0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Overgreb på overgreb: Spansk 'Big Brother' tvang deltager til at se sig selv blive udsat for seksuelt overgreb

Det har vakt vrede i Spanien, at en lækket video afslører, at producenterne bag den spanske version af realityshowet ’Big Brother’ bare lod kameraerne rulle, da en en deltager blev udsat for seksuelt overgreb.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
YouTube
Foto: YouTube

Carlota Prado var 24 år gammel, da hun medvirkede i den spanske udgave af 'Big Brother'. Zeppeling har for et par uger siden givet hende en officiel undskyldning, men Prado undrer sig stadig.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Under optagelserne til den spanske version af realityshowet ’Big Brother’ blev den kvindelige deltager Carlota Prado kaldt til det særlige rum, hvor deltagerne kan tale alene med den omnipresente stemme.

Hvad Carlota Prado ikke vidste var, at producenterne låste døren til rummet og afspillede en video, der viste, hvordan Prados tv-flirt begik seksuelt overgreb på hende, mens hun var bevidstløs af druk.

I klippet beder hun gentagne gange stemmen, der i Spanien kaldes ’Super’ om at slukke for klippet, mens hun græder.

Hun spørger, om klippet vil blive sendt i tv. Det siger stemmen, at det ikke vil, og at det er bedst, hvis Carlota Prado lader hele episoden blive inde i rummet og ikke taler om det igen. De fortæller også, at manden er blevet udvist fra huset på grund af »uacceptabel opførsel«.

Overfaldet fandt sted 4. november 2017, men først nu er optagelserne kommet frem, efter at det spanske medie El Confidencial fik fat i dem.

Svært at afkode

Det spanske tv-produktionsselskab Zeppelin, der producerer ’Gran Hermano’, som programmet hedder på spansk, politianmeldte manden, få timer efter det var sket. Prado selv anmeldte ikke overgrebet før 2018.

Alligevel undrer flere udenlandske medier og ikke mindst Carlota Prado sig over, hvorfor man ikke brød ind og stoppede forbrydelsen.

Ifølge BBC erkender Zeppelin, at der blev begået fejl i forbindelse med episoden. Men de siger også, at det var svært at vurdere, hvor grænsen var, fordi Prado og den pågældende mand havde et forhold. Ifølge BBC’s kilde stoppede man til sidst manden ved at sige et bestemt ord over højttalerne.

Zeppelin understreger også over for det britiske medie, at man tilbød psykologhjælp og tog Prado midlertidigt ud af huset, så hun kunne fordøje oplevelsen i et beskyttet miljø. Selskabet har også for nylig givet hende en officiel undskyldning

Kritik fra spanske politikere

Behandlingen af Carlota Prado har nu fået flere annoncører og kommercielle samarbejdspartnere til at trække sig fra samarbejdet med Zeppelin om programmet. Blandt andet har Nestlé taget kraftig afstand fra hele episoden og trukket sig fra realityshowet.

Også spanske politikere er begyndt at kommentere sagen. Beatriz Gimeno, der er medlem af parlamentet, mener, at sagen bør efterforskes. Hun mener nemlig, at producerne ikke har levet op til deres pligt om at redde offeret, hvilket er strafbart.

Sagen er nu endt i retten. Manden nægter sig skyldig.

Læs mere:

Annonce

Thomas Thorhauge

Jørgen Leth + Simon Staho:  Notater om nysgerrigheden (og nysgerrighedens betingelser)

Thomas Thorhauge

Werner Herzog + Joshua Oppenheimer i samtale:  Film skal efterlade dig stakåndet. Ekstatisk. Flyvende.

Thomas Thorhauge

Ruben Östlund og Janus Metz i filmsamtale:  Krig, terror, medier og mænd (Udramatiske udsagn om en højdramatisk tid)

Thomas Thorhauge

Mads Brügger + Christoffer Guldbrandsen i samtale:  Dokumentarismens grænser og metoder

Thomas Thorhauge

Laura Poitras + James Marsh i ilmsamtale:  Portrætter af mod og moderne liv

Thomas Thorhauge

Phie Ambo + Michael Madsen i filmsamtale:  Er der et rumvæsen til stede?

Thomas Thorhauge

Virkelighed er virkelighed er virkelighed. Er fiktion

Thomas Thorhauge

Til døden, med håb om forløsning

Thomas Thorhauge

»Lige der mellem fortiden og fremtiden«

Thomas Thorhauge

»En syvårig kan taste navnet på en tilfældig pornoskuespiller og se mangedobbelt penetrering«

Thomas Thorhauge

Gysmesteren siger det: Børns empati er i frit fald

Da Schrader mødte Bresson:   »Man har vænnet publikum til film, hvor man viser alt. Det er frygteligt. Hvis jeg ikke kan få folk til at gætte, hvis jeg er tvunget til at vise alt, er jeg ikke interesseret i at arbejde«

Thomas Thorhauge

Mester-dokumentarister i samtale:  Jeg har et skema for alle de film, jeg vil lave i mit liv. ’Kapitalen’ bliver min sidste

Filminstruktør Tobias Lindholm forføres af May el-Toukhys nye film:   I ’Dronningen’ hepper jeg i lang tid på, at Trine gør det, hun gør. Lige indtil hun gør det

Hjernerne bag 'Arvingerne' og 'Herrens veje' i samtale:   »Pludselig opdagede jeg, at mange af mine fortællinger kommer ud fra totalt undertrykt raseri. Sådan noget helt tungt, mørkt noget«

'Sex and the City'-stjerne møder dronningen af arthouse-film:  Vi gider ikke bare spille nogens mor!!

Instruktør bag Jackson-dokumentar:   Seksuelt misbrug af børn udført som grooming føles ikke som voldtægt. Grooming føles som kærlighed

Samtale om selvmord:  »Livet bliver aldrig perfekt. Man får ikke 12 hver dag, og vi skal finde nogle værktøjer, så vi kan leve med, at nogle gange har man det skidt«

Oscarvinder i samtale med sit store idol:   »Den måde, du strukturerer dine film på, virker meget provokerende på mig«