Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Opera. 'Kejserens Nye Klæder' kan opleves på Komische Oper i Berlin fra 13. oktober til 21. februar. PR-foto

Opera. 'Kejserens Nye Klæder' kan opleves på Komische Oper i Berlin fra 13. oktober til 21. februar. PR-foto

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikens anmeldere: Det skal du opleve på scenerne i efteråret

Vi guider dig til de største oplevelser inden for dans, teater og opera.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Peter Thygesen: Dans med kalas USA’s store dansediva, koreografen Twyla Tharp, står for en af nationalscenens betydelige dansesatsninger, når Den Kgl. Ballet kaster sig ud i det Frank Sinatraske univers. ’Old blue eye’ har været inspirationskilde for flere Tharp-produktioner, og i denne forestilling, der havde premiere på Broadway 2010, lader hun handlingen udspille sig på en natklub i New York, hvor danserne jagter kærligheden og romantikken. Og oven over alting stråler Sinatras udødelige livsværk. Den Kgl. Ballet har før vist stor sans for amerikansk dans, og det bliver spændende at se kompagniet forløse Tharps medrivende forestilling. Come Fly Away, GL. Scene, 28. sept.-29. nov.

Dansk Danseteater har også en gæst udefra i dette efterår. Det er den svenske koreograf Örjan Andersson, der medbringer sin koreografi ’Rød’, hvortil han har ladet sig inspirere af Sjostakovitjs 8. strygekvartet. På plakaten er også et helt nyt værk, som Andersson skaber til Dansk Danseteater under sit ophold i København. Musikledsagelsen er Beethovens 32 variationer i C-mol, spillet live af pianisten Tanja Zapolski.
Rød, Dansk Danseteater i Dansehallerne, 10.-26- oktober

Der er lagt op til et kropskalas, når Graf og Berg byder på ’Bodyland’. Selv beskriver duoen forestillingen som ’en fysisk, poetisk rejse ind i kroppen som ren uskyldig natur og ind i de kulturelle lag, der hver dag og altid allerede former vores tanker og handlinger, hele tiden spænder kroppen og hjernen ud og – måske – væk fra hinanden. Bodyland løfter hjernekassens låg og iagttager. Bodyland lytter til kroppens musik’. Ikke sandt: Besnærende!
Oded Graf og Yossi Berg, Store Carl, Dansehallerne, 7.-16. november

Kristian Husted: Teater i Paris, Rom og Odense
Steven Cohen nedbryder grænser med kærlighed. Den (hvide) sydafrikanske danser, jøde og bøsse optræder helst nøgen. Måske kun iklædt højhælede sko og en lysekrone, som i 'Chandelier, to bring to light' (2001), hvor Cohen gik rundt i en slumby i Johannesburg og bogstavelig talt spredte lys, imens slumbyen blev revet ned. Hans seneste værk 'Sphincterography: The Tour – Johannesburg (The Politics of an Arsehole)' kan opleves i Paris på dette års Festival d'Automne.
Festival d'Automne, Paris, 1.sept.-14. januar

Jan Fabre nedbryder også grænser. Knap så kærligt, men gerne med nøgne kroppe og kropsvæsker. Den 55-årige belgier er kendt for sine radikale ufordringer af scenekunstens konventioner og har skabt talrige skandaler gennem årene. Dette års Romaeuropa Festival i Rom genopfører de tidlige maratonværker 'This is theatre like it was to be expected and foreseen' (1982) og 'The power of theatrical madness' (1984).
Romaeuropa Festival, Rom, 25. sept.-24. november

Teater Momentum i Odense har netop ansat ny kunstnerisk leder og byder på noget så sjældent som en trilogi. Rasmus Ask skal iscenesætte tre kendte filmiske genrer det næste år: heist – med det klassiske røveriplot – zombie og science fiction. Første del handler om gæld, anden del om levende døde og tredje del om en ikke så fjern fremtid, hvor menneskene forlader Jorden. ’Gæld’, ’Brudevals’ og ’Komme dit rige’. Med andre ord: en krisetrilogi.
Filmgenrer på scenen, Teater Momentum, Odense, 4. oktober-27. februar

Monna Dithmer: Heftigt efterår for klassikerne
Det er en stærk cocktail med Nicolas Bro, Katrine Wiedemann og en stor klassiker. Det så man i 'Macbeth' på Østre Gasværk Teater, og nu gælder det Cervantes' 'Don Quixote' på Betty Nansen. Det tegner til et vildt ridt med ridder Bro i kamp med en hær af kæmper, en præst i kvindetøj, djævlen selv og den skønne Dulzinea.
Don Quixote, Betty Nansen Teatret, 29. december-9. februar

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nicolas Bro er også i spil på Det Kgl. Teater i en lige så lovende klassikeromgang med Dostojevskijs 'Onde ånder'. Her er det den fremragende, norske instruktor Alexander Mørk-Eidem, som med sin 'Hamlet' – også med Nicolas Bro – stod for åbningen af Skuespilhuset. En mørk, kriminalistisk sag, hvor Bro som den intrigante Pjotr måske er i gang med at etablere en terrorcelle. En historie om »en tid, hvor ønsket om forandring skaber terrorisme«. Vores tid?
Onde ånder, Det Kgl. Teater, 18. september-19. november

Hvad nu hvis Romeo og Julie ikke havde begået selvmord, men var blevet sammen et helt langt liv? Den udfordring af verdens største love story vil Minna Johannesson, der i foråret fik en Reumert som årets instruktør, give et originalt bud på. Hun har inviterett en række borgere, der har været gift i mindst 40 år, ind på scenen for at fortælle deres historie. Aalborg Teater har i det hele taget et heftigt klassikerefterår med også farcen 'Den spanske flue' og Goethes sjældent spillede 'Clavigo'.
Romeo og Julie lever, Aalborg Teater, 21. november-5. december

Thomas Michelsen:Tre med opera

På Teatro Regio di Parma i byen af samme navn er oktober måned lig med Verdifejring. Operakongen boede selv i Busseto ikke langt derfra, og i 200-året for hans fødsel i år er programmet appetitvækkende. Dirigenten Riccardo Chailly åbner ballet med filharmonikerne fra La Scala. Jurij Temirkanov kommer forbi med Toscanini-filharmonikerne, og på programmet er hele operaer som 'Simon Boccanegra' og Verdis sene komiske mesterværk 'Falstaff'. Festival Verdi 2013, Parma, 30. september-31. oktober

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Katja Kabanova lever med en mand, hun ikke elsker. Hun prøver at overholde samfundets regler, men opera skal handle om stormfuld forelskelse og voldsom tragedie, og den tjekkiske mesterkomponist Leos Janacek leverer varen. Psykologisk dybde og intenst drama er udfordringen for den Jyske Operas nye chef, Annilese Miskimmon, der med denne landsturné sætter 'Katja Kabanova' på scenen over hele Danmark. På Operaen i København kan den opleves 10. og 11. november. Katja Kabanova, Den Jyske Opera, landsturné til bl.a. Operaen, 3. oktober-30. november

Miloš Vaceks komiske operette efter H.C. Andersens eventyr er ikke noget, man sådan lige oplever herhjemme. Men et lille hop ned i Europa til Berlin og Lydia Steiers nyopsætning af denne muntre tjekkiske sag af komponisten, der døde sidste år, er inden for rækkevidde efterår og vinter igennem. Dirigent Uwe Sander har ansvaret for et partitur, hvor sangen rækker fra hysterisk koloratur til robust melodi, og de dyreste billetter koster kun 240 kroner. Kejserens Nye Klæder, Komische Oper, Berlin, 13. oktober-21. februar.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden