan man sige om Giuseppe Paganos stol fra 1939, der ville passe perfekt ind i en skandinavisk indretning med lyse farver og enkle træmøbler.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden