Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Per Arnesen
Foto: Per Arnesen

'Hævnen'. Filmen med Mikael Persbrandt (billedet) og Trine Dyrholm er blandt de fire film, DFI har fået regnskabsgennemgang af. Nu anfægter filmselskabet Zentropa revisionsselskabets metoder.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Zentropa vil ikke finde sig i skærpet tilsyn

Filmselskabet fremlægger regnskaber gennemgået af to uafhængige revisionsselskaber.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I en otte sider lang og detaljeret klageskrivelse kritiserer Zentropa nu Det Danske Filminstituts undersøgelse af filmselskabets regnskabspraksis.

En undersøgelse, der har resulteret i, at Zentropa bliver sat under skærpet tilsyn og skal leve op til særlige krav for at få uddelt støttekroner til sine filmproduktioner fremover.

LÆS ARTIKEL

Men det sidste punktum i sagen er ikke sat. I den fremsendte officielle klage afviser filmselskabet punkt for punkt kritikken, der ligger til baggrund for det skærpede tilsyn.

Zentropa hæfter sig ved, at der i konklusionen på DFIs undersøgelse står, at den ikke har »afdækket misbrug af støttemidler« og finder derfor, at det det skærpede tilsyn sker uden egentlig præmis. Desuden finder Zentropa - med støtte i et nyudfærdiget, uvildigt advokatnotat - at Deloitte-rapporten, der ligger til grund for afgørelserne, er forkert og mangelfuld.

Afviser rod i regnskabet

Filmselskabet fremhæver i sin lange skrivelse og med opbakning fra to uafhængige revisionselskabers tidligere gennemgang af Zentropas regnskaber til gengæld, at selskabets forretningsgange, interne kontroller og interne procedurer er i orden, at procedurer for hvordan interne timer dokumenteres og beregnes er i orden, at Zentropas viser økonomisk ansvarlighed i forhold til afholdte omkostninger, og at dokumentationen af kontrol– og transaktionsspor er i orden.

Kulturminister blåstemplede tidligt

Desuden skriver Zentropa, repræsenteret ved Anders Kjærhauge, administrationschef, og Frederik Nemeth, økonomichef, at Det Danske Filminstitut i forbindelse med undersøgelsen har handlet i strid med god forvaltningsskik. Blandt andet fordi Zentropa ikke har fået høringsadgang forud for DFIs afgørelse, og Zentropa insinuerer, at klagesystemet de facto er sat ud af spil.

»En høringsadgang til en allerede truffet afgørelse er illusorisk, og høringen bliver i øvrigt endnu mere illusorisk, når den instans, Kulturministeriet, som skal afgøre en eventuel klage, var ude at blåstemple rapporten/afgørelserne blot to timer efter rapportens/afgørelsernes offentliggørelse. Man kan få den mistanke, at der er tale om afgørelser, der på forhånd er handlet af mellem DFI og Kulturministeriet, og så kortsluttes hele klagesystemet oven i købet«.

Korrespondancen skal offentliggøres

Derudover mener Zentropa, at der er faktuelle fejl og påfaldende undladelser i Deloittes revisionsrapport, og at undersøgelsen af filmselskabet i det hele taget ikke har været uvildig.

Endelig forlanger filmselskabet, at DFI fremlægger alle sagens korrespondancer på hjemmesiden, så alle - særligt pressen - kan se, hvad Deloitte, DFI og Zentropa har drøftet undervejs. Især ønsker filmselskabet at få indblik i, hvilken opgave Deloitte er blevet stillet.

»Vi mener, at det er vigtigt at få dette kendskab, da det er vores opfattelse, at Deloittes undersøgelse blev udvidet, da Deloitte fandt ud af, at der ikke er noget grundlag for påstanden om misbrug af støttemidler«, lyder det i klagen.

LÆS

Zentropa opfordrer DFIs bestyrelse til at trække sin afgørelse om de skærpede vilkår tilbage, og hvis det ikke sker, vil filmselskabet klage til kulturministeren og eventuelt Folketinget Ombudsmand.

Sagen begyndte at rulle i 2012, da Det Danske Filminstitut blev kontaktet af en journalist fra BT, der fremlagde en intern Zentropa-mail, hvoraf det fremgik, at det har været fast praksis at overfakturere i forbindelse med firmaet Teknik Fyn ApS (ejes af Zentropa-direktør Peter Aalbæk og instruktør Lars von Trier, red.).

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden