0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Advokat. Johan Schlüter er rettighedshavernes Grand Old Man. Foto: Lars Krabbe

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rettighedshavere snydt for 100 millioner kroner: »Helt grotesk«, mener Producentforeningen

Flere filmselskaber har opsagt samarbejdet med Johan Schlüter Advokatfirma, der er under mistanke for svindel med rettighedsmillioner

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Jeg er Johan Schlüter. Jeg er ikke hvem som helst, og jeg vil ikke finde mig i hvad som helst«.

Sådan sagde den danske rettighedsadvokat til Jyllands-Posten sidste sommer, da han i Frankrig var blevet idømt to års fængsel for at have franarret rettighederne fra arvingen til den franske visesanger Charles Trenet. Johan Schlüter følte sig som et offer for justitsmord, sagde han dengang.

Vi har taget det økonomiske ansvar, og det er os, der hæfter for hvad der måtte være af tab.

Nu må han tilsyneladende finde sig i lidt mere. Hans advokatfirma er nemlig igen indblandet i en svindelsag. 100 millioner af de rettighedskroner, der skulle have været udbetalt til film- og tv-branchen, er ifølge Producentforeningen forsvundet.

Penge, som advokatfirmaet var sat til at indkræve og uddele til danske og udenlandske producenter af film og tv.

I advokatkontoret på Højbro Plads i København er man ellers blevet præmieret for lidt af hvert. En platinplade fra musikbranchen som tak for indsatsen mod piratkopiering og en pris for »en ekstraordinær indsats inden for entertainment- og medierettens fagområde«.

Alle rettigheder på en hånd

Firmaets direktør, advokat Johan Schlüter er rettighedernes grand old man på film- og tv-området i Danmark. Den karismatiske mand med den buldrende stemme har været med til at varetage rettigheder for fonde, Producentforeningen og andre aktører i film og tv-branchen.

Stort set alle rettigheder i den branche er ifølge branchens aktører på et eller andet tidspunkt vandret gennem hans hænder.

Derfor gik der rystelser igennem branchen, da det onsdag kom frem, at hans advokatfirma er mistænkt for svindel for et trecifret millionbeløb.

Der har mig bekendt aldrig været nogen, der vidste, hvordan advokatfirmaet beregnede rettighedsbetalingen

»Det er helt grotesk«, siger Klaus Hansen, direktør for Producentforeningen, som er brancheorganisationen for landets producenter af film og tv.

Foreningen indgav onsdag en anmeldelse, der opfordrer politiet til at undersøge en række forhold i forvaltningen af de rettighedsmidler, som advokatfirmaet skulle administrere for tre af filmbranchens rettighedsorganisationer; CAB, Filmret og Filmkopi.

Producentforeningen anslår med udgangspunkt i en undersøgelse foretaget af revisionsfirmaet Deloitte, at rettighedshaverne i perioden 2011 til 2014 er blevet snydt for »ikke under 100 millioner kroner«.

To anmeldelser på en dag

Samme dag som Producentforeningen indgav anmeldelse, bortviste og politianmeldte Johan Schlüter og partneren Lars Halgreen firmaets tredje partner, som, de hævder, er eneansvarlig for den svindel, der er foregået. De vurderer dog, at svindelen »kun« beløber sig til mellem 20 og 40 millioner kroner.

Flere andre filmselskaber har ifølge MediaWatch i går opsagt deres samarbejde med advokatkontoret.

Ifølge tidligere direktør og medejer af Skandinavisk Film Kompagni, Erik Stephensen, har Johan Schlüter Advokatfirmas håndtering af rettighedspengene i mange år givet anledning til diskussion.

Schlüter har blandt andet selv været med til at udfærdige det udregningssystem, som fordelte pengene mellem producenterne, og som ifølge Stephensen har været svært at gennemskue.

»Der har mig bekendt aldrig været nogen, der vidste, hvordan advokatfirmaet beregnede rettighedsbetalingen. Dem, der i givet fald har mistet penge på det her, har ikke haft den store ansporing til at finde ud af, om der var noget galt.

For man har været glad for at få de penge, der gik ind på kontoen i november – altså 11 måneder efter regnskabsårets afslutning«, siger Erik Stephensen, der i dag er formand for De Københavnske Filmfestivaler og for Biografklub Danmark.

Ødelagt renomme

Johan Schlüter selv ønskede ikke at tale med Politiken i går. Hans partner, advokat Lars Halgreen, siger, at den nu bortviste medarbejder har »ødelagt mit og Johannes Schlüters renommé« og skandaliseret firmaets navn.

»Vi har taget det økonomiske ansvar, og det er os, der hæfter for hvad der måtte være af tab. Men det er ikke os som personer, der har overtrådt straffelovens alvorlige kriminalitetsbestemmelser«, siger han.

