0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Unfair konkurrence? Biografer går til kamp mod open air-biograf på tagterrasse i København

Det Danske Filminstitut åbner efter planen i 2021 en stor tagterrasse på Cinemateket i det indre København, hvor der blandt andet skal være en open air-biograf. Men står det til organisationerne Danske Biografer og Dansk Erhverv, skal det stoppes.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Rambøll
Visualisering: Rambøll

Filminstituttet vil anlægge en 1.500 kvadratmeter stor tagterrasse på Filmhuset med en open air-biograf. Det er Dansk Erhverv og Danske Biografer imod.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Organisationerne Dansk Erhverv og Danske Biografer vil have Det Danske Filminstituts planer om en rooftop-biograf på toppen af Cinemateket i København skrottet.

Det skriver Berlingske.

Filminstituttet meldte i november sidste år ud, at det har tænkt sig at anlægge en 1.500 kvadratmeter stor tagterrasse på Cinemateket, også kendt som Filmhuset, i Gothersgade. Her skal der blandt andet være formidlende installationer, en café og altså en stor open air-biograf, hvor der skal vises ældre filmklassikere. Det var ingeniørfirmaet Rambøll, som vandt konkurrencen om udformningen af tagterrassen.

Rambøll
Visualisering: Rambøll

Da Politiken dengang talte med vicedirektøren i Det Danske Filminstitut, Jakob Buhl Vestergaard, om planerne, sagde han, at det handlede om at nå et bredere publikum.

»Vi gør det for at trække en masse gæster til, så vi kan formidle filmkulturen til endnu flere«, lød ambitionen.

Men eftersom Filmhuset er en offentlig institution drevet af skattekroner, mener Dansk Erhverv og Danske Biografer, at der er tale om uretfærdig konkurrence med de private biografer.

»Der er intet behov for en rooftop-biograf midt i København på et tidspunkt, hvor private biografer har vanskeligheder. Der har været coronanedlukning, og nu er der så en genåbning. En del biografer er udfordret på driften, og derfor er det klart, at vi ikke har behov for øget konkurrence fra en offentlig biograf som denne«, siger direktør for Danske Biografer Lars Werge til Berlingske.

Jakob Buhl Vestergaard afviser kritikken. Han mener ikke, at de i Cinemateket er i konkurrence med de private aktører, og udtaler til Berlingske:

»Kritikken er helt ude af proportioner. Så er konkurrencen lige så meget hos andre kulturtilbud som i Cinemateket. Det er jo ikke den samme målgruppe. Vores program er meget langt fra almindelige biografers. Hvis man er biografindehaver i København, er man også i konkurrence med Statens Museum for Kunst, Havnebadet og andre kulturelle oplevelser i København. Det er et helt andet publikum, der ser ældre filmklassikere med oplægsholdere, end det publikum, der ser premierefilm«.

Det Danske Filminstitut regner fortsat med at have tagterrassen og open air-biografen klar i foråret 2021.

Læs mere:

Annonce

Thomas Thorhauge

Jørgen Leth + Simon Staho:  Notater om nysgerrigheden (og nysgerrighedens betingelser)

Thomas Thorhauge

Werner Herzog + Joshua Oppenheimer i samtale:  Film skal efterlade dig stakåndet. Ekstatisk. Flyvende.

Thomas Thorhauge

Ruben Östlund og Janus Metz i filmsamtale:  Krig, terror, medier og mænd (Udramatiske udsagn om en højdramatisk tid)

Thomas Thorhauge

Mads Brügger + Christoffer Guldbrandsen i samtale:  Dokumentarismens grænser og metoder

Thomas Thorhauge

Laura Poitras + James Marsh i ilmsamtale:  Portrætter af mod og moderne liv

Thomas Thorhauge

Phie Ambo + Michael Madsen i filmsamtale:  Er der et rumvæsen til stede?

Thomas Thorhauge

Virkelighed er virkelighed er virkelighed. Er fiktion

Thomas Thorhauge

Til døden, med håb om forløsning

Thomas Thorhauge

»Lige der mellem fortiden og fremtiden«

Thomas Thorhauge

»En syvårig kan taste navnet på en tilfældig pornoskuespiller og se mangedobbelt penetrering«

Thomas Thorhauge

Gysmesteren siger det: Børns empati er i frit fald

Da Schrader mødte Bresson:   »Man har vænnet publikum til film, hvor man viser alt. Det er frygteligt. Hvis jeg ikke kan få folk til at gætte, hvis jeg er tvunget til at vise alt, er jeg ikke interesseret i at arbejde«

Thomas Thorhauge

Mester-dokumentarister i samtale:  Jeg har et skema for alle de film, jeg vil lave i mit liv. ’Kapitalen’ bliver min sidste

Filminstruktør Tobias Lindholm forføres af May el-Toukhys nye film:   I ’Dronningen’ hepper jeg i lang tid på, at Trine gør det, hun gør. Lige indtil hun gør det