0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nu står de største filmfestivaler sammen: Drop Netflix!

Filmbranchen er en af de brancher, der lider stort under pandemien. Men nu står flere direktører bag verdens førende filmfestivaler sammen om et klart budskab i forsøg på at kickstarte filmindustrien igen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Yara Nardi/Ritzau Scanpix
Foto: Yara Nardi/Ritzau Scanpix

Den prestigefyldte Venice Film Festival er startet. Dog med masker og afstand.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Direktørerne bag syv af de største europæiske filmfestivaler delte onsdag aften scenen ved åbningen af filmfestivalen i Venedig, der i går blev skudt i gang for 77. gang.

Her var meldingen og opfordringen klar: Filmindustrien er stærkt truet af streamingtjenester som Netflix som følge af pandemien.

Så derfor skal filmbranchen stå sammen og udvise solidaritet.

Skuespiller og direktør for Venedigs filmfestival Alberto Barbera sagde i talen, at filmfestivaler kan ende med at få »en mindre rolle« efter pandemien, hvilket vil føre til, at flere festivaler vil afholde en alternativ online-festival eller i værste tilfælde aflyse helt. Det skriver The Guardian.

»Følelsen af at se en film på den store skærm med andre mennesker er indbegrebet af filmindustrien. Vi er nødt til at støtte biograferne. Mange er stadig lukket, og andre vil aldrig åbne igen«, sagde han blandt andet i talen.

Yara Nardi/Ritzau Scanpix
Foto: Yara Nardi/Ritzau Scanpix

Og både kampen om seerne, at få biograferne åbnet igen, og at få verdens filmfestivaler tilbage som før, beskrev han som »en kamp mellem civilisationer og en kamp for kulturen«.

Hans udmeldinger blev støttet i et brev underskrevet af direktører fra større, veletablerede filmfestivaler, heriblandt Thierry Frénaux (Cannes Filmfestival), José Luis Rebordinos (San Sebastián Filmfestival) og Tricia Tuttle (London Filmfestival), der alle har udmeldt, at de vil afholde deres filmfestivaler fysisk senere på året.

Yara Nardi/Ritzau Scanpix
Foto: Yara Nardi/Ritzau Scanpix

Alberto Barbera sagde også i talen, at pandemien har givet streamingtjenesterne den klare overhånd i kampen om seerne, og at Netflix’ stigende antal abonnenter, og de mange biografer, der er lukkede, kan ende med at blive »fatalt for branchen« – medmindre filmindustrien udviser solidaritet.

Yara Nardi/Ritzau Scanpix
Foto: Yara Nardi/Ritzau Scanpix

Filmfestivalen i Cannes er normalt den største konkurrent til festivalen i Venedig. Men onsdag aften stod direktørerne side om side med det samme budskab.

Direktøren for Cannes Film Festival, Thierry Fréanaux tilføjede under talen, at filmfestivaler havde mulighed for at give industrien »positiv tillid«, og at det var noget, biografindustrien i høj grad havde brug for i denne tid.

Han nævnte også, at streamingtjenesterne og filmfestivalerne er nødt til at finde en måde at sameksistere på.

Her nævnte han som eksempel Marvels ’Avengers’-serie, som både kører succesfuldt på streamingtjenester og i verdens biografer.

Ved filmfestivalen i Venedig bliver alle deltagernes temperatur taget ved døren, alle skal bære mundbind, og der er andre afstandskrav både på den røde løber og ved visningerne af filmene.

Læs mere:

Annonce

Thomas Thorhauge

Jørgen Leth + Simon Staho:  Notater om nysgerrigheden (og nysgerrighedens betingelser)

Thomas Thorhauge

Werner Herzog + Joshua Oppenheimer i samtale:  Film skal efterlade dig stakåndet. Ekstatisk. Flyvende.

Thomas Thorhauge

Ruben Östlund og Janus Metz i filmsamtale:  Krig, terror, medier og mænd (Udramatiske udsagn om en højdramatisk tid)

Thomas Thorhauge

Mads Brügger + Christoffer Guldbrandsen i samtale:  Dokumentarismens grænser og metoder

Thomas Thorhauge

Laura Poitras + James Marsh i ilmsamtale:  Portrætter af mod og moderne liv

Thomas Thorhauge

Phie Ambo + Michael Madsen i filmsamtale:  Er der et rumvæsen til stede?

Thomas Thorhauge

Virkelighed er virkelighed er virkelighed. Er fiktion

Thomas Thorhauge

Til døden, med håb om forløsning

Thomas Thorhauge

»Lige der mellem fortiden og fremtiden«

Thomas Thorhauge

»En syvårig kan taste navnet på en tilfældig pornoskuespiller og se mangedobbelt penetrering«

Thomas Thorhauge

Gysmesteren siger det: Børns empati er i frit fald

Da Schrader mødte Bresson:   »Man har vænnet publikum til film, hvor man viser alt. Det er frygteligt. Hvis jeg ikke kan få folk til at gætte, hvis jeg er tvunget til at vise alt, er jeg ikke interesseret i at arbejde«

Thomas Thorhauge

Mester-dokumentarister i samtale:  Jeg har et skema for alle de film, jeg vil lave i mit liv. ’Kapitalen’ bliver min sidste

Filminstruktør Tobias Lindholm forføres af May el-Toukhys nye film:   I ’Dronningen’ hepper jeg i lang tid på, at Trine gør det, hun gør. Lige indtil hun gør det

Hjernerne bag 'Arvingerne' og 'Herrens veje' i samtale:   »Pludselig opdagede jeg, at mange af mine fortællinger kommer ud fra totalt undertrykt raseri. Sådan noget helt tungt, mørkt noget«

'Sex and the City'-stjerne møder dronningen af arth