Ifølge ham har hverken Johan Schlüter eller han selv siddet med fingrene i forvaltningsarbejdet. Derfor har det været umuligt at opdage:

»Der er altid nogen, der bagefter vil sige, at det burde man have opdaget. Men der er jo desværre fra tid til anden nogen, der er tilstrækkeligt kyniske og udspekulerede til at lave noget, der tilsyneladende ikke er blevet opdaget af hverken medarbejdere, bestyrelser, revisorer, regnskabschefer eller administratorer«, siger han.

Direktør for Producentforeningen Klaus Hansen sidder selv i alle tre bestyrelser og er bestyrelsesformand i CAB, der står for fordelingen af det man på dansk kalder retransmissionsvederlag. Når DR eksempelvis sender sit signal til TDC, som spreder det til sine kabelkunder, skal der udbetales en afgift til kunstnerne og producenten.

Annonce

De udbetalinger, der skal ske i resten af 2015 og frem, er sikret

Har I ikke som bestyrelsesmedlemmer et ansvar for at opdage, at der ikke siver 100 millioner ud?

»I det øjeblik, vi får en information fra vores daværende revisor (revisionsfirmaet JS Revision, red.), så handler vi samme dag«, siger Klaus Hansen med henvisning til den undersøgelse af regnskaberne, man bad Delotte igangsætte.

Bekymrende for branchen

JS Revision, der også bruges af blandt andre Zentropa, blev for 13 måneder siden indbragt for Revisornævnet af Dansk Filminstitut, da instituttet i forbindelse med gennemgangen af Zentropas regnskaber konstaterede, at selskabet ikke havde overholdt bogføringsloven. DFI venter stadig på en afgørelse fra nævnet.

Ifølge Filminstituttets direktør, Henrik Bo Nielsen, er sagen om rettighedspengene »bekymrende i en branche, der i forvejen er presset på økonomien«.

Henrik Zein, der er direktør i Nordisk Film Production oplyser pr mail, at man endnu ikke har det fulde overblik over, hvor mange penge Nordisk Film har mistet som følge af sagen.

Selv om der er konstateret svindel for anslået over 100 millioner kroner, skal medlemmerne af Producentforeningen ikke være bange for, om de får deres penge ved næste udlodning af rettighedsmidler i efterået.

»De udbetalinger, der skal ske i resten af 2015 og frem, er sikret«, siger Klaus Hansen

Læs mere:

Thomas Thorhauge

Notater om nysgerrigheden (og nysgerrighedens betingelser)

Thomas Thorhauge

Werner Herzog + Joshua Oppenheimer i samtale:  Film skal efterlade dig stakåndet. Ekstatisk. Flyvende.

Thomas Thorhauge

Ruben Östlund og Janus Metz i filmsamtale:  Krig, terror, medier og mænd (Udramatiske udsagn om en højdramatisk tid)

Thomas Thorhauge

Mads Brügger + Christoffer Guldbrandsen i samtale:  Dokumentarismens grænser og metoder

Thomas Thorhauge

Laura Poitras + James Marsh i ilmsamtale:  Portrætter af mod og moderne liv

Thomas Thorhauge

Phie Ambo + Michael Madsen i filmsamtale:  Er der et rumvæsen til stede?

Thomas Thorhauge

Virkelighed er virkelighed er virkelighed. Er fiktion

Thomas Thorhauge

Til døden, med håb om forløsning

Thomas Thorhauge

»Lige der mellem fortiden og fremtiden«

Thomas Thorhauge

»En syvårig kan taste navnet på en tilfældig pornoskuespiller og se mangedobbelt penetrering«

Thomas Thorhauge

Gysmesteren siger det: Børns empati er i frit fald

Da Schrader mødte Bresson:   »Man har vænnet publikum til film, hvor man viser alt. Det er frygteligt. Hvis jeg ikke kan få folk til at gætte, hvis jeg er tvunget til at vise alt, er jeg ikke interesseret i at arbejde«

Thomas Thorhauge

Mester-dokumentarister i samtale:  Jeg har et skema for alle de film, jeg vil lave i mit liv. ’Kapitalen’ bliver min sidste

Filminstruktør Tobias Lindholm forføres af May el-Toukhys nye film:   I ’Dronningen’ hepper jeg i lang tid på, at Trine gør det, hun gør. Lige indtil hun gør det

Hjernerne bag 'Arvingerne' og 'Herrens veje' i samtale:   »Pludselig opdagede jeg, at mange af mine fortællinger kommer ud fra totalt undertrykt raseri. Sådan noget helt tungt, mørkt noget«

'Sex and the City'-stjerne møder dronningen af arthouse-film:  Vi gider ikke bare spille nogens mor!!

Instruktør bag Jackson-dokumentar:   Seksuelt misbrug af børn udført som grooming føles ikke som voldtægt. Grooming føles som kærlighed

Samtale om selvmord:  »Livet bliver aldrig perfekt. Man får ikke 12 hver dag, og vi skal finde nogle værktøjer, så vi kan leve med, at nogle gange har man det skidt«

Oscarvinder i samtale med sit store idol:   »Den måde, du strukturerer dine film på, virker meget provokerende på mig«