Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Andy Wong/AP
Foto: Andy Wong/AP

strategi. Kineserne kan ændre på premieredatoerne for udenlandske film som de vil. 'Iron Man 3' har ikke en chance imod Kinas egen 'So Young', eftersom den amerikanske storfilm får premiere på en onsdag og ikke op til en weekend.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hollywood lader sig kue af kineserne

Filmmarkedet i Kina er nu så stort, at de kan influere manuskripterne fra Hollywood.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Egentlig burde kampen være afgjort på forhånd.

I det ene ringhjørne står Tony Stark, der ud over at være milliardær også er et geni inden for for eksempel kemi og matematik, og så er han ikke mindst superhelten 'Iron Man', der blandt andet kan skyde stråler fra sine håndflader og beskytte sig selv og sine muskler med et 360-graders energifelt.

I det andet ringhjørne står Zheng Wei. Hun er en 22-årig kinesisk kvinde, der har læst til civilingeniør på universitet, men har fået arbejde som sekretær i et statsejet selskab. Zheng er ærlig, kreativ og forestiller sig nogle gange, at hun er en prinsesse.

Hvem vinder?

LÆS OGSÅ

Fredag i sidste uge fik den længe ventede og grundigt annoncerede film om Zheng Wei premiere i biograferne i Kina.

Filmen, der på kinesisk hedder 'Endeligt farvel til den forsvundne ungdom', men har fået den engelske titel 'So Young', er et romantisk drama. Den handler om Zheng, hvis kæreste pludselig forlader hende og rejser til USA for at studere.

Og sandelig, om ikke den næste kæreste gør det samme.

Iron man får ikke en chance
Så hvem af de to mænd vælger Zheng at kaste sin kærlighed på, og hvordan får hun ham lokket tilbage til Kina? Det er der indtil videre så mange millioner kinesere, der gerne vil have svaret på, at filmen har sat ny rekord for en åbningsweekend i Kina.

Filmen havde premiere i fredags, og på de tre dage har den indspillet 130 millioner yuan (120 millioner kroner), skriver Renmin Wang (Folkets Dagblad Online). Gennemsnitsprisen per billet er cirka 30 kroner.

Så hvor mange bank kan den amerikanske jernmand give den klejne sekretær?

'Iron Man 3' får premiere i morgen, og det er et problem. I denne uge er der ferie i Kina, hvor kineserne har fri indtil onsdag.

Filmen nåede altså ikke den indbringende weekend og får også kun en enkelt dag af ferien med.

Kineserne bestemmer
Det er der en grund til. Det er de kinesiske myndigheder, der bestemmer, hvornår film får premiere.

Sarft, der står for ‘Statens Administration for Radio, Film og TV’, har flere opgaver i Kina.

Myndigheden hører under Statsrådet, der så nogenlunde svarer til den kinesiske regering, der så igen er kontrolleret af Kinas Kommunistparti.

Sarft kontrollerer for eksempel den statslige tv-kanal, CCTV, og udsteder direktiver om indholdet i alle kinesiske medier, film og tv-serier. Den står også for al censur. Også af udenlandske film.Det er på grund af Sarft, at Quentin Tarantinos 'Django Unchained' først kommer i biograferne 7. maj.

Den skulle egentlig have haft premiere 11. april, men den blev samme morgen pludselig taget af programmet. Uden forklaring.

Nu har filmen fået en ny premieredato. Samtidig er scener med eksempelvis nøgenhed blevet klippet ud og censureret. Det er blot et af flere eksempler på, hvordan Hollywood tækkes Kina.

Vil overhale USA

Et andet eksempel er, at der i den kinesiske udgave af ‘Iron Man 3’ også er scener med skuespilleren Fan Bingbing, der ikke er med i den internationale version. »Det er en kommerciel realitet, at vi justerer vores film til forskellige markeder, og vi anerkender Kinas ret til at bestemme over det indhold, som kommer ind i deres land«, sagde Howard Gantman, talsmand for Motion Picture Association of America, for nylig til nyhedsbureauet AP.

LÆS OGSÅ Kina bestemmer altså nu direkte over manuskripterne fra Hollywood. For som i alle andre industrier handler det om penge. Også for Sarft. De udskød premieren på 'Iron Man 3', så 'So Young' ikke ville komme i direkte konkurrence, og så den kunne få et forspring, det bliver vanskeligt at indhente. Hollywood har en indlysende interesse i det kinesiske biografmarked, der i 2012 var på over 15 milliarder kroner. En stigning på 30 procent i forhold til året før.Der er kun 15.000 lærreder i 3.700 biografer i Kina, men det tal vil stige så meget, siger analytikere, at markedet om få år vil overhale USAs og blive verdens største.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden