Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Scanbox
Foto: Scanbox

Romeo. Matthew McConnaughey kroner de senere års optur med en blændende præstation som den eksistentielt mørbankede Romeo, 'Mud'.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

McConaughey leverer en blændende præstation i filmen 'Mud'

Filmen 'Mud' er fyldt med talent, både hvad angår skuespil og instruktion.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En gang imellem dukker en instruktør op, som uden at foretage sig noget nyt får filmkunsten til at føles som et frisk og tidløst medie.

En instruktør, som ikke kunne drømme om at revolutionere noget som helst, men bare har lysten og talentet til at bevæge sig helt ind i fortællekunstens menneskelige essens.

Sådan en instruktør er Jeff Nichols. Den 35-årige amerikaner fra Little Rock i Arkansas er med sine blot tre film allerede et kvalitetsstempel.

LÆS OGSÅ

Efter debuten ’Shotgun Stories’ i 2007 fik Nichols i 2011 et markant gennembrud med den fantastiske ’Take Shelter’, og det cementeres med ’Mud’.

'Coming of age'
Filmen fik verdenspremiere i Cannes i fjor og er nu med mudderets langsommelighed nået frem til en dansk premiere.

Og hvilken nydelse er denne nutidige, men på alle måder godt, gammeldags velfortalte historie ikke! Med solide rødder plantet i traditionen fra ’Huckleberry Finn’, diskrete bibelske motiver og instruktørens egen hjemstavn er 'Mud' mange ting på en og samme helstøbte gang.

Nichols har skrevet et vidunderligt manuskript med psykologisk, følelsesmæssigt og dramatisk klarsyn i hver detalje

Fortællingen om den klejne 14-årige Ellis’ skæbnesvangre møde med den eftersøgte Mud er en af de bedste coming of age-film, jeg har set til dato.

Det er ikke kun en film om sårbarheden, nysgerrigheden og bøvlet ved at skulle balancere på tærsklen mellem barn og voksen. Det er en film om et første forvirrende indblik i voksenkærlighedens forløsende og fortærende kræfter.

Om at turde have tillid til kærligheden og samtidig kunne leve uden naive, romantiske forestillinger om dens væsen.

Den eftersøgte Mud
Ellis ser sine forældre skændes på kanten af en skilsmisse. Moderen vil ikke længere friste en lurvet, men fri tilværelse som fiskerhustru på en ramponeret husbåd på floden. Hun vil med sin søn til byen og dens moderne liv. Om det så koster hende en skilsmisse.

Samtidig med at Ellis og vennen Neckbone spejder efter de håbløst veludviklede jævnaldrende pigers attributter, er han ubevidst på udkik efter maskuline forbilleder og en kærlighed, der er ideel nok til at leve op til hans ungdommelige forestillinger.

Begge dele finder han, da drengene på en øde ø i floden møder den eftersøgte Mud. Manden skjuler sig i en båd i et træ efterladt af en oversvømmelse. Her venter han på at blive genforenet med sin elskede Juniper med det fagre blonde hår og ben så lange som herfra til saligheden.

Men Mud er ingen klassisk riddersmand, Juniper kan mere end sit fadervor, og i vandet lurer slanger mere giftige end dem, Mud har tatoveret på sin arm.

Rig på talent

’Mud’ er en opvæksthistorie og et trekantsdrama om manden, kvinden og slangen. Nichols har skrevet et vidunderligt manuskript med psykologisk, følelesmæssigt og dramatisk klarsyn i hver detalje og foldet det ud emmende af lokal atmosfære, og så viser han sig igen som en gudsbenådet personinstruktør.

Michael Shannon fra ’Take Shelter’ har denne gang kun en birolle, mens Mud spilles af Matthew McConnaughey, der kroner de senere års optur med en blændende præstation som den eksistentielt mørbankede Romeo.

LÆS OGSÅ

Jacob Lofland er pur som plyssebissen Neckbone, men det er Tye Sheridan i den usædvanligt komplekse ’børnerolle’ som Ellis, der tager pusten fra mig.

Der er sådan set intet nyt under solen i ’Mud’, men som den dog skinner på de talenter, Jeff Nichols, Tye Sheridan og Matthew McConnaughey stiller til skue.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden