Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

EKSIL. Jacob Ejersbos romantrilogi om Afrika bliver for tiden omsat til scenen på Aalborg Teater. Fra på onsdag kan københavnerne se 'Eksil', som får repremiere på Teater Republique i forbindelse med Images Festivalen.
Foto: Tom Ingvardsen

EKSIL. Jacob Ejersbos romantrilogi om Afrika bliver for tiden omsat til scenen på Aalborg Teater. Fra på onsdag kan københavnerne se 'Eksil', som får repremiere på Teater Republique i forbindelse med Images Festivalen.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Festival besætter Danmark med kunst og teater

Årets Images Festival bringer det meste af verden til landets tre største byer.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Occupy. Det var noget med finanskrisen.

Vrede mennesker, der besatte en park i New York og forsøgte at få slipseknuderne i finansmekkaet Wall Street i tale. Der var også nogen, der besatte Rådhuspladsen i København.

Og andre, der besatte andre pladser rundt omkring i verden, fra Puerta del Sol i Madrid til Palácio Tiradentes i Rio de Janeiro. Men hvad blev der egentlig af dem?

Occupy Utopia At dømme efter de seneste finansnyheder havde protesten ikke helt den tilsigtede virkning. Aktiekurserne ligger højere end nogensinde.

De multinationale selskaber slår nye indtjeningsrekorder. Selv de gældsplagede danske landmænd har gang i et eller andet eksporteventyr. Men kunsten har ikke mistet troen.

LÆS ARTIKEL

De seneste uger har gaderne i København, Aalborg og Aarhus været besat af en plakat med påskriften ’Occupy Utopia’.

Den viser en ung munk, faktisk et barn, måske fra Myanmar (Burma), som puster en lyserød tyggegummiboble ud af munden. ’Utopia’ vender på hovedet. Måske fordi forandringen skal komme udefra?

Eller fra ’de nye vækstmarkeder’, som det hedder i tidens økonomiske diskurs?

Vietnam i olie og blå fjer
'Occupy Utopia' er 9. udgave af Images Festivalen, som siden 1991 har vist kunst fra den del af verden, vi normalt forbinder med sult og fattigdom.

Fra i dag og godt en uge frem vil landets tre største byer blive besat af billedkunst, musik, litteratur og scenekunst fra det meste af verden.

I København koncentreret omkring Dronning Louises Bro, hvor man i eftermiddag kan opleve afrikansk historiefortælling fra DR Congo og Kenya.

I næste uge er CaféTeatret i Skindergade vært for to performances med Beirut (Libanon) som omdrejningspunkt.

'Rapid Eye Movement' af Mounzer Baalbaki og 'Goodbye Schlöndorff' af trioen Wael Kodeih, Naissam Jalal og Ludovic Joueyx.

Sidstnævnte værk er et forsøg på at rekonstruere krigen i Libanon (1975-91) igennem et efterladt kassettebånd med dagbogsnotater fra Kodeihs bedstemor, blandet med livemusik og klip fra filmen 'Die Fälschung' (1981) af tyske Volker Schlöndorff.

Peger utopien i 2013 da bagud? Ja og nej. I Aalborg kan man bl.a. opleve højaktuel vietnamesisk kropskunst.

Bui Cong Khanh inviterer i aften publikum til at gå løs på hans nøgne krop med et ’ja’- og et ’nej’-stempel, når han opfører sin ’Stamp’.

Det handler om forbrugerisme, kunst og bureaukrati i nutidens Vietnam.

Landskvinden Lai Thi Dieu Ha vil også være nøgen, når hun i morgen smører sig ind i olie, ruller sig i blå fjer og sætter sig ind i et bur i en performance, der handler om censur og konservatisme i hjemlandet mod Øst.

Dans til lyden af en vinkelsliber

Men Aarhus er også med, særligt på dansens område.

Fra Burkina Faso kommer multikunstneren Sahab Koanda og dansekompagniet Koombie med et miks af traditionel burkinsk dans, akrobatik, hiphop – og lyden af en vinkelsliber.

LÆS OGSÅ

Den lokale koreografiduo Don Gnu skal samarbejde med tre dansere fra Tunesien, som i 'Art in/out of Balance' vil forsøge at udfordre dansk demokratiforståelse.

Ingen af de nævnte værker sætter direkte fokus på den økonomiske krise. Det tager en række andre arrangementer i det velspækkede program sig af.

Men besættelse handler heldigvis om andet end økonomi.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden