Jesper Wung-Sung føler sig suget ind i Børge Mogensens spanske stol, når han sidder i den.
Foto: Jens Dresling

Jesper Wung-Sung føler sig suget ind i Børge Mogensens spanske stol, når han sidder i den.

Design

Forfatteren Jesper Wung-Sung: »Armlænet er som skabt til et glas whisky«

Design

Jeg betragter Den Spanske Stol som designmøblernes konge. Formmæssigt er den nærmest organisk modsat mange andre store møbler, der ofte virker som kunstige potensforlængere. Den Spanske Stol er mere som et elegant dyr.

Jeg er født og opvokset med stolen. Mine forældre har to foran pejsen, og jeg var godt klar over, at jeg ikke kunne leve uden. Først lånte jeg mine forældres, men det øjeblik de ville have stolene igen, måtte jeg finde min egen. Det er 25 år siden nu.

Jeg købte stolen brugt, og det gør ingenting, at den har nogle år på bagen. Som levende organismer får vi alle ar og rynker og bliver egentlig bare finere med tiden. Sådan er det også med stolen. Det er meningen, at den skal bruges.

Som levende organismer får vi alle ar og rynker og bliver egentlig bare finere med tiden. Sådan er det også med stolen

Det er et skulpturelt møbel – nærmest Henry Moore-agtigt – som samtidig er ypperligt i sin funktion. Og det synes jeg faktisk er ret sjældent. Tit går man på kompromis med meget flotte møbler, og efter min mening er Den Spanske Stol et af de få, hvor form og funktion virkelig går op i en højere enhed.

Stolen omslutter og tager imod mig på en organisk måde, når jeg sætter mig. Næsten som om den breder sine arme ud og suger mig ind. Jeg sidder utrolig godt i den og læser, og så er de brede armlæn som skabt til et glas whisky.

Jeg er lidenskabelig Manchester United-fan og ser alle deres kampe året rundt.

Når det bliver rigtig spændende, kan jeg ikke bare sidde i en almindelig lænestol eller sofa og falde hen. I stedet sidder jeg på armlænet, og alt efter hvor jeg befinder mig på stolen, kan min kone altid se, om det er en intens kamp eller ej, ha ha.

Selv under virkelig nervepirrende Manchester United-kampe skal jeg virkelig stramme mig an, hvis jeg skal vippe stolen. Det er faktisk det unikke: at det er et enormt stabilt møbel, uden at det virker tungt. Den ser elegant ud og er samtidig lavet af virkelig robuste materialer. Så selv når det går vildt for sig med fodbolden, står den fast placeret på gulvet.

Når jeg kigger rundt i mit hjem, må jeg indrømme, at jeg ikke er ligeglad med design. For mig er æstetik vigtigt, og jeg er vild med smukke ting. Derfor er det nærmest kun mine bogreoler, som er fra Ikea. Meget andet er designmøbler.

Jeg kan godt lide, at et møbel udstråler, at der er tænkt over, hvad det møbel er, fordi det samtidig betyder, at der er tænkt over, hvad et menneske er.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce