Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LENNART  PREISS/AP (arkiv)/AP
Foto: LENNART PREISS/AP (arkiv)/AP

Systemkritiker. Ai Weiwei er en af Kinas mest berømte kritikere og kunstnere. For ham hænger kunst og politik tæt sammen. Det ses i danske Andreas Johnsens film, som får gallapremiere på CPH:DOX.

Cph:Dox
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

CPH:DOX åbner med dansk filmscoop

Publikum får snigpremiere på Ai Weiwei-dokumentar til fest i Koncerthuset.

Cph:Dox
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mere end 200 dokumentarfilm venter danske filmelskere til dette års CPH:DOX, som officielt begynder i morgen, torsdag.

Men festivalen sparkes allerede i gang i aften ved gallaåbningen i DR's Koncerthus.

Og her får gæsterne mulighed for at opleve et dansk filmscoop, når der er snigpremiere på instruktør Andreas Johnsens dokumentar om den kontroversielle kinesiske kunstner Ai Weiwei.

Filmen 'Ai Weiwei The Fake Case' følger kunstneren og systemkritikeren før og efter, han blev fængslet i 80 dage af de kinesiske myndigheder i 2011, og instruktøren brugte to år på at komme ind på livet af kineseren alene for at kunne gå i gang med sit filmprojekt.

Da Ai WeiWei bliver løsladt, er han en skygge af sig selv, og de psykiske følger af at have siddet i isolation rammer ham, samtidig med, at myndighederne overvåger ham døgnet rundt, og alverdens journalister hiver i ham for at få ham i tale.

Oven i det bliver han anklaget for massivt skattesnyd - en sag han døber 'The Fake Case' på grund af de åbenlyse falske forudsætninger og anklager.

Smuglede bånd ud af Kina

Efter Ai Weiweis løsladelse troede ingen, at han derefter ville udtale sig kritisk om det kinesiske styre, indtil det blev annonceret, at den danske instruktør havde fulgt ham på sidelinjen.

»Jeg tror ikke, vi skal tale alt for meget om de ting, jeg har bildt den kinesiske ambassade i Danmark ind for at få syv visa til Kina«, fortalte Andreas Johnsen til filmmagasinet Ekko i sommer.

Filmen er blevet til, fordi Andreas Johnsen lavede ekstra kopier af alle sine optagelser og gennem hemmelige forbindelser fik smuglet råbånd ud af Kina.

»Med videokamera og gode spørgsmål iagttager han kunstneren og viser os elegant og hårrejsende, hvordan det er at være et menneske, som må leve med at være kendt, efterspurgt og overvåget døgnet rundt. Berømt og feteret i hele verden, efterspurgt af journalister, kunstfolk, fans og hangarounds – og overvåget af det kinesiske politi. Det er et liv under ekstremt pres, vi er vidne til. Men også et liv, hvor der skal være plads til kone og barn og hverdag«, skriver Ekkos Nikolaj Mangurten Rubin i sin anmeldelse og giver filmen fem af seks stjerner.

'Ai Weiwei The Fake Case' får endelig premiere i de danske biografer 30. november.

Festivalen åbnes af festivaldirektør Tine Fischer og kunstneren Olaufur Elliason, og efter visningen er der drinks og dj's i Koncerthusets studie 1.

Over 50.000 mennesker deltog sidste år i CPH:DOX, som i år varer 11 dage.

Billetter til gallaen koster 119 kroner, og arrangementet begynder 20.30. Billetter kan købes her

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